Astroloji - Kova Burcu Tarihi Hakkında Bilgiler
Kova burcu, Kova takımyıldızı ile çakışmaz. Zodyak çemberinin onbirinci 30 derecesini alan Kova, burçlar kuşağında Oğlak ve Balık arasındadır. Oğlak burcunda başlayan kıştan sonra gelen sabit bir burçtur. Baharın herhangi bir belirtisi olmadan önce, kışın sürekli karlı ve soğuk kısmını temsil eder.
Bu takımyıldızın adı Latince “su taşıyıcısı” veya “kupa taşıyıcı” anlamına gelir ve Zodyak boyunca tanınan takımyıldızların en eskilerinden biridir. M.S. 2. yüzyılda Ptolemy tarafından bahsedilen Kova, daha öncesinde Babil yıldız kataloglarında “Büyük” olarak kabul ediliyordu. Kova, eski Babilliler için, Güneş yörüngesinin en güney çeyreğinin (kış gündönümünün her iki tarafındaki 45 günlük süre) yöneticisi olan Tanrı Ea’nın kendisini temsil ediyordu. Ea taşan bir vazo tutarak temsil ediliyordu ve yıkıcı sel ile ilişkilendiriliyordu. Eski Mısır'da Kova, Nil'in yıllık taşkını ile ilişkiliydi ve nehrin, baharın başlangıcında Kova’nın kavanozunu nehre koymasıyla taştığı söyleniyordu. Yunanlılar ise bu takımyıldızını su döken basit bir vazo gibi düşündüler.
Kova takımyıldızı belirgin parlak yıldızlara sahip değildir ve Cetus (balina), Pisces (balık) ve Eridanus (nehir) gibi su ile bağlantılı çok sayıda takımyıldızı nedeniyle genellikle “deniz” olarak adlandırılan bölgede bulunur.
Olması yakın ve beklenen bir selden kurtulmak için karısıyla bir gemi inşa eden Deucalion ile bir ilişkisi olmasına rağmen, genellikle Kova takımyıldızını takip eden hikaye Ganimedes'in efsanesidir.
Ganymede, o zamanın en güzel erkek çocuğuydu. Güzelliği nedeniyle Tanrılar tarafından kaçırılmış ve Olympus Dağı'na götürülmüştü, burada Zeus'un sakisi olarak Hebe’nin yerini almıştı. Efsanenin, Hebe'nin tökezleyip elbisesinin açıldığı ve göğüslerinin göründüğü ve bu yüzden de işinden olduğu bir versiyonu da vardır. Ancak, işin aslı, Zeus'un koruduğu ve sevgilisi olduğu tahmin edilen genç ve güzel bir adam, onun yerine geçmiştir. Hebe, Hera'nın kızıydı ve yüce tanrıça bu değişim nedeniyle öfkelendi. Devamlı süren bu kavgadan usanan Zeus, Ganymede'i yıldızlara oturtmuştur.
Efsanenin bir versiyonuna göre, Ganymede Zeus'un Kartalı olan Aquila (komşu takımyıldızlardan biri) tarafından alındı. Başka bir versiyona göreyse, Zeus bir kartala dönüşüp onu kaçırmıştır. Oğlunu kaçırmasını telafi etmek için Zeus, Truva kralı olan Ganymede’in babasına ilahi atların koşumunu ve altın bir asma vermişti. Ganymede ölümsüz olan ilk ölümlü oldu. Dualitenin Kova burcuyla temsil edildiğini anlamak önemlidir, çünkü yaşamı destekleyen “ilahi” suları gösterir. Bu, Ganymede'nin aslında göklerden gelenleri anlayan ve bu bilgiyi halkla paylaşan ilk ölümlü olduğu anlamına gelir.
Kova, bir bakıma tanrıların merhametini temsil eder. Ganymede’in, güzelliği nedeniyle Tanrılar tarafından fark edilmesiyle aynı şekilde, bu kişi doğa veya üstleri tarafından kayırılacak kadar güzel veya özel olabilir. Bu, onun ilahiliğinin, “göklerden” gelen şeyleri görmesinin, gökyüzüne mümkün olan her şekilde ulaşmasının ve ilahi bir mesajı sadece ölümlülerle paylaşma yeteneğinin bir hikayesidir. Pratikte, bu burç bize çok iyi işler çıkaran ve toplumunun daha yüksek yapılarında çalışacak birini anlatır.
Kişinin güzelliği mutlaka fiziksel olmak zorunda değildir, belirli bir yetenek veya özel bir beceri ile de görülebilir. Rütbeli bir babadan ayrılan ve kendi başına bir kariyere başlama gereksinimi olan genç birini görebiliriz. Ayrıca, Kova'da, cinsel yönelimlerinin biseksüel ve homoseksüel olma potansiyelini ve kişinin bundan dolayı sahip olabileceği olası faydaları da görürüz.
Bu efsanenin olumsuz yanı ise, Ganymede’in Hebe’nin yerini almasında yatar ve bu güzel birinin, başka birinin hakkı olan bir pozisyonu, işini, hatta ailesini, almasında belirtilir. En uç senaryoda, Ganymede'nin kaçırılması, bir bakıma bir kişinin “gökyüzüne” taşınmasını simgeler ve ve uçakla seyahat etme, ya da yamaç paraşütü, paraşütle atlama vb. tehlikelere işaret edebilir.