İlk defa bir cinsel birliktelik yaşamaya karar verdiniz. İster üniversitede olun, ister 20’li yaşlarınızda, ister 50’li yaşlarınızda olun, cinsel hayata giriş yapmak büyük bir adım gibi hissettirebilir. “İlk seferin nasıl olması gerektiği” konusunda toplum tarafından oldukça çok soru gelmektedir. Fakat aslına bakarsanız “ilk” sefer için tamamen “doğru” bir yol yoktur ve “bakirelik” kavramı kişiden kişiye değişebilen bir olaydır. “İlk” seferinizi bir başkası karşısında ilk defa kıyafetsiz kalmak olarak algılayabilirsiniz, partnerinizle yaşadığınız ilişkideki ilk orgazm sizin için bazı adımların ilki olabilir, cinsel birleşimi ilk olarak adlandırabilirsiniz ya da başka bir şey. Yani hangisinin “sayılacağına” siz karar vereceksiniz.


Seksologist Dr. Jill MDevitt’e göre “Seks yapmak sizi değiştirmez. Birçok insan ilk defa seks yapmanın onları temelden değiştireceğini düşünür, özellikle bu durum kadınlarda görülür. Fakat “bakirelik” kavramı aslında olmayan bir kavramdır. Toplumun kendisi tarafından uydurulmuştur. İlk defa seks yapan bir birey önceki hayatıyla aynı olur. Tıpkı bir insanın dondurma yemesinden önce ve sonra da aynı insan olması gibi.” 

Söylenilen gibi, ilk defa dondurma yediğinizde beyninizin uyuşmasını istemezsiniz. Aynı bu durum gibi ilk sefer yaşayacağınız cinsel deneyimde de siz ve partneriniz zevk ve eğlence yaşamalısınız. 


1)Bir Konum Belirleyin

Ortama izinsiz girilmeyeceğinden ve rahatsız edilmeyeceğinizden emin olun. Eğer ailenizle yaşıyorsanız ya da bir oda arkadaşınız varsa onların etrafta olmayacağı bir yer bulmaya çalışın. Eğer eviniz haricinde bir yerde rahat edemeyeceğinizi düşünüyorsanız rahatsız edilmeyeceğinizden emin olun. Ve aklınızda bulundurmanız gereken bir diğer konu da halka açık alanlarda yaşanan cinsel birliktelik yasalara aykırıdır. Yani en doğrusu kendinizi rahat hissedeceğiniz yerde olmanızdır. 

2)“İlk sefer” Hakkında Duyduklarınızı Unutun

Medya veya toplum aracılığıyla birçok şey duymuş olabilirsiniz. Televizyondan, dizilerden, hatta yakın arkadaşlarınızdan duyduğunuz “ilk deneyim” hakkındaki her şeyi unutun. Çünkü gerçek hayatta insanların deneyimleri birbirlerinden çok farklı olabilir. 

Seks ve Yakın İlişkiler uzmanı Emily Morse’un dediğine göre, “Aklınızdaki beklentilerden kurtulun. Genellikle ilk seferde yaşanan deneyim en iyi deneyim olmaz. Ve ilk deneyim hakkında duyduklarınız genellikle kesin olarak yaşanmak zorunda değildir. Her kadın ilk deneyiminde kanamak zorunda değildir. Acı çekmesi ya da zevk alması konusunda net bir şey söylenemez.”

3)Nasıl Bir Cinsel Deneyim İstediğinize Karar Verin

İlk cinsel deneyim sizin için ne anlama geliyor? Cinsel birliktelik mi? Karşınızdaki insanın yanında çırılçıplak kalmak mı? Dr. McDevitt’e göre, “Karşınızdaki insana her konuda evet ya da hayır deme hakkına sahipsiniz. Kendi bedeninizle ne yapacağınıza ancak siz karar verebilirsiniz. Seks yapmanın birçok yolu vardır. Sadece penis-vajina ilişkisi olmayabilir. Hatta bazı durumlarda genital durumların yaşanmadığı da olabilir. Burada bir amaç ve ulaşılması gereken bir hedef yoktur.”

4)Başlamadan Önce Nelerden Hoşlanacağınızı Belirleyin

İlk cinsel deneyim sonrası neler hissedeceğinizi ya da beklentinizin ne yönde olduğunu anlayabilmek için kendinize biraz zaman ayırın. Kendi cinsiyetinize yönelik mastürbasyon teknikleri deneyebilirsiniz. Eğer aklınıza, “Beni nelerin memnun edeceğini bilmiyorum.” ya da “Tatmin olmak için bir başkasına ihtiyaç duyuyorum.” endişeleri geliyorsa, kendinize öncelikle biraz zaman ayırmanız, kendinizle sevişmeniz ve dokunulmaktan nasıl hoşlandığınızı anlamanız önerilmektedir. 

5)Güvendiğiniz ve Yanında Rahat Olduğunuz Bir Partner Seçin

Sizin hazır olmadığınızda size baskı yapan ve cinsel birliktelik için zorlayan partner iyi bir partner değildir. İlk seks yaptığınız insanla romantik bir ilişki içerisinde olmak zorunda değilsiniz fakat onun yanında güvende ve rahat hissetmelisiniz.

Dr. Morse’a göre, “İlk ve en öncelikle, güvendiğiniz biriyle olduğunuza emin olun. Gerçekten cinsel birliktelik istediğinize emin olun. Yapayım da bitsin diye düşünmeyin, gerçekten istediğiniz bir anı bekleyin. Yavaştan almayı unutmayın, nasıl hissettiğinize kulak verin ve anda kalmaya çalışın.” Eğer cinsel birliktelik için hazırsanız ve o anda durmak isterseniz, bunun da oldukça normal olduğunu asla unutmayın.

6)Güvenli Seks İçin Plan Yapın

Cinsel birleşme öncesinde kendinizi nasıl koruyacağınızı bilin. Hamilelikle sonuçlanacak bir birliktelik yaşayacaksanız nasıl bir kontrol yöntemi kullanabileceğinizi öğrenin. Eğer ağız yoluyla yaşanacak bir deneyimse cinsel yolla bulaşan enfeksiyon (STI) riskinden nasıl korunabileceğinizi öğrenin. Kendinizi eğitin, partnerinizle konuşun. Dental dam’lar ya da kondomlar pratiklik bakımından rahattırlar. 

Liz Goldwyn, daha korunaklı seks hakkında konuşmanın tuhaf olmaması gerektiğini söylüyor. “Bu konu hakkında ufak şakalar yaparak ortamı yumuşatabilirsiniz ve korunmayı gündeme getirebilirsiniz. Her zaman modunuzu düşürecek demek değildir. Bu konuda güvence sağladıktan sonra aklınızda soru işaretleri azalacak ve daha rahat olacaksınız.”

7)Sınırlarınızı Partnerinizle Paylaşın

Daha güvenli cinsel deneyim demek aynı zamanda sınırlarınızı karşınızdakiyle paylaşabilmektir. İlk deneyiminiz için mutlaka denemek istedikleriniz veya asla denemek istemedikleriniz olabilir. Bunu partnerinizle paylaşın. Eğer geçmişinizde herhangi bir tacize ya da istismara uğradıysanız bu konuda sizi daha rahat hissettirmek için partnerinizin neler yapabileceğini konuşun. 

Goldwyn’e göre, “Arzularınızın yanında sınırlarınızı da dile getirin. Dokunulmaktan hoşlandığınız yerleriniz nereler? Bunun yanında rahatsızlık hissedeceğiniz alanlar nereler? Peki partnerinizin sizin durmanızı istediği ya da devam etmenizi istediği yerleri neresi? Bu konuşmanın ortamın alevlenmeden yapılması daha doğru olacaktır.” 

8)“Ön Sevişme”ye Odaklanın

Cinsel birleşme öncesi öpüşmeye, dokunmaya bolca zaman ayırın. Hemen kıyafetlerinizi çıkarmayın. Bu durum cinsel birleşme sırasında daha çok keyif almanızı sağlayacak. Hangi tür cinsel deneyim yaşarsanız yaşayın, kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.  

9)Gerekiyorsa Kayganlaştırıcı Kullanın

Penetrasyon içeren bir cinsel birliktelik yaşayacaksanız kayganlaştırıcı kullanmak konfor bakımından daha uygun olacaktır. Acı veya ağrı durumunu oldukça azaltacaktır. Hatta alınan zevki de arttırabilir. Kayganlaştırıcı çoğunlukla penetrasyon içeren cinsel birlikteliklerde faydalıdır. Eğer nasıl bir şey olduğunu bilmiyorsanız, öncesinde kayganlaştırıcı kullanarak masturbasyon yapmayı deneyebilirsiniz. 

10)Anda Kalmaya Çalışın

Seks sırasında nasıl hissettiğinize odaklanın, nasıl göründüğünüze değil! Goldwyn’in dediğine göre, “Bedeninizin nasıl göründüğünü ASLA umursamayın. Mükemmel vücut diye bir şey yoktur. Cinsellik çoğu zaman tuhaf, biraz kirli ve dağınık, aynı zamanda da eğlencelidir. Çok sayıda deneyim içerebilir ve en son odaklanmanız gereken nokta vücudunuzun açılarıdır. Partnerinizin o an selülitlerinizle ilgilenmeyeceğine dair söz verebilirim.”

11)Eğlenin!

Seks tamamen zevk almakla alakalıdır ve bu nedenle eğlenceli olmalıdır. Bunun için eğlenin ve kendinizi bırakın! Anda kalmayı başarabilmenin yanında işler planlandığı gibi de gitmeyebilir ve bu oldukça normaldir. Seksologist Rebecca Alvarez’e göre, “Genellikle ilk deneyimimizin en ideali olmasını isteriz ancak ilk birkaç seferler genellikle hızlı, tuhaf, hatalı olabilir. Ve bu oldukça normaldir. Bir pozisyon denemek istemişsinizdir ancak işe yaramamıştır, ya da kondomu yeterince çabuk açamamışsınızdır, küçük engeller ne olursa olsun, sadece gülün ve tadını çıkarın.”


(Adapted from Erika W. Smith)