Mutlu ve sağlıklı ilişkiler stabil, hiç sorun yaşanmayan ilişkiler değildir. Her ilişkide sorunların olması kaçınılmazdır ve her partnerin ilişkilerden bağımsız sorunları da olabilir. Mutlu ve sağlıklı ilişkiler, bu sorunları yapıcı bir şekilde dönüştürebilen ilişkilerdir. Mutlu bir ilişki, partnerlerin hayatını da olumlu anlamda etkiler. Partnerlerin birbiri ile güven çerçevesinde kurdukları duygusal bağ, hayattaki diğer olumsuz durumlarla mücadele için destekleyici bir role bürünebilir. O halde sorunlu ve huzursuz bir ilişkiden mutlu bir ilişkiye dönüşüm için neler yapılabilir?


1- Yapıcı Konuşun

İletişim kurarken ağzımızdan çıkan sözler kadar, bu sözleri nasıl söylediğimiz de önem taşır. Partnerinizle bir anlaşmazlık yaşıyorsanız, karşı tarafa saldırmaktan ve eleştirmekten kaçının. Problemlerle ilgili konularda açık ve net olmak önemlidir. Ancak partnerlerin üzerine gitmek yerine, sorunların üzerine gitmeye çalışmanız daha doğru olur. Karşı tarafa yapılan açık bir saldırı ve suçlayıcı bir dil kullanmak, sorunların çözümü için etkili olmaz. "Sen" dili kullanmak yerine "Ben" dilini kullanmalısınız. Kırıldığınız, öfkelendiğiniz konularla ilgili cümlelerinizi "....hissediyorum." şeklinde bitirebilirsiniz. Böylece karşı taraf hissettikleriniz ve sorunlar üzerine daha kolay yoğunlaşır.


2- Birbirinizi Dinleyin

İlişkilerdeki en önemli sorunlardan birisi, partnerlerin yaptığı iletişim hatalarıdır. Aşılması zor gibi görünen sorunlar ise partnerlerin birbirini dinlememesi ya da eksik dinlemesinden kaynaklanır. Sağlıklı ve mutlu ilişkilerin temelini doğru iletişim oluşturur. 

Karşı tarafa kendisini ifade edebilmesi için zaman tanımalısınız, konuşmalarını bölmemeye özen göstermelisiniz. Gerçekten dinlemeye çalışmalı ve partnerinizin bakış açısını anlamaya odaklanmalısınız. Partnerinize, onlarla ilgilendiğinizi gösterecek sorular sorabilirsiniz. Birbirinizle yakınlığınızı arttırmanızı sağlayacak düzeyde ilgi alanlarını, deneyimlerini ve fikirlerini öğrenmek için ilginç ve eğlenceli sorular sorarak iletişiminizi güçlendirebilirsiniz.

3- Beklentilerinizi Gerçekçi Tutun

Hiç kimsenin mükemmel olmadığını unutmamız gerekir. Mükemmellik kıstası herkese göre değişebilir, zamanla insanın mükemmellik anlayışı da değişim gösterebilir. Bu nedenle hiç kimse mükemmellik standartlarına tam anlamıyla uymaz. Mutlu bir ilişkide mükemmellik standartlarını aramak yerine partnerinizle uyumu ve uyumdan doğan mutluluğu aramanız daha sağlıklı olur. Böylece sağlıklı ve mutlu ilişkilerin oluşmasına da zemin hazırlamış olursunuz. Sağlıklı ve mutlu ilişkilerde partnerler, birbirlerini olduğu gibi kabul eder ve değiştirmek için çabalamaz.


4- Esnek Olun

Herkes zaman içinde değişir ve dönüşür. İlişkiler de aynı şekilde zaman içinde değişir ve dönüşür. Elbette değişikliklerden rahatsız olmak doğaldır ancak hayatın her alanında değişimin kaçınılmaz olduğunu unutmamak gerekir. Sağlıklı ilişkiler değişime ve büyümeye olanak sağlayan ilişkilerdir.

5- İlişkinizde Kişisel Alanlar Yaratmaya Çalışın

Romantik ilişkilerde, partnerlerin birbiriyle vakit geçirmesi normaldir ama partnerlerimizin de bir birey olduğunu ve bazen yalnız kalmaya ihtiyaçları olduğunu unutmamız gerekir. Her anını bir arada geçiren çiftler, kendilerine ait özel ilgi alanlarını ve hobilerini kaybedebilirler. Partnerlerin birbirinden bağımsız, arkadaş çevreleriyle ya da tek başına vakit geçirmeleri ve nefes alabilecekleri bir boşluk oluşturması gerekir. Böylece partnerlerin birbirine anlatacağı konular artar ve birbirlerini özlemek için fırsat yaratmış olurlar.


6- Bazı Sorunların Kolayca Çözülmediğini Kabul Edin

Her insan birbirinden farklıdır. Yetiştirilme tarzı, aileler, inançlar, değerler, alışkanlıklar bir insanın kişiliğinin oluşmasında önemli unsurlardır. Romantik bir ilişki içerisinde partnerler arasında bir uyum olsa da her partner, bu unsurların etkisiyle birbirinden farklı özellikler taşır. Partnerler arasında doğru iletişim, birçok sorunun çözülmesine katkı sağlar ama bazı sorunlar derin ve köklüdür. Ve bu köklü problemlerin çözüme kavuşması uzun zaman alabilir. Bu nedenle ilişki içerisindeyken bir partnerin, diğer partnerde neyi kabul edeceğini ve hangi köklü problemler üzerinde zaman ve emek harcayacağını iyice gözden geçirmesi gerekir.

7- Kendiniz Olun

Bir ilişki, ancak gerçekler üzerine kurulduğunda sağlam olur. Partnerinizi memnun etmek için olmadığınız kişiymiş gibi davranarak kendinizden ödün vermemelisiniz çünkü bir insanın kendisi olması en büyük özgürlüklerden birisidir. Aynı zamanda bir kişinin kendisi gibi davranması hem daha kolay hem de eğlencelidir. Kendisi gibi davranabilen insanlar, ilişkilerinde daha mutlu olur ve mutluluğu partnerine de yansıtır.