Romantik bir ilişkideki kıskançlık, içimizde dolup taşar; benzersiz bir üzüntü, rekabet ve öfke karışımı olabilir. Bunlar olumsuz duygular gibi görünse de, bir ilişkideki kıskançlık ille de kötü bir şey değildir. 


Kıskançlığın bizi bu kadar rahatsız hissetmemize neden olan nedenlerinden biri, onu tipik olarak toksik ve sağlıksız bir duygu olarak düşünmemizdir.

Bir İlişkide Kıskançlık Sağlıklı Mıdır?

Çok fazla duygu ilişkide sağlıksız olabilir, ancak zaman zaman biraz kıskançlık kötü veya sağlıksız bir durum değildir. Kıskançlık normal bir insani duygudur ve tüm duygularımız gibi onlar da bize kendimiz ve ihtiyacımız olan şey hakkında bir şeyler söylemek için buradalar. Duyguların serbest bırakılması gerekiyor. Bir ilişkide kıskançlık, partnerinize güvensizlikleriniz, ihtiyaçlarınız, sınırlarınız ve arzularınız hakkında iletişim kurmanız gereken bir şey olduğu anlamına gelebilir.


Kıskançlığın bizi bu kadar rahatsız hissetmemize neden olan nedenlerinden biri, onu tipik olarak toksik ve sağlıksız bir duygu olarak düşünmemizdir. Bu yüzden, bir kendini suçlama katmanı veya hatta bir ölüm katmanı ekliyoruz (yani, ilişkide kıskançlık varsa, mahkum edilmelidir). Yine de bu şekilde düşünmek, kıskançlığı aşılmaz hissettiren şeydir, olumsuz duygular hissetmek tamamen normal olsa da.


Yine de iletişim eksikliği ilişkiniz için yıkıcı olabilir, bu yüzden kıskançlığınız üzerinden konuşmak, onun zehirli olmasını önlemenin anahtarıdır. Bir ilişkide kıskançlıkla açıkça başa çıkmak önemlidir, çünkü aşırılıkta ve gizlilik içinde neşelendirdiği yerdir.


Romantik bir ilişkideki kıskançlık, içimizde dolup taşar; benzersiz bir üzüntü, rekabet ve öfke karışımı olabilir.

Sağlıklı Bir Kıskançlık Nasıl Görünebilir?

1. Birisi Partnerinize İlgi Duyuyorsa


Partnerinizle birlikte bir partide olduğunuzu düşünün. Biri gelir ve onunla konuşmaya başlar. Kişi partnerinize odaklanmış, yoğun göz teması veriyor ve hevesle sorular soruyor. (Flört etmenin açıkça cinsel olması gerekmediğini unutmayın.) Konuşmanın gölgesinde kalıyorsunuz ve sonuç olarak kıskanç hissediyorsunuz. Belki de kişinin partnerinizle cinsel olarak ilgilendiğini ve partnerinizin cevabının yanlış bir mesaj gönderebileceğini hissediyorsunuz. Belki bir düzeyde, diğer kişinin partneriniz yerine size ilgi göstermesini dilersiniz. Bu tamamen doğaldır.


Peki, bu konuda ne yapmalı? Pekâlâ, eğer yapabiliyorsanız, konuşma bağlamında, konuya girin! Muhtemelen, partneriniz sizin hoşnutsuzluğunuzu anlayacak. Anlamaz ise bekleyin ve diğer kişi gittikten sonra nasıl hissettiğinizi açıklayın. Açık ve basit, kıskançlığınızı itiraf edin: "Hey, partide X bize geldiğinde biraz kıskandım. Sana çok fazla ilgi gösterdiğini hissettim ve kendimi dışlanmış hissettim." Böylece durumu ve beklentileri netleştirebilirsiniz.



Çok fazla duygu ilişkide sağlıksız olabilir, ancak zaman zaman biraz kıskançlık kötü veya sağlıksız bir durum değildir.

2. Partneriniz Başkasına Çapkın Davranışlar Sergiliyorsa

Bu durum, yetersizlik gibi başka hisler üretme olasılığı daha yüksek olduğu için biraz daha rahatsız olabilir. Ancak bu durum yukarıdakine benzer. Elbette, partnerinizin iyi olmadığını varsaymak istemezsiniz, ancak ne hissettiğinizi hissetmeye hakkınız vardır. Bir partide başka biriyle birliktelerse ve kendinizi tehdit altında hissediyorsanız, kendinizi dâhil etmeye çalışabilirsiniz. Bu zorlama veya rahatsızlık hissi veriyorsa, konuşma bittikten sonra bunu partnerinize iletin.


Kıskançlık normal bir insani duygudur.

3. Partnerinizin Başkaları Tarafından Övülmesi

Birinin başarılarından övündüğünü duymak gerçekten can sıkıcı olabilir, ancak ilişkilerimiz bağlamında, genellikle bazı övünmeler için bir sondaj tahtası olarak orada olmak isteriz. Başarılı olduklarında ortaklarımız için mutlu hissetmek istiyoruz. Bununla birlikte, hafifletici koşullar var. Belki iş yerinde kötü bir gün geçirmişsindir. Belki bir depresyon nöbeti yaşıyorsunuzdur. Belki hastasın. Neden kendinizi en iyi şekilde hissetmediğinize bakılmaksızın, eşinizin başarılı olduğunu duymak kıskançlık yaratabilir.

Kıskançlığı araştırmak yerine partnerinize kendinizi en iyi şekilde hissetmediğinizi söyleyin. Hatta şöyle bir şey bile söyleyebilirsiniz,

"Dinle: X konusunda senin için çok mutluyum. Ama şu anda sadece zor zamanlar geçiriyorum. Daha sonra konuşsak sorun olur mu?"

Konuşmak, sağlıklı bir ilişki için oldukça önemlidir ve bunu ihmal etmeyin.