Halk arasında hepimizin bildiği "Aşkın gözü kördür." diye bir tabir vardır. Aşk o kadar güçlü bir duygudur ki deyim yerindeyse insanın gözüne bir perde iner. Aşk çok karmaşıktır. Güçlü olduğu kadar aynı oranda tehlikeli de olabilir. İçinde şehvet, sevgi ve bağımlılık iç içe geçmiş haldedir ve bu duyguları  birbirinden ayırmak oldukça zordur. Aşk ve bağımlılık birbirinden farklıdır ancak partnerler, aralarındaki çizgiyi görmekte güçlük çekebilir. Bazı durumlarda insanlar, aşık oldukları kişilere aslında bağımlı olabilir ve bunu fark etmekte zorlanabilir. 

Romantik ilişkilerde bir partner diğer partnere bağımlıysa kendisini güvende hissetmez, şiddetli duygusal dalgalanmalar yaşar ve günlük yaşamına odaklanamaz. Ayrıca partnerlerine karşı takıntılı davranışlar sergiler ve terk edilmeye dair yoğun bir korku ve kaygı yaşarlar. Eğer ki bir ilişki partnerlerin birbirlerine bağımlılığı üzerinden devam ediyorsa, o ilişki sağlıklı değildir. Bu ilişkilerin ise partnerlere duygusal ve psikolojik zararlar vermesi muhtemeldir.


Bağımlı İlişkilerin Özellikleri

1- Karşı taraf ne kadar zarar verse de bağımlı kişiler kendisine verilen zararı umursamaz, sadece o kişiyi ister. 

2- Bu tür ilişkilerde bağımlılığın yarattığı duygusal dengesizlikler yüzünden, bağımlı partnerlerin hayatına bir kaos ve karmaşa hakimdir. Bağımlı ilişkilerde sürekli bir iniş çıkış vardır. Bu karmaşadan bağımlı partnerlerin hem çevresi hem ailesi önemli ölçüde etkilenir.

3- Romantik ilişkilerde bağımlı partnerler, karşı tarafı mutlu ve memnun etmek için kendisinden, benliğinden ve kendi mutluluğundan feragat eder. Hatta bunu son raddeye gelene kadar ve kendilerini tüketinceye dek yaparlar.

4- Bağımlı ilişkilerde karşı taraf duygusal, psikolojik ve fiziksel olarak kendilerine ne kadar çok zarar verirse versin, sorunlu partnerlerini değiştirmeyi kendilerine görev edinirler.

5- Bağımlı partnerler, yaşanan şiddetli bir tartışmanın ardından zarar görmüş olsa bile, partnerleriyle tekrar bir arada olmak isterler. Tartışma konusu yalan ve aldatma olsa dahi, partnerlerini geri kazanmadaki istekleri o kadar baskındır ki bir süre sonra tartışmanın sebebi artık önemli değildir. Bağımlı partnerlerin odaklandığı tek nokta, diğer partneri geri kazanmaktır.

6- Karşı taraf asla aşılmaması gereken bazı sınırları aşmış olsa da bağımlı partnerler yeterli tepki vermekten çekinebilirler. Bu sınır ihlalleri fiziksel şiddet, tehdit, hakaret olabilir.

7- Bağımlı kişiler, varlıklarını adeta partnerlerinin varlığına bağımlı hale getirir. Onlar olmadan vakit geçirmek ve yalnız kalmak istemezler. Partnerleri olmadan kendilerini eksik ve kusurlu hissederler.


Sağlıklı İlişkinin Özellikleri

1- Sağlıklı bir ilişkide partnerler birbirlerine güvenir, partnerlerinin bir şekilde doğru olanı yapacağını bilirler. Bu nedenle partnerleri üzerinde kontrol sağlamaya çalışmazlar.

2- Sağlıklı ilişkilerde partner tarafından istismar edilme ya da sınırların ihlal edileceği korkusu yoktur. Sınır ihlalleri ve istismar gibi durumlar yaşandığında, kişiler kendisini korumaya çalışır ve kendisine zarar veren partnerleriyle iletişimi keserler. 

3- Sağlıklı ilişkilerde iniş çıkışlar görece daha azdır. Ufak tek tartışmalar yaşansa bile partnerler arasında duygusal bir denge kurulmuştur. Bu tür ilişkilerde bağımlı ilişkilerin aksine karmaşa ve kaos çok daha azdır.

4- Bu tür ilişkilerde partnerler için yalnızlık korkusu gibi bir durum söz konusu değildir. Aksine birbirlerini güçlü ve bağımsız olmak için desteklemeye çalışırlar.

5- İlişkilerde tartışmalar yaşanmış olsa da partner karşı tarafa olan bağımlılığından dolayı zorunlu olduğu için değil, gerçekten affetmek istedikleri için affederler.

6- Partnerler birbirleri için kendilerinden vazgeçmez, birbirlerini tamamlamaya çalışırlar. Mutlu bir ilişki için önce bireysel olarak mutlu olmaları gerektiğini bilirler.

7- Partnerlerini oldukları gibi kabul ederler, yanlış giden noktalarda ise partnerlerinde farkındalık oluşturmaya çalışırlar.