Kıskançlık hissini izin verirseniz en öğretici duygularınızdan biri olabilir.

Kıskançlığın ilişkilerde en çok yanlış anlaşılan duygusal tepkilerden biri olduğunu düşünüyorum.

Kıskançlık, öfke gibi, ikincil bir duygu olarak bilinen şeydir, çünkü altında yatan daha derin bir başka duyguya yanıt olarak ortaya çıkar.

Kıskançlığınızı takip eder ve neden bu konuyla ilgilendiğimi sorarsanız, altında genellikle ya incinmişlik ya da korku bulursunuz. Birkaç katmanı takip edin ve cevabınızı bulacaksınız.

Korkuya Dayalı Örnek:

“Kıskanç hissediyorum çünkü erkek arkadaşım hala çıktığı kadını düşündüğünü düşünüyorum.Bu beni neden rahatsız ediyor? Çünkü bir parçam hala eski sevgilisinin onun üzerine bir hamle yapacağından ve ilişkimizi tehdit edeceğinden korkuyor. Öyleyse suçlu olan korku. Partnerim ondan şüphe etmem için bana hiç sebep verdi mi? Hayır. Öyleyse tutunacak daha gerçekçi, güçlendirici ifade nedir? Partnerime dolaylı olarak güveniyorum, beni sevdiğini biliyorum ve endişelenecek bir şeyim olmadığını biliyorum. Aramızdaki bu yanlış algılanan engeli kaldırmak için zihnimi, duygularıma tamamen sahip olan partnerime bildirmeliyim. "


Zarar Verme Temelli Örnek: 

“Kız arkadaşımın işten sonra arkadaşlarıyla çok fazla zaman geçirmesini kıskanıyorum. Bu beni neden rahatsız ediyor? Bunu yeterince sık yaptığı için beni hayatında bir öncelik olarak görmediğini hissettim. Tamam, başka bir sebep var mı? Evet, bir keresinde geç saatlere kadar dışarıda kaldı ve sonunda gerçekten sarhoş oldu ve tanımadığı bir adamla yakınlaşmaya başladı. Yani çözülmemiş bir zarar var… düzeltmeler yapıldı mı? Onunla kendimi güvende hissediyor muyum yoksa ilişkimizde kendimi güvende hissetmek için bunu daha fazla tartışmamız gerekiyor mu? Kendimi güvende hissetmiyorum, daha sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmemiz için bunu daha fazla tartışmamız gerekiyor. "


Kıskançlığınız geçmiş ihlallerden eski çözülmemiş ZARAR GÖRME hissine işaret ediyorsa, o zaman bunun ele alınması gerekir ve ilişkinizde daha güvende hissetmek için olayların değişmesini isteme hakkınız dahilindedir.


Kıskançlığınız sizi KORKU'ya yönlendiriyorsa, o zaman durumun gerçeğini kucaklamanız ve zihniniz tarafından kontrol edilmekten ziyade iç hikayenizin daha gerçekliğe dayalı bir versiyonuna gelmeniz gerekir.