Demiseksüel kişiler, bir kişiyle duygusal bağ kuramazsa onunla cinsel ilişkiye giremeyen kişilerdir. Demiseksüeller tek gecelik, yüzeysel ilişkiler yerine güçlü duygusal bağlarla kurulan ilişkileri tercih ederler.

Demiseksüellik, aseksüellik ile sık sık karıştırılan bir kavramdır. Aseksüeller hiçbir şekilde cinsel istek duymazken, demiseksüeller eğer duygusal bağ kurabilirse karşı tarafı cinsel olarak çekici bulabilir. Akseksüeller gibi cinselliğe tamamen kapalı değillerdir. Aslında demiseksüellik, seksüellik ile aseksüellik arasında bir çizgidedir. Yani gri bir alandır. Bu yüzden kimi yerlerde gri-aseksüellik olarak da tanımlanmıştır. Demiseksüellik cinsel ilişkiye girememe sorunu değildir. Bir insana karşı cinsel çekim hissedebilmekle ilgilidir.

Belki siz de farkında olmadan demisekseüel olabilirsiniz. Demiseksüel kişilerin özelliklerine gelin bir de yakından bakalım.

Genellikle Diğer İnsanlardan Farklı Hissederler

Özellikle ergenlik döneminde çevrelerindeki insanlar gibi herkesin ilgilendiği, hoşlandığı kişilere pek bir şey hissetmediklerini ve nötr kaldıklarını mutlaka fark etmişlerdir. Sosyal çevrelerinde diğer kişilerin fiziksel görünüşü hakkında yorum yapılması veya flört gibi ilişkilerin konuşulması, diğer arkadaşlarının aksine pek ilgilerini çekmez. Her ne kadar bazen kedilerini "anormal" bir durumdaymış gibi görseler de cinsel ilişkilerini diğer insanlarla aynı kalıplarda yaşamak zorunda olmadıklarını bilirler. Bunu bir hastalık ya da anormallik değil bir tercih olduğunu anlarlar.


Fiziksel Görünüşe Önem Vermezler

Demiseksüeller için fiziksel görünüşün hiçbir etkisi yoktur. Yakışıklı bir erkek ya da güzel bir kadın onları heyecanlandırmaz. Çevrelerindeki kişilerden ilk ayrıldıkları nokta burasıdır. Güçlü ve duygusal bağlar kurabilirlerse karşı taraftan cinsel bir çekim hissedebilirler.

İlişkileri Arkadaşlıkla Başlar

Güçlü, riskli ve macera dolu bir aşk yaşamak onlar için anlamsızdır. Demiseksüel kişiler, bir ilişkiye başlayacaksa bunun ilk adımlarından olan arkadaşlık ve dostluk düzeyinde başlamak isterler. Böylece karşı tarafı daha iyi tanıma fırsatı elde ederler. Karşı tarafı zamanla tanıdıkça kişisel bağları oluşmaya başlar.

Derin Sohbetleri Tercih Ederler

Demiseksüeller göre bir kişinin cinsel olarak çekici gelebilmesi için o kişiyle anlamlı ve derin sohbetler önemli bir kriterdir. Kilit nokta olan duygusal bağ kurmanın yolu buradan geçer. Aslında insanların görünmeyen yüzüyle ilgilenirler. Bir kişiyle sohbet etmek onu tanımanın en iyi yollarından birisidir. Bu yüzden bir insanın niteliğini anlayabilmek amacıyla o insanla sohbet etmek isterler. Sağlıklı ilişki kurabilmek için karşı tarafta derinlik ve nitelik ararlar. 

Tek Gecelik İlişkileri Tercih Etmezler

Demiseksüeller tek kişilik ilişkileri, hiçbir derinliği ve anlamı olmayan yüzeysel ilişkiler olarak görür. Hiçbir bağ kurmadan cinsel birliktelik yaşamak fazlasıyla tuhaf gelir. Onlar için cinsellik, bir ilişkinin amacı değil ancak sonucu olabilir.

Flört Etmeyi Sevmezler

Bir sevgili ya da partner arayışında olmaktan hoşlanmazlar. Birileriyle fiziksel görünüşünden dolayı flört etmeyi sevmezler. Öncelikleri duygusal yakınlık kurabilmektir. Flört etmek sadece cinsel bir arayış değildir. Kaliteli vakit geçirmek isterler. Sinemaya gitmek, kahve içmek, yemeğe çıkak gibi birçok etkinliği yaparak da flört edebilmenin mümkün olduğunu düşünürler. 


Karaktere Önem Verirler

Bazı insanlar ilk görüşte aşık olabilir ama demiseksüeller ilk görüşte aşık olmaz. Önce bir insanı tanımak gerektiğini düşünürler. Tanımadan aşık olabilmek onlar için anlamsızdır. Aşk, karşı tarafın iyi yönlerini bulmayı ve keşfetmeyi içeren bir süreçtir. Ancak bu süreç içerisinde yakın ve duygusal bağ kurabilirler.

İlişkilerini Ciddiye Alırlar

Demiseksüeller birinden hoşlanıyorsa bu kesilikle hafife alınmamalıdır çünkü onlar için birinden hoşlanma seviyesine gelmek kolay bir şey değildir. Karşı tarafa duydukları hislerin arkasında yatan derin duygular vardır. Kendi duygulardan emin olmadan bir ilişki için adım atmazlar. Bu yüzden yeni bir ilişkiye başlamak için hazır olduklarını düşünüyorlarsa bu durum ilişkilerini ciddiye aldıklarını gösterir.