Evlilik zordur. Evliliklerini mutlu ve uyumlu olarak tanımlayan çiftler bile sağlıklı bir evlilik sürdürmenin zahmetli olduğunu söyleyecektir. Elbette ki her gün şampanyalar ve güller olmayacak ancak kim derdi ki karşımıza birden bire bir pandemi çıkacağını? İşte bu durum biraz zorluk çıkarabilir. Karantina sırasında ister 10 aylık evli olun ister 10 yıllık, hemen hemen her çiftin yaşadığı sorunlar yaygınlaştı. Bu nedenle biraz destek fena olmayabilir.


Kadın Cinsel Sağlık Uzmanı Dr. Jennifer Berman’ın dediğine göre, evli çiftlerin karantinada en çok zorlandıkları konular sınırları belirlemek ve ev içindeki rolleri yeniden ayarlamak. 


“İnsanlar hayatlarının rutinindeyken, bir ya da iki kişi de çalışıyorken ortada bir düzen ve yapılanma vardı. Birçok insan bu durumdan mahrum kaldı ve hayatları altının üstüne geldi. Belki de iki kişi de çalışıyorken şu an ikisi de evdeler. Roller, sorumluluklar ve beklentiler değişiyor ve bununla birlikte stres oluşuyor.”

Bu gerçekten de öyle değil mi? Günlük rutinimizde gelişen farklılıklar geçiriyor olduğumuz senenin olmazsa olmazı. Birçoğumuz bugünün günlerden ne olduğunu bile hatırlamıyor. Covid-19 sayesinde bütün düzenimiz camdan dışarı atılmış gibi ve eskiden hoşumuza giden kendimize ayrılan zamanlar, sessiz sakinlikler artık kalmadı.


Berman’ın dediğine göre, “Kadınlar ve erkekler için temel şey, kendi duygularının farkında olmalarıdır. Birisinin söylediği ya da yaptığı bir şeyden rahatsızlık duyuyorlarsa, hoşlanmadıkları durumlar oluyorsa, korkuyorlarsa ya da ani tepkiler veriyorlarsa bunu fark etmeliler. Ara vermek önemlidir, durdur tuşuna basmalıyız. Biraz nefes alıp durumu fark etmeliyiz. Karşımızdaki kişinin durumunu, endişelerini, hangi temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını düşünmeli ve karşımızdaki insanın kendisini duyulmuş ve rahat hissetmesi için durumu yeniden gözden geçirmeliyiz.”

Sağlıklı bir evlilik için iletişimin en önemli faktör olduğun hepimiz biliyoruzdur. Fakat bunun tekrar gözden geçirilmesi için uzman birine görünmek iyi olabilir değil mi? Partneriyle dürüstçe konuşabilenler kendisini şanslı hissederken, diğer insanlar aynı şekilde hissetmeyebilir. Arada hiç zaman olmadan sürekli birbirinin tepesinde olmak bazı insanlar için cidden can sıkıcı olabilir. 


Lee Wilson, “Zaten sorunları olan birçok çift için karantina çok kötü denk geldi. Çiftler günlük rutinlerinde ayrı kalmaya ve kendi işlerine koşturmaya alışkın. Ayrı kalınan zaman, ortada zayıf ilişki dinamikleri varsa sakinleşmeye, derinlemesine düşünmeye ve duygusal olarak kendilerini resetlemeye izin verir. Ancak karantinada birlikte kalındığında bu tartışmalar birikir ve duygusal rahatlama ortamı olmaz. Günlük hayat rutininin eksikliği, zaten zor olan bu günleri daha da kötüleştirebilir. Alınan geribildirimlere göre çiftler yan yanayken sıklıkla endişe ve kızgınlık hissediyorlar." 

Eşinizle aranız bu şekilde tartışmayla açılmıyorsa, yine de pandemi döneminde üstesinden gelmeniz gereken birçok konu var. 

Wilson uyarıyor, “Çiftlerden birinin ya da ikisinin de bu dönemde çalışmak zorunda olması ve önemli işler yapıyor olmaları, stresi arttırır ve çiftler virüs konusunda eşit derecede endişeleniyor olmayabilirler. Hangi önlemleri almak gerektiği hakkında çatışabilirler.” 

Wilson, sağlıklı bir ilişki sürdürmek için şeffaf bir iletişimin çok önemli olduğunu kabul ederken, kıvılcımı canlı tutmanın da önemini belirtiyor. 

“Haftalık bir randevu gecesi gibi özel günlere katılmak oldukça önemlidir. Bu, çiftlere dört gözle bekleyecekleri, planlayacakları ve karantina sıkıntısını aşmalarına yardımcı olacak bir şey verir. Çocuklar uyuduktan sonra biraz atıştırmalık alıp Netflix izlemek olsa bile. "

Şu sıralar ilişkinizle ve eşinizle bazı durumlarda rahatsızlık yaşamanız ve kendinizi tuhaf hissetmenizin çok normal olduğunu unutmayın. Anahtar kelime birbirinizi dinlemeniz, birbirinizi rahatsız eden durumları fark etmeniz ve birlikte geçirdiğiniz vakti olabildiğince kaliteli hale getirmeniz. Ve elbette kendiniz için biraz yalnız zaman.