Aldatılmış olduğunuzu öğrenmek midenize bir yumruk yemek gibidir. Karşınızdaki insana karşı beslediğiniz ve büyüttüğünüz bütün güvenin yerle bir olmasıdır. Ne yazık ki bazı zamanlarda geri dönülmez hasarlar bırakır. Ancak eğer ilişki çok güçlüyse ve iki taraf da kaybolan güveni tekrar inşa etmeye istekliyse affetmek ve devam etmek mümkündür. Burada ana anahtar karşınızdaki insanın suçluluk ve pişmanlık duygusunda samimi olup olmadığıdır. İhanet sonrasında bir ilişkinin yürüyebilmesi için aldatan kişinin içtenlikle pişmanlık duyması önemlidir.


Peki aldatma sonrası pişmanlık duyulduğunu nasıl anlarız? Nasıl bir şeye benzer ve bunun samimi olup olmadığını nasıl anlarız? Bir ilişkiyi kurtarıp tekrar inşa edebilmek için bu bir püf noktadır. Sadakatsizlik sırasında söylenen yalanlar, bundan sonrakilerin doğruluğunu daha çok sorgulamanız için zemin hazırlar. Belki de önceki yaşadıklarınız partnerinizin size gerçekten pişmanlık yaşadığını kabullendiremiyor.


Suçluluk ve Pişmanlık Arasındaki Farkı Nasıl Ayırt Edersiniz?

Suçluluk bir insanın tümüyle hissettiği bir duygudur. Örneğin aldatan biri ilişki içerisinde suçlu hissedebilir çünkü yaptıkları şey yüzünden yargılanacaklarını düşünürler. Yaptıkları bir şey yüzünden kötü hissederler. Bu geçerli bir duygu olmasına rağmen, ilişkiyi kurtarmak için yeterli değildir. 

Bunun yanında pişmanlık çok daha derin bir duygudur. 

Psikoloji Bugün (Psycology Today)’de uzmanlık yapan Margalis Fjelstad’a göre “Kendi davranışlarından ötürü karşıdakinin ne hissettiğini düşünerek yaşanan pişmanlık gerçek empati duygusundan gelir.” 

Pişmanlık hisseden biri muhtemelen yaptığı davranıştan dolayı utanıyordur ve bunun sonucunda diğer kişide oluşan acıya kendisinin sebep olduğunu anlıyordur. Bununla birlikte yaptıklarının yanlış olduğuna dair farkındalık kişide oluşur. Bu durum onların tekrar bu davranışı gösterme ihtimalinin daha az olduğunu gösterir.

İpucu: Pişmanlık cümlesi olarak örnek cümle,

  “Seni gerçekten incittim, bunun için özür dilerim. Senin için şu an ne yapabilirim? “
         “Bu yaşattıklarımın senin için acı verici olduğunu biliyorum. Hatalıydım.”


Daha basit bir şekilde açıklarsak, pişmanlık duyan kişi, “Seni kırdığım için beni affet” derken suçluluk duyan kişi, “Seni üzdüğüm için beni suçlamaktan vazgeç” der. 


“Suçluluk çok daha yüzeysel, duygusuz ve artık yoluna devam edip bu yaşadığı “ceza”yı sonlandırmak ister.” der Fjelstad. 

Bir ilişkinin ihaneti atlatabilmesi için aldatan kişinin üzüntüsünün, itirafının ve duygusal acısının içten olduğuna emin olmalısınız. Pişmanlıktan dolayı olan duygular olduğunu, sadece suçluluk olmadığını anlamalıyız.


Partnerinizin İçten Şekilde Pişman Olduğunun İşaretleri:

Gerçek pişmanlığı ayırt edebilmek için bu işaretleri izleyebilirsiniz.


  • Sadece özür dilemezler, genellikle neden özür dilediklerini de açık bir şekilde dile getirirler. Üstü kapalı özürler kullanmazlar ve şüpheli cümleler kurmazlar.
  • Pişmanlıklarını acınızı kapatmak için uğraşarak göstermeye çalışırlar. Sadece sözcükler değil, davranışlar da kendini gösterir.
  • Kendilerinde hesap verme sorumluluğu hissederler, sadece sizden sormanızı beklemezler. Kendi hislerindense sizinkini daha çok önemserler. 

  • İlişkinize devam edebilmek için ne gerekiyorsa yaparlar. Bu gerek sizin sorduğunuz sorulara içtenlikle cevap vermek olsun gerekse çift terapilerini kabul etmek olsun. Onların yapması gereken herhangi istek davranışı uygulayacaklardır.
  • Kendi davranışlarında tüm sorumluluğu alırlar. İlişkinizde bazı sorunlar olmuş olabilir, ancak her ne kadar partneriniz kendisini sevgisiz ya da ilgisiz hissetmiş olursa olsun aldatmayı seçen kendisidir. Bunun yanında eğer kendi davranışına bahaneler sunmuyorsa ve kendinden başka kimseyi suçlu bulmuyorsa o zaman gerçekten pişmanlık duyduğunu söyleyebiliriz. Onların aldatması asla sizin suçunuz değil, tamamen kendi yaptıkları yanlış bir seçim.

Sadakatsizlik Yaşadıktan Sonra Devam Edebilmek

Eğer partneriniz sizi susturmaya çalışıyorsa, sizi suçluyorsa ya da basitçe artık bu olayı aşmanız gerektiğini söylüyorsa o zaman kendi yaptığı davranışın sorumluluğunu alamıyor ve pişmanlık duygusunu bilmiyor demektir. Ve bu durumda onları affetmek için ve bağlılıklarını sorgulamak için ikinci bir kez düşünmelisiniz.

Sadakatsizlikten sonra yeniden ilişkiyi inşa etme girişiminizde psikolojik danışmayı öncelikli olarak göz önünde bulundurmalısınız. İhanet kendi gerçekliğinizi sorgulatan ciddi bir durumdur. Bu ilişkideki yeriniz ve bir sonraki adımınızın uzman görüşünde gerçekleşmesi önerilir. Psikolojik destek almanız profesyonel bir rehber olacaktır. Güveni geri kazanma sürecinde sizi yönlendirecek ve duygusal olarak size destek olacaktır.


Adapted From Cathy Meyer