Eskilerin dediği gibi, “içgüdülerinize güvenin” özellikle söz konusu duygusal ilişkilerse kendinizi korumak açısından önemlidir. Eğer içinizden bir ses bazı şeylerin yolunda olmadığını söylüyorsa, bazı şeylerin yolunda olmama ihtimali yüksektir. Sevgilinizin size olan sevgisini sorgulamak belki de o kadar kolay olmaz, ancak eğer durumlar duygusal (ve belki de fiziksel) acıya yol açıyorsa düşünmekte fayda var. Peki hangi durumlarda sevgilinizin niyetini iki defa kontrol etmelisiniz? Psikoterapist Fran Walfish’e soruldu. Sevgilimizin bize biz farkında olmadan duygusal şiddet uygulayıp uygulamadığını anlamanın yollarını açıkladı.

Dr. Walfish uyarıyor, “Eğer sevgiliniz fazlasıyla göz alıcıysa, her şey için sizi suçluyorsa, gününüz bir anda tepetaklak oluyorsa, kaçabildiğiniz kadar uzaklaşın.”

Dr. Walfish’e göre, fiziksel şiddetin yanı sıra duygusal şiddeti saptamak kolay değildir. Hatta, bazı formları sanki sizinle flört ediyormuş gibi görünebilir. Örneğin, duygusal şiddet uygulamaya meyilli bir kişi size başta oldukça ilgi gösterebilir, etkileyebilir, sizin güveninizi kazanmak için iltifatlar edebilir. Bu noktada, siz onlar için mükemmel bir kurban olursunuz çünkü kendi kalbinizi koruyup onun karşısında duramayacak kadar kırılgan olursunuz. 


“En yetenekli ve yeterli bir uzman bile iyi gizlenmiş bir duygusal şiddet uygulayan kişinin işaretlerini kaçırabilir.”

İçinizde beliren o “kırmızı alarmlara” dikkat edin, her ne kadar mükemmel görünseler bile bir şeyler içinizi rahat ettirmiyor. 

Dr. Walfish’e göre sevgilinizin duygusal şiddet uygulayıp uygulamadığını anlamanın yedi somut işareti var.

1)Fazlasıyla Çekici Davranırlar

Tabi ki eğer sevgiliniz karizmatik biriyse ve doğru şekilde dikkat çekiciyse, endişelenmeniz gereken bir durum yok. Fakat eğer sevgiliniz kendi çekiciliğini sizin gözünüze sokuyorsa ve bu size itici geliyorsa biraz geri çekilmekte ve bu durumun size nasıl hissettirdiğine bakmanız gerekiyor. Tekrardan, eğer ne düşündüğünüzden emin değilseniz içgüdülerinize kulak verin. 

“Bu duygusal şiddet uygulayan insanların sizi baştan çıkarma yöntemidir. Yani onlar harekete geçmeden önce sizin güveninizi kazanırlar.”

2)Size Sessiz Muamele Uygular

Sessiz muamele, karşısındaki insanın ne olacağı konusunda sürekli endişe duymasına ve neyi yanlış yaptıklarına bir türlü emin olamamasına yarayan bir yoldur. Bu bir şekilde karşısındaki insanın duygusal şiddete nasıl tepki vereceğini ölçmek içindir. Bir düşünün, partneriniz sizi görmezden gelmeye başladı. İlk düşüneceğiniz şey neyi yanlış yaptığınız olmayacak mı?  Bütün günü gözünüzde tarayıp yanlış yaptığınız bir sözü ya da davranışı kafanızdan geçireceksiniz. Ancak muhtemelen onun bu şekilde sizden uzaklaşmasını sağlayacak hiçbir şey yapmadınız. 

Yanlış bir şey yapmış olun ya da olmayın, duygusal şiddete meyillli bir partner kendinizi ona geri kazandırmak için elinizden geleni yapmanızı bekler.

3)Size Beceriksiz Hissettiriyorsa

Dr Walfish’e göre bu durum duygusal istismarcı kişinin kendi işine yardımcı olabilmesi için partnerinden yardım istemesiyle başlar. Ancak siz yardımlarınızın karşılığında ciddi eleştirilere  maruz kalırsınız.  Küçük atışmalar ve haklı sebeplerle çıkan tartışmalar her ilişkide olur ve sağlıklıdır. Fakat bunlar kötü amaçlarla olduğu müddetçe iyiye işaret değildir.

Örneğin, tavuğu fırında gerektiğinden uzun bırakmışsınızdır ve biraz kurumuştur. Bu tip durumlarda gülüp geçmeniz gerekir. Fakat eğer partneriniz sizin akşam yemeğini mahvetmenize dair yakınmalarda bulunuyorsa ve sinirleniyorsa, ortada geçerli bir sebep yokken gerçekleşen bu davranışı sizi duygusal olarak istismar etmesi demektir. 

4)Sizi Sürekli Eleştiriyorsa

Büyük bir çoğunlukla insanlar kendi hatalarını birileri düzelttiğinde buna memnun olabilir. Örneğin arabadayken yanlış sokağa saptığınızda ya da akşam yemeği saatini bir saat önce sandığınızda doğrusunu size söylemeleri normaldir. 

Fakat Dr. Walfish’e göre “Sürekli bir insanı düzeltmek duygusal istismarcıyı sizden daha üstün kılar ve kendinizi daha aşağıda hissedersiniz.”
“Birçok duygusal istismarcı kendi kişiliklerinde bir miktar sosyopat barındırır. Bu demek oluyor ki bilinçlerinde kendi hatalı davranışlarını asla görmezler.”

Eğer sizi duygusal olarak istismara uğratan bir partneriniz varsa ve sizi sürekli aşağılıyorsa ve eleştiriyorsa, şu hayatta hiçbir şeyi doğru yapamayacağınızı düşünebilirsiniz. Genellikle bu durum onun size gösterdiği bir güç gösterisidir. Kendisini sizin tüm hatalarınızla sizi kabul eden prensiniz olduğuna inandırmaya çalışır.

5)Bütün Suçlamalar Sizin Üzerinizedir

Psikolojide “Yansıtma” olarak adlandırılan bir savunma mekanizması vardır. Bu tarz insanlar sizi sürekli olarak suçlarlar çünkü kendi kötü davranışlarının üzerini örtmek için sizi suçlu konumuna sokarlar. 

Örneğin, cüzdanınızda biraz eksik para var diyelim. Bunun için sizi suçlayabilirler. Sanki cüzdanı bilerek masanızın üzerinde bırakmanız paranızın çalınmasının asıl sebebidir. Paranızı çaldırdığınız için asıl suçlu sizsinizdir. 

6)Size Cinsel Baskı Kurar

Bazı insanlar cinsel birlikteliği partnerlerine karşı olarak güç gösterisi olarak algılarlar. Aslında bu durum her iki birbirini seven kişi tarafından gerçekleştirilen sevgi dolu bir aktivitedir. Duygusal şiddet veya istismar durumunda bu kişi partnerini onun istemediği şekilde zorlar. 

Gerçekleştirmek istemediğiniz deneyimler söz konusu olduğunda “Beni seviyorsan eğer bunu yapmak zorundasın.” cümlesini kurabilir. Onu hayal kırıklığına uğratmayacağınızı bilir, yani kendi istedikleri için size karşı olan etkisini kullanarak sizi manipüle eder.

7)Kötü Davranışlarını Reddeder

Dr. Walfish’e göre, siz partnerinizin bu manipülatif davranışlarını fark etseniz bile, o bu hataları kabul etmeyecektir. Bunun aksine, tüm yaptıklarının tamamen sizin daha yetenekli biri olmanız için uğraştığı için olduğunu söyleyecektir. Bu tarz açık bir söylem onun narsistik kişilik tipine dair özellikler taşıdığını gösterir.

Onun size karşı çok agrasif olduğunu söylediğinizde aslında agrasif olmadığını, girişken bir kişiliği olduğunu söyleyebilir. Hatta sizin duygusal olarak çok hassas olduğunuzu, bu tür durumlara daha dayanıklı olmanız için sizi eğittiğini bile söyleyebilir. 


Adapted from Kelly Dawson