Bir ilişkide istismar, ister fiziksel ister duygusal olsun asla kabul edilebilir değildir. Pek çok insan sağlıklı bir ilişkide kişilerin kötüye kullanılmaması gerektiğini bilir ancak duygusal istismarın kurbanı olma durumunda kişinin bunu fark etmesi biraz zor olabilir. İlişkilerde duygusal istismar olarak sayılabilecek ve sayılamayacak farklı durumlar vardır. Her ne kadar bu farkın net olmasını istesek de, bu sandığımız kadar kolay olmayabilir.


Konuyla alakalı bir kitabın yazarı ve psikolog Dr. Angela Grace, “İnsanlar bir ilişkide olumlu olmaktan daha azını hissediyorsa bu kırmızı alarmdır. İlişkilerini ve bu kırmızı alarmları gözden geçirmelilerdir.” diyor.

Bu alarmlar eğer partnerinizle düzgün bir şekilde tartışılmazsa, bunun üzerine yeni problemler binerse, kendinizi duyulmuyor ya da anlaşılmıyor, uzaklaştırılmış, susturulmuş ya da utandırılmış hissediyorsanız, bu duygusal bir istismarın güçlü bir göstergesi olabilir.


Eğer ilişkinizde duygusal istismara uğradığınızı düşünüyorsanız bir terapiste, bir destek sistemine ulaşmalısınız. Güvende hissetmeniz ve iyileşebileceğiniz bir yere gitmeniz önemlidir. Yardım istemekte hiçbir zaman sorun yoktur ve duygusal istismar durumunda ekstra destek, bu süreci atlatmanızda ve hayatınızda ilerleme kaydetmenizde uzun yol kat etmenizi sağlayabilir.

1) İstismar: İsim Takma

İsim takmak hiçbir ilişkide kabul edilebilir değildir. 

Çift danışmanı Lesli Doares, “Birinin karakterine saldırmak bir tür aşağılamadır.” diyor.
 “Bu, sizi küçük düşürmek ve aşağılamak içindir. Onlarla birlikte hareket etmenizi sağlayan bir manipülasyon şeklidir. Tekrar tekrar ve kasıtlı olarak yapılır, istismar olarak adlandırılır.” 

Elbette bazı durumlarda sadece ufak şakalar ya da sevgiyi gösterme biçimi olarak kullanılabilir. Eğer partneriniz size düzenli olarak, sizin hoşunuza gitmeyen ve memnun olmadığınız şekilde sesleniyorsa, o zaman bu duygusal istismarın işaretidir.

2) İstismar: Sevgiyi Göstermemek

Özellikle birisi sinirli olduğunda, bunun o kadar da önemli olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak bu, durumu kontrol etmenin ve manipülasyon uygulamanın bir başka yoludur. Partneriniz, ikiniz arasındaki bir anlaşmazlık olduğunda ya da bir şey yolunda gitmediğinde sizi sevdiğini söylemiyorsa ya da istedikleri olmadığında sizden sevgisini esirgiyorsa, bu duygusal istismardır.

3) İstismar: Sürekli Eleştiri

“Sürekli olarak yanıldığınızın söylenmesi moral bozucudur.” diyor Doares. 
“Sizin güveninizi düşürür ve öz-saygınızı zedeler. Değerinizin düştüğünü hissedersiniz ve kendinizi sorgulamaya başlarsınız.” 

Gerçeği yansıtmayan ve sürekli olarak söylenen eleştirileri kimse hak etmez. Eğer bu ilişkinizin bir parçasıysa, ilişkinizi acilen gözden geçirmelisiniz.

4) İstismar: Sizi Arkadaşlarınızdan ya da Ailenizden Uzak Tutar

Sizin ailenizden ya da arkadaşlarınızdan uzak kalmanız da duygusal istismardır. 

“Bu genellikle karşınızdaki insanın sizi ne kadar çok “sevdiği” şekilde ifade edilir.” diyor Doares.
 “Onlar gözünüzün açık olduğu her anı sizinle geçirmek istediklerini söylerler. Kıskançlık ve sahiplenme davranışı genellikle aşkla karıştırılır ancak onlar kontrol yöntemidir.”

5) İstismar Değil: Çatışmadan Kaçınmak

Çatışmalardan kaçmak ilişkiler için en iyisi değildir çünkü hiçbir problemi çözmez. Ancak çatışmayı çözmekten kaçmak ve beraberinde getirdiği duygular istismar değildir. Doares, aradaki farkın hiçbirinizin diğerinin duygularını ve endişelerini aktif bir şekilde reddetmemeniz veya önemsememeniz olduğunu söylüyor. Birbirinizi sustumuyorsunuz. 

6) İstismar Değil: Sizi Kızdıran Bir Davranışın Değiştirilmesini İstemek

Onlar sizin için kendinizin bir parçanızı değiştirmenizi istediği için yaklaşmış gibi görünse bile, bu duygusal bir istismar değildir.

Ama bu durumda, kendinizi sorgularsanız, kendinizin yeterince iyi olmadığınızı hissederseniz, bu duygusal istismar olabilir.

7) İstismar Değil: Fikir Ayrılığına Düşmek ve Sinirlenmek

İnsanlar sinirlendikleri zaman gerçekten kast etmedikleri şeyleri söyleme eğiliminde olabilir. Bununla birlikte, tartışırken istismara uğratacak hiçbir şey yapmıyorsanız gerçekten kızmış olsanız bile, öfkenizi kaybetmeniz duygusal istismar anlamına gelmez. 

İstismar ile kötü ilişki arasında ince bir çizgi olabilir. Genellikle bu, davranışın diğer kişiyi kontrol etmek üzerine tasarlanıp tasarlanmadığıyla ayrışabilir. Eğer partneriniz sizin düşüncelerinizi ya da eylemlerinizi baskılamak üzerine davranmıyorsa, istismar değildir.

8) İstismar Değil: Partnerinin Rahatsız Eden Davranışlarını Ona Söylemek

Bu durum birisine ne yapması gerektiğini söylemek ya da onu küçümsemek davranışına çok yaklaştığını söyleyebilir. Ancak kabul edilemez davranışları karşıdakine söylemek duygusal istismar değildir. Örneğin, “Arkadaşlarınla dışarı çıkıp güvende olmayacak kadar sarhoş olduğun zaman rahatsız oluyorum.” demek istismar değildir. 


Duygusal istismarın ne olup olmadığını anlamak kolay değildir ancak ona bir spektrum gibi bakmak gerekir. 

“Alıcıya zararlı olarak algılanan herhangi bir eylem, potansiyel olarak istismar olabilir.” diye açıklıyor Grace. 

Duygusal istismar, bir kişiye ve onun ilişkilerine son derece zarar verebilir. Bu nedenle ihtiyacınız olursa yardım almak çok önemlidir. Terapistler gibi profesyoneller ve Ulusal Aile İçi Şiddet Yardım Hattı gibi kuruluşlar, güvende olduğunuzdan emin olmak ve bunu yapmaya hazır olduğunuzda ilerlemenize yardımcı olmak için atmanız gereken sonraki adımlara gitmenize yardımcı olabilir.