Kıskançlık kavramı, ikili ilişkilerde çok sık meydana gelebilen bir durumdur. İnsanlar için kıskançlık hayatın her alanında olduğu gibi aşk ilişkilerinde de yerini koruyabiliyor. Dozunda gerçekleşen ufak tefek kıskançlıklar, ilişkiye hareket katabiliyor. Ancak kendinizi durduramayacak şekilde kıskançlık kavramını bilinç altınıza işlediyseniz, hem sizin için hem de partneriniz için sıkıntılı günlerin yaşanması muhtemel hale geliyor. Özellikle bazı ilişkilerde partnerlerdeki kıskançlık seviyelerinin arasında oldukça büyük bir fark olması ilişkinin yıpranması için büyük bir hata oluyor. Aşırı kıskançlık, bu duyguyu taşımayan kişiler için zor bir durum olduğu için, bu kıskançlıktan yorulmak, bıkmak oldukça karşılaşılan bazı tepkiler. Bu durumdan sadece kıskançlıkla karşılaşan taraf değil, kıskançlık yapan taraf da zarar görüyor. Bilinç altında aşırı kıskançlıkla mücadele eden kişiler bir zaman sonra kuruntu ve takıntı haline gelen his ve davranışlara bürünebiliyor. Bu da kişiyi psikolojik anlamda yorabiliyor. Ancak aşırı kıskançlığı önlemek için çeşitli yöntemler mevcut. Benimsendiği zaman hem sizi hem de partnerinizi biraz daha rahatlatacak ve belki de sonlanmanın eşiğinden ilişkiyi kurtaracak altın değerinde noktalar, büyük bir önem taşıyor.


Aşırı Kıskançlık Yaparken Garip Tavırlara Büründüğünüzü Kabul Edin!


Psikolojide bir durumu başarmanın ya da atlatmanın en önemli kuralı bu durumdan muzdarip olduğunuz kabul etmekten geçer. Kendinize aşırı kıskançlık yaptığınızı empoze ederseniz, ileriki adımları tamamlamak ve zamanla güzel sonuçlar elde etmek daha kolay hale gelecektir. Kıskandığınızı belli etmeden çözebileceğinizi sanıyorsanız, ne yazık ki büyük yanılgı içerisindesiniz. Rahatsız olduğunuz ve size kıskançlık haline getirecek şeylerden sadece sizin haberinizin olması büyük hataya yol açacaktır.

Objektif Olmayı Deneyin!

Aşırı kıskançlıktan kaçınabilmek için zaman zaman olaylara objektif bakmak gerekir. Sanki ilişkideki taraflardan biri değilsiniz ve dışarıdan bir arkadaşınızın sizinle paylaştığı duruma fikir beyan ediyorsunuz gibi düşünürseniz işler daha uyumlu şekilde ilerleyecektir. Aksi takdirde aşırı kıskançlık hali, sadece ilişkinize değil hayatınızdaki her duruma objektif bakabilme yetinizi köreltecektir.


İlişkinizin Mutlu İlerlediğine Odaklanın!

Kıskançlık yapıyorsanız ve şüphelenmekten kendinizi alamıyorsanız bunu atlatmanın bir diğer adımı da ilişkinizin olumlu yönde ilerleyen özelliklerine odaklanmak. Eğer kıskançlık yapmaya devam ederek mutlu yönlerinizin olmadığına kendinizi inandırıyorsanız, partnerinizin davranışlarında değil sizin hislerinizde bir şeyler yolunda gitmiyordur. Bunun da çözümü kıskançlık olmayacaktır.

Kıskançlıkla Kuruntuyu Birleştirmeyin!

Çoğu zaman bir durumda gerçekleşmesi neredeyse imkansız olan olayları en başa koyarsanız, bu kuruntular kıskançlığınızı daha da tetikleyecektir. Sonuç olarak sizin aldatıldığınızı düşünüyor olmanız, bunun gerçekten doğru olduğu anlamına gelmiyor. Ya da önceki ilişkilerinizde karşılaştığınız aldatılma, yalan gibi durumlar, hayatınız boyunca devam edecek diye bir kaide yok. Tecrübe diyerek geçmekten başka seçeneğiniz varmış gibi görünmüyor. Aksi takdirde hayatınız boyunca karşınıza çıkan partnerleri suçlayarak geçirmek durumunda kalabilirsiniz.


Sevildiğinizi Aklınızdan Çıkarmayın!

Eğer bir birliktelik yaşıyorsanız ve uzun süredir devam ediyorsa artık bazı kıskançlıkların ortadan kalması gerekir. Özellikle partnerinizin karşı cinsle ilgili diyaloglarına aşırı kıskançlık duymanız, kendi iç dünyanızda çözmeniz gereken bir problem. Ortada ters bir durum yokken bu tarz davranışlarda bulunuyorsanız, partnerinizle karşılıklı bir sevgi bağıyla ilişkinizi yaşadığınızı unutmayın. Adı üstünde partneriniz. Yani o sizinle birlikte. Kusurlarınızla, hatalarınızla bir şekilde yanınızda olup size destek vermeye çalışıyor. Bunu dezavantaja çevirmek bir süre sonra sizi daha çok üzecektir.