Biz insanlar, doğada kendisiyle ilgili bilinçli farkındalığa ulaşan tek canlıyız. Dolayısıyla hayatıyla ilgili değer ve anlam arayışına giren tek canlı türü de yine insanlardır. Bazen insanların yaşamında, hayatın tüm anlam ve önemini yitirdiğini hissettiği ve hayattan keyif alamadığı dönemler olur. Aslında kendisiyle ilgili farkındalığa erişmiş her insanın, içinde bulunduğu yaşamı ve dünyayı sorgulaması çok normal bir durum. Bu tür sorgulama dönemlerinde insanlar, hayatın anlamını kendisinden uzakta ve erişilemeyen bir noktada olduğunu düşünme eğilimindedir. Ancak büyük resme baktığımızda çözüm yanı başımızdadır. 


Hayatımıza ve birbirinin aynısı olan günlere anlam katmanın çok daha basit yolları var. Değişimin başlangıcı muhakkak radikal bir karar veya adımla değil, küçük adımlarla da mümkün olabilir. Değişim, günümüzü dünden daha farklı yaşamaya karar verdiğimizde başlayacaktır.

"Hayatta başarı, büyük şeylerden çok küçük şeylere verilen önem üzerine kuruludur." Booker T. Washington

Şunu unutmamalıyız; yaşamayı seçtiğimiz hayatlar, günümüzü nasıl geçirdiğimize göre şekillenecektir. Hayatın anlamı, benliğimize kattığımız değerlerin ve yarın daha iyi olmak için verdiğimiz çabanın içindedir. Hayatımızda ufak dokunuşlarla küçük değişimler yaratırsak, kelebek etkisi oluşturarak büyük değişimleri de davetiye çıkarabiliriz. Bahsettiğimiz bu küçük değişimler nelerdir?

1- Erken Kalkın

Bu maddeyi okuduğunuzda, "Bu kadar basit mi?" diye bir soru sorabilirsiniz. Evet, aslında bu kadar basit. Her gün bize verilen 24 saat var. Verimli bir gün geçirmek istiyorsak bu 24 saatin kıymetini bilmeliyiz. Zamanı iyi değerlendirmenin en iyi yolu ise güne erken başlamak. Güne erken başlarsanız kendinize ayıracağınız vakit çoğalır. Sağlıklı ve besleyici bir kahvaltı, güne daha enerjik ve dinç başlamanıza yardımcı olur. Ayrıca günün en sessiz ve verimli saatleri de sabah saatleridir. 


2- Gününüzün Geri Kalanını Planlayın

Bir plana sahip olmak size hem destek hem de amaç duygusu verir. Yapılacaklar listesi hazırladığınızda, tamamladığınız her görev için attığınız her tik, tatmin duygunuz arttırır. Hazırladığınız planda ve yapılacaklar listesinde, yapmanız gerekenleri bir liste halinde somut şekilde görerek zihninizdeki karışıklığı da azaltmış olursunuz. Görevleri yerine getirdikçe motivasyonunuz ile birlikte üretkenliğiniz de artacaktır.


3- Günün En Verimli Olduğunuz Saatleri Belirleyin

Bazı insanlar sabah saatlerinde daha enerjiktir, bazı insanlar ise öğleden sonra daha verimli olur. Gün içinde hangi saatlerde etkili ve verimli olduğunuzu gözlemleyin. Özen ve emek gerektiren işlerinizi belirlediğiniz saatlerde yapmanız size maksimum fayda sağlayacaktır.


4- Yeni Şeyler Öğrenin

Hayattan zevk alamadığımız, tam anlamıyla tatmin olamadığımız dönemler genellikle yeni bir şeyler öğrenemediğimiz zamanlardır. Bu nedenle her gün küçük de olsa bir şeyler öğrenmek, hayatımıza renk katacaktır. Bilgi kapasitenizi, her gün biraz daha geliştirmek için çabalayın. Bir podcast dinleyebilirsiniz. Meslek alanınızla ilgili ya da öğrenim gördüğünüz bölümle ilgili gündemi takip edebilir ve ilginç yazılar okuyabilirsiniz. Ayrıca klasik tavsiyelerde birisi olsa da her gün birkaç sayfa bile olsa kitap okumak için kendinize fırsat yaratmaya çalışın. Okuduğumuz kitaplar, bizi farklı dünyalara götürür. Farklı karakterlerle empati yapmamızı ve hiç tanımadığımız duygularla tanışmamızı sağlar. Bakış açımızı genişletir. Ön yargılarımızı azaltır.


5- Bir Hobi Üzerine Yoğunlaşın

Hayat her zaman koşturmacadan ibaret değildir. Bazen durup dinlenmeli, zihnimizi boşaltmalı ve ruhumuzu dinginleştiren kaçış alanları yaratmalıyız. Hobi edinmek hem fiziksel hem de ruhsal gelişimize katkı sağlayacaktır. Hobiler aynı zamanda bir keşif sürecidir. Bireyin kendisini ve sınırlarını keşfetmesini sağlar. 


6- Başkaları İçin İyi Şeyler Yapın

Kendimiz dışında başka birisine faydalı olmanın verdiği tatmin bambaşkadır. İnsanların başka bir insana yardımcı olması mutluluk verir. Yapılan araştırmalara göre başkalarına yardım etmek ve bundan keyif almak, insanın doğasında var olan bir durumdur. Başkalarına yardım etmek hem sosyal ilişkilerimizi arttırır, hem daha olumlu düşünmemizi sağlar. Aynı zamanda başkalarına yardım etmek, güne başlamak için güçlü bir motivasyon aracıdır. Bu nedenle, gün içinde elinizden geldiğince çevrenize yardımcı olmaya çalışın. Yerden bir çöpü alıp atmak gibi basit bir eylem bile başka insanlar ve canlılar için fayda sağlayabilir.


7- Sosyal Medya Kullanımını Azaltın

Farkında olsak da olmasak da sosyal medya günümüzün önemli bir kısmını çalıyor. Birçok kişi, uzun saatlerini sosyal medyada harcıyor. Oysa başta da da belirttiğimiz gibi bize her gün verilen ve her anı değerli olan 24 saatimiz var. Sosyal medyada harcadığımız zamanla kendimize ya da bir başkasına faydalı olabileceğimiz zamanı ve belki de hayatımızın potansiyel olarak en üretken olduğumuz dönemini harcıyoruz. Elbette ki sosyal medya hayatımızın bir parçası. Hayatımıza bu kadar nüfuz etmişken ondan pek kaçamıyoruz. Ancak zamanınızı daha verimli ve üretken hale getirmek sizin elinizde. Sosyal medya için harcadığınız zamanın önemli bir kısmını, öncelik sırasına göre diğer görev ve sorumluluklarınıza aktarmalısınız. Böylece hem zaman kaybından kurtulursunuz hem de kısıtlı zamanın yarattığı stresi azaltırsınız.