Duygusal yakınlık; bir kişiyi derinlemesine tanımak, anlamak ve bildiği her şeyle birlikte o kişiyi kabul etmektir. Aşkın en önemli bileşenlerinden birisidir ve aynı zamanda romantik bir ilişkinin temelini oluşturur. Duygusal yakınlık yoksa partnerler kendisini eksik, güvensiz ve desteklenmemiş hissedebilir. Duygusal yakınlık aynı zamanda fiziksel yakınlığın oluşmasına da katkı sağlar.

İlişkilerde duygusal yakınlık eksikliği önemli bir sorundur. Romantik ilişkilerde partnerler, bazen duygusal yakınlığı nasıl geliştirebileceğini tam olarak bilmeyebilir ya da birçok nedenden dolayı partnerler arasındaki duygusal bağ zamanla aşınmış olabilir. Ancak duygusal yakınlığı inşa etmek zor değildir. Bu yakınlığı inşa etmek ve yeniden canlandırmak için bazı küçük ipuçlarını takip etmek, ilişkiler için faydalı olacaktır.


1- İletişim Tarzınızı Değiştirin

Bir ilişkide doğru iletişim, hem ilişkinin ömrü için hem de partnerlerin mutluluğu için çok önemlidir. Ne yazık ki pek çok partner, ilişkilerindeki iletişim sorunlarından şikayetçi durumda. Bunun en önemli nedenleri arasında karşılıklı yapılan iletişim hataları da yer alıyor. Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de karşı tarafı gerçekten dinlemeye çalışmaktır. Yargılayıcı olmamaya özen gösterilmesi gerekir. İlişkilerdeki kopukluğu azaltabilmek için yapılabilecek bazı basit davranışlar vardır.

- Partnerler ile konuşurken tüm dikkati karşı tarafa vermek ve bunu belirtmek için baş ile onaylama işareti yapmak veya göz teması kurmak önemlidir.

- Diyalog halindeyken konuyu bir şekilde kendine çevirme isteğini engellemeye çalışmak gerekir. Örneğin kendi deneyimlerinizi anlatmak yerine, karşı tarafın anlattığı konuyla ilgili detaylandırıcı sorular sorabilirsiniz.

- Eleştiri, alay ve kırıcı etiketlendirmeler yapmaktan kaçınmalısınız.


2- Küçük Şeyler İçin Minnettarlığınızı İfade Edin

Uzun ilişkilerde rastlanılan en sık sorunlardan bir diğeri ise partnerlerin birbiri için yaptığı güzel şeylerin zamanla sorumluluk haline dönüşmesi ve yapılan iyiliklerin görülmemesidir. Bazen küçük bir jeste ya da iyiliğe teşekkür etmek, "seni seviyorum" demekten çok daha derin anlamlar içerir. Aslına bakılırsa bütün küçük jestler ve iyilikler, bir özen gösterme ve sevgi ifadesidir. Yeri geldiğinde karşı tarafı takdir etmek ve minnettarlığı dile getirmek, ilişkilerdeki duygusal bağı güçlendirecektir.

3- Günün Sonunda Sohbet Etmek İçin Zaman Ayırın

Karşılıklı yapılan sohbetler, partnerlerin birbirini daha yakından tanımasının en kolay yollarından biridir. Partnerlerin gün içinde yaptıklarını, önemli detayları, hislerini ve düşüncelerini karşılıklı olarak birbirine aktarması ve gün sonu değerlendirmesi yapması hem aralarındaki iletişimi güçlendirecek hem de duygusal yakınlığı arttıracaktır.


4- Yeni Şeyler Deneyin

Yapılan araştırmalar, özellikle uzun süreli ilişkilerde, birlikte yeni şeyler denemenin ve heyecan verici aktiviteler yapmanın partnerlerin duygusal yakınlığını pozitif yönde etkilediğini gösteriyor. Bunlar arasında birlikte yeni yerler keşfetmek, partnerlerin daha önce denemek istedikleri ama bir türlü fırsat bulamadıkları deneyimleri gerçekleştirmek, ortak bir kursa gitmek ya da yeni bir hobi edinmek gibi aktiviteler örnek gösterilebilir.

5- Birbirinize Açık Olmaya Çalışın

Partnerinizle duygusal yakınlığı derinleştirmeyi sağlayan bir diğer yöntem ise kabul edilemez olduğunu düşündüğünüz ya da utandığınız yönlerinizi karşı tarafın görmesine izin vermektir. Bu yönleri göstermek; ilişkilerdeki kırılganlıkları azaltacaktır. Ayrıca açık olmak, karşı tarafa tamamen açılan partnerin ilişki içinde daha rahat ve kabul edilmiş hissetmesini sağlayacaktır.


6- Çatışmaktan Korkmayın

İlişkilerde tartışmalar ve çatışmalar kaçınılmazdır. Önce bunu kabul etmelisiniz ve çatışmalardan kaçınmak yerine anlaşılmayan konular üzerinde tartışmalısınız. Bu sayede partnerler, sağlıklı sınırları daha kolay bir şekilde çizebilme imkanı bulacaktır. Aynı zamanda partnerler, kendileri ve ilişkileri hakkındaki endişe ve korkularıyla ilgili konuşmaktan çekinmemeyi de öğrenecektir. Böylece partnerler arasında duygusal kopukluğun önüne geçilebilir.