Türkiye’de son dönemlerde sık sık adını duyduğumuz yeni bir kavram var: Podcast. Nedir bu podcast? Belirli bir konu hakkında sohbet, tartışma ve müziğin kaydedildiği, seri olarak yayınlanan bölümlerden oluşan ses programlarıdır. Basitçe tanımlamak gerekirse yeni nesil radyodur. Dijital medya üzerinden yayınlanır. Podcast dinleyicileri Spotify, iTunes gibi birçok dijital mecradan bu yayınları dinleyebilir.

Podcast programlarının konu yelpazesi çok geniş. Gündem, haber, politika, tarih, spor, teknoloji gibi çeşitli alanlarda podcast yayını mevcut. Tabi ki bunun yanında aşk, ilişkiler, kadın-erkek ilişkileri hakkında yayınlanan birçok podcast programına rastlamak da mümkün. Yürürken, yemek yaparken, yemek yerken, çalışırken, araç kullanırken, istediğimiz yerde; aşk, ilişkiler ve gündelik yaşamdaki problemlerimiz hakkında bilgilendirici ve eğlendirici sohbetleri dinleyebilirsiniz. Tavsiyeler alabilir ve kendinize yeni şeyler katabilirsiniz

Bu yazımızda ilişkiler hakkında dinleyebileceğiniz 10 podcast programını listeledik.

1. Aramızda

Aşk ve ilişkiler hakkında yazdığı romanlarıyla, twitter ve instagramdan paylaştığı tespitleriyle tanınan Frenchos, tespit ve deneyimlerini bu sefer de podcast yayınlarıyla meraklılarına aktarmaya karar vermiş. Sohbet tadında yayınları ile aşk, kadın-erkek ilişkileri, ayrılık gibi konularda yayınlar yapıyor ve tavsiyelerde bulunuyor. 


2. Yakın İlişkiler

Bu podcast yayını, kadın-erkek ilişkileri, karşılıksız aşklar, ebeveyn-çocuk ilişkileri ve duygular hakkında bilgileri ve tecrübeleri basit ve anlaşılır bir dille aktarıyor. Yakın İlişkiler ekibi psikoloji öğrencileri ile alanında uzman psikologların bir araya gelmesiyle oluşmuş bir ekip. Düzenli yayınlar yapıyorlar. Ayrıca başka mecralardan da takip etmek isteyenler için aynı isimli bir YouTube kanalı da var.


3. Kanepedeyiz

Bu podcastin yayıncıları Leyla ve Melda bir araya gelerek; aşk, flört ve ilişkiler hakkında yayınlar yapıyor. Bazen bu sohbetlerine tanıdık isimler de dahil oluyor ve keyifli sohbetler ortaya çıkıyor.


4. N’aaptın

Twitch yayınları yapan Boşlukdüzü ekibinden Eren Aktan, Bendenizsahin, Mert Günhan ve Zade; her hafta pazartesi ve cuma günleri hayat, cinsellik ve ilişkiler hakkında podcast yayınlıyor.


5. İnce İşler

Özgür Uysal’ın yayınladığı İnce İşler; insan, cinsellik ve ilişkiler üzerine çeşitli konular hakkında sohbetleri içeren bir podcast programı.


6. Nbr Ya?

İki yakın arkadaş olan Tuğçe ve Erva’nın yayınladığı bu kanal, kendi tanımlarıyla “Nbr Ya?” ile başlayıp başınıza çorap örebilecek tüm insan ilişkilerini masaya yatırdığı bir podcast programı. 


7. Zor Kadın

İpek Eyüpoğlu’nun yayınladığı bu podcast serisinde, kadın, kadının toplumdaki yeri, güzellik algısı, aşk ve ilişkilere dair konuları bilgi ve tecrübeleriyle harmanlayarak ele alıyor. Podcast hakkında ise güzel ve ilginç bir açıklaması var: "yeni bir türün doğuşu: ne istediğini arayan kadın."


8. Odadaki Fil 

İki yakın arkadaş olan Fatih Eker ve Doktor, ilişkileri de kapsayan hayata dair konular hakkında keyifli ve samimi sohbet havasında podcast yayınları yapıyor.


9. Beyhan Budak - Kendine İyi Davran

Yayın hayatına YouTube ile başlayan psikolog Beyhan Budak’ın konu alanı çok geniş. YouTube’dan sonra podcast yayınlarıyla da takipçileriyle buluşuyor. İnsan psikolojisi, aile-çocuk ilişkileri, duygusal ilişkiler, duygular ve motivasyon ile ilgili kısa ve yararlı podcast programları yayınlıyor.


10. Psikiyatrist Arzu Erkan Yüce

Uzman Psikiyatrist Arzu Erkan Yüce'nin çalıştığı konular ve sorunlar hakkında bilgilendirici bir podcast programı var. Katıldığı programlarından ve röportajlarından derlemeleri de yayınlayarak uzun bir podcast serisi oluşturmuş. Yayınladığı podcastler uzmanlık alanını içeren ilişkiler, kişiler arası iletişim sorunları, aile, kadın ruh sağlığı, çocuk, aile içi şiddet, aşk ilişkileri, flört şiddeti ve cinsiyet kimliği gibi birçok konuyu ele alıyor.


Podcast, Türkiye’de yeni yeni yaygınlaşan bir yayın türü olsa da her geçen gün kitlesi artıyor. İlişkiler üzerine sohbet dinlemek isteyen, tavsiye almak isteyen, uzmanlardan bilgi almak isteyenlerin amacına uygun çeşitli podcast yayınları dinleyicilerini bekliyor.