Evli değilseniz, evlilik baskısının yirmili yaşlarınızın ortasında başladığını ve 30'lu yaşlarınızın zirvesine ulaştığını bilirsiniz. Aileniz, akrabalarınız, arkadaşlarınız ve hatta bazen size nasıl 'evlenmek için en iyi zaman' ya da 'artık beklememeniz gerektiğini' söyleme fırsatı bırakmayan insanlara ve bu baskıya maruz kalmış olmalısınız. Ve bazen baskının üstesinden gelmek o kadar zorlaşır ki, anksiyeteye ve hatta depresyona yol açabilir. Ama neden evlenmek için bir zaman çizelgemiz var?

Bizimki gibi bir toplumda, arkadaşlarınız ve aileniz size sürekli olarak birini nasıl seveceğinizi, ilişkilerle nasıl başa çıkacağınızı ve ne zaman evleneceğinizi söyleyecektir. Yani, evlenmek için akran baskısı hissettiğinizde, bunun nedeni artık daha çok toplumsal bir norm haline gelmesidir. Bu, bazen daha ciddi ve korkutucu görünmesine neden olabilir.

Bazen baskı o kadar dayanılmaz hale gelir ki, bazı erkekler veya kadınlar, baskının getirdiği geç kaldım telaşıyla kendilerine zaman tanımadıkları için daha sonra pişman olacakları acele bir ilişkiye girerler. 31 yaşındaki bir danışanım, "Akranlarım beni ciddi bir şeye dönüştürmeye zorlayana kadar bu adamla çıkıyor ve eğleniyordum. Tam olarak hazır değildim ama baskıya boyun eğdim. 7 ay içinde Birbirimizi tanımadan evlendik ve kısa bir süre sonra boşandık. "

Peki doğru yaklaşım nedir? 

Bu evliliği gerçekten isteyip istemediğinizi ve yeni bir yere yerleşmeye hazır olup olmadığınızı kendinize sorun. Kendinize karşı dürüst olun. Tüm faktörleri göz önünde bulundurun ve sorunları çözmek için kendinize biraz zaman verin. Kendinize karşı nazik olun ve herhangi bir baskı hissetmeyin. Evlenmekten korkuyorsanız veya çok bunalmış hissediyorsanız, sorun değil. Ne zaman ve evlenmek isteyip istemediğine karar vermek istediğin her zaman var.

Bu baskılar sadece ilişkilerin sevincini öldürüyor. Hayatınızdan nasıl zevk alacağınızı öğrenmeyi bırakıyorsunuz ve kimin evliliğe layık olduğuna odaklanmaya başlıyorsunuz. Ya da ilişkide olduğunuz kişinin ne zaman evlenme teklif edeceğine odaklanırsınız.

Nasıl hissettiğinizi anladıktan sonra, ne yapmak istediğiniz hakkında daha iyi bir fikre sahip olacaksınız. Partnerinizin evlenme konusunda nasıl hissettiğini zaten biliyorsanız, iyi bir zihin alanında olacaksınız. Nasıl hissettiğini bilmiyorsan, her zaman bunun hakkında konuşma fırsatınız olacaktır. Her iki durumda da, evlenmeye karar vermek için yeteri kadar zaman olmalıdır.