Yalnızlık insanın doğasıyla çelişir. Hayatta kalabilmek ve hayatla mücadele edebilmek için bir eşe, bir partnere, güveneceğimiz kişilere ihtiyaç duyarız. Sevmek, sevilmek, ilişki kurmak ve ait olmak; insanın en temel duygusal ve psikolojik ihtiyaçları arasındadır. Bu yüzden günümüzde birbirini seven, aşık olan ve birbirlerine güvenen kişiler; ilişkilerini evlilikle taçlandırmaya karar verir. Evlilik, iki kişinin bir araya gelerek ömür boyu sürecek bir bağ ile birleşmesidir.

Evlilik bilinmezliklerle dolu bir süreçtir. Bu süreç mutlu ve huzurlu da devam edebilir, kötü bir şekilde de bitebilir. Bu yüzden hayatımızı bu derece etkileyecek bir karar verirken dikkat etmemiz ve göz önünde bulundurmamız gereken bazı noktalar var. Eğer bir evlilik hazırlığı içindeyseniz ya da evlenme kararı vermek üzereyseniz, evliliğe hazır olduğunuzu anlamak için kendinize sormanız gereken bazı sorular var.


1- Neden Evlenmek İstiyorsun?

Partnerinizi gerçekten sevdiğiniz ve onunla bir ömrü paylaşacağınıza inandığınızdan dolayı mı evlenmek istiyorsunuz yoksa çevrenizin sizden beklentileri, aile baskısı, "Herkes evlendi bir tek ben bekar kaldım." endişesi ve dışlanma korkusu gibi nedenlerden dolayı mı evlenmek istiyorsunuz? Önce kendinize bu soruların cevabını dürüstçe vermelisiniz. Bazı insanlar için evliliğin kendisi, evlilik hazırlığı ve evlilik öncesi dönem büyüleyici gelebilir. Ancak evlilik sadece hazırlık sürecinden ibaret değildir. İki hayatı birleştirmek için çıktığınız bu yolda gerçekten mutlu olabileceğiniz doğru kişiyi bulduysanız, evlenmeniz doğru bir karar olur.

2- Partnerinle Hayatın Geri Kalanını Paylaşmaya Hazır Mısın?

Evlilik, bir insanın hayatında alabileceği en önemli kararlardan birisidir demiştik, çünkü bundan sonraki yaşamın geri kalanında aynı kişiyle uyuyup, aynı kişiyle uyanacak, aynı kişiyle yemek yiyecek, aynı kişiyle tatile gidecekseniz ve artık hayatınızda birçok şeyi birlikte yapacaksanız. Peki bunun için hazır mısınız? Gerçekten bir kişiyle yeni bir hayat kurmaya, "biz" olmaya hazır değilseniz evlenme kararını tekrar gözden geçirmeniz gerekir.


3- Sadık ve Güvenilir Olduğunu Düşünüyor Musun?

Partnerler arası güven ve sadakat bir evliliğin temelidir. Kendiniz ve partneriniz için detaylı bir değerlendirme yapmalısınız. Evlilik boyunca her iki partnerin de birbirine karşı güven problemi varsa ve birbirlerine sadık kalacaklarına dair şüpheleri bulunuyorsa, bu evlilik daha başlamadan temelden sarsılmış demektir.

4- Sorumluluk Alabilir Misin?

Evlilik, mutluluğun ve huzurun paylaşıldığı bir kurumdur ama evlilikle birlikte sorumluluklar da beraberinde gelir. Evin bakımı, evin gelir ve giderleri, partnerlerinizin ihtiyaçları ve kendi ihtiyaçlarınızla ilgili sorumlukları üzerinize alarak dengeli bir şekilde paylaşmalısınız. Bu sorumluluğu alabilmek için her iki partnerin de evlenmeye zihinsel ve duygusal olarak hazır olması gerekir.


5- Aynı Değer ve İnançları Taşıyor Musunuz?

Yaşadığımız çevre, yetiştiğimiz aile ve içinde bulunduğumuz kültürden dolayı oluşan farklılıklar, elbette ki evliliğe renk katar. Ancak koca bir ömrün paylaşılmasından söz ediyorsak temel değerlerin, yaşam tarzının, evliliğe dair orta ve uzun vadeli hedeflerin de benzer olması gerekir. Evlilik kararı almadan önce partnerinizle aynı değerleri ve amaçları paylaşıp paylaşmadığınızı gözden geçirmelisiniz.

6- Çocuk Sahibi Olmak İstiyor Musunuz?

Partnerlerden biri çocuk sahibi olmak isterken diğeri çocuk sahibi olmayı düşünmüyor ya da buna hazır hissetmiyor olabilir. Bu konuyla ilgili evlenmeden önce partnerlerin birbirleriyle konuşması ve düşüncelerini paylaşması gerekir. Aksi takdirde evliliğin ileri ki dönemlerinde partnerler büyük problemlerle karşı karşıya kalabilir.


7-) Partnerini Olduğu Gibi Sevmeye Hazır Mısın?

Unutmayın ki partnerlerinizin de sizden önce de bir hayatı, başarıları, başarısızlıkları, hayalleri ve ilişkileri vardı. Evlenmeye karar verdiyseniz partnerinizi yaptıklarıyla veya yapmadıklarıyla kabul etmelisiniz. Karakterini, geçmişini, hedeflerini, planlarını kendi menfaatlerinize göre değiştirmeye çalışmamalısınız. Böyle bir durumda hem siz hem de partneriniz, evlilikte mutluluğu ve huzuru yakalamakta güçlük çekebilirsiniz. Ayrıca evlilik iki kişilik bir kurum olsa da evleneceğiniz kişinin ailesiyle de sık sık bir araya gelecek ve iletişim halinde olacaksınız. Bu yüzden partnerinizi ve ailesini olduğu gibi kabul edeceğinizden ve partnerinizin de sizi aynı şekilde kabul edeceğinden emin olmalısınız.

Bu soruları kendinize sorduğunuzda tatmin edici cevaplar alıyor musunuz? Eğer cevaplarınız olumluysa bu, evlenme kararı almanız için duygusal ve psikolojik olarak hazır olduğunuzun göstergesidir.