Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

çocukken annem vefat etti babam terketti zor şartlarda okudum çalıştım fakat geçen hafta kardeşim intihar etti çok zor kurtuldu iş yerinde sürekli mobbing görüyorum sürekli stresten hastalanıyorum uyku düzenim kalmadı beni seven insanlar kalmadı bende artık kendimi sevmiyorum ne yapmalıyım bilmiyorum ağır depresyon belirtisi kondu fakat tedavi de olmuyorum sadece çok yorgunum ama kimse bunun farkında bile değil ne yapmalıyım?

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

Merhabalar, Öncelikle yaşamış olduğunuz kayıplardan dolayı başınız sağolsun ve Allah sabır versin. Bu kayıpların üzerine bir de neredeyse kardeş kaybı yaşama korkusu da sizi iyice bunaltmış. Üstüne bir de iş hayatınızda mobing görüyor olmanız ve etrafınızda tutunabileceğiniz sevdiğiniz bir insanın varlığını hissedememeniz de sizin içinden çıkılmaz bir hale girmiş gibi hissetmenize yol açmış. Bu travmatik anılar, kayıplar ve yas süreci sizin belki de tamamen içinize kapanmanıza, etrafınızdakileri kendilerinizden uzaklaştırmanıza ve daha da önemlisi kendinize de küsmenize yol açmış gibi görünüyor. Bunların hepsinin bir sonucu olarak da ağır depresyona girmiş olmanız da beklenilen bir sonuç olmuş maalesef. Bu durumda en iyi tedavi yöntemi bir ruh sağlığı uzmanından yardım almak ve uzman kontrolünde ilaç desteği almak olabilir. Bu mümkün değilse ya da şartlarınız uygun değilse de sizi mutlu eden, yapmaktan zevk aldığınız etkinliklerin bir listesini oluşturarak, bunları en çok zevk verenden en az zevk verene doğru derecelendirmek ve ilk sıradan başlayarak küçük küçük bu etkinliklere adım atmak yaşam enerjinizin yavaş yavaş geri gelmesine yardımcı olabilir. Buna ek olarak fiziksel aktivite, doğa da ya da açık havada yürüyüş yapmak, doğru nefes ve beden egzersizleri yapmak diğer yapabilecekleriniz olarak sıralanabilir. Ayrıca sosyal çevrenizi genişletmek, yeni sosyal çevrelere girme fırsatlarını değerlendirmek de yalnızlık duygunuzu bir nebze de olsa azaltacak diğer faaliyetlerden olabilir. Sevgilerimle…

Merhaba, 


Tüm yaşadığınız kayıplar ve hayatın zor koşulları nedeniyle kötü hissetmenizi anlayabiliyorum. Yaşadıklarınızdan dolayı çok üzgün olduğumu belirtmek isterim. 


Hayatta yaşanan ebeveyn kaybı özellikle çocukluk döneminde oldukça sarsıcı etkiler yaratabiliyor. Kayıp sonrası hayata tutunma aşamasında diğer ebeveyn devreye girmesi gerekirken ölüm olmasa dahi somut bir baba kaybıda yaşadığınızı görmekteyim. 


Tüm bu süreçlere rağmen belli bir işte çalışmak kardeşinize destek olmak ve hayatınızı devam ettirme çabanız oldukça takdir edilesidir. Unutmayalım ki yerinizi de kim olsa aynı üzüntüye sahip olabilirdi. 


Tüm hayatınızda stres faktörleri yanında iş hayatınızda yaşadığınız ekstra faktörler bu durumu tetikliyor. Bu aşamada bize kendimizi daha kötü hissettiren her türlü süreçten uzaklaşmamız daha faydalı olacaktır. Mümkünse iş değişikliği ya da bir süre izin kullanmak size yardımcı olabilir. 


Bu süreçte kardeşinizin de normal hayatına yeniden devam edebilmesi için destek alması şarttır. İntihar ciddi bir durumdur ve tekrarlanması ihtimaller dahilindedir. Bu nedenle ivedi olarak bir uzman kontrolünde kalması daha sonrasında yaşının gereği dahilinde hayatına devam etmesi sağlanmalıdır. 


Ölüm sonrası yas sürecinin sağlıklı yaşanması olası depresyonu etkilediği gibi yaşanan olumsuz durumların kabulünü de sağlar. Bu süreçte kendi baş etme yöntemleriniz yetersiz kalacaktır. Biz uzman desteğinde hayatınıza devam etmeniz “kimse beni sevmiyor ben de kendimi sevmeyeceğim” şeklinde işlevsiz düşünce kalıplarından uzaklaşmanız gerekmektedir. 


Unutmayın ki güneş şükredene doğacaktır..


Sevgilerle.. 

2 Yorum
Gizli Kullanıcı

Gizli Kullanıcı

Güzel cevabınız için teşekkür ederim, birgün güneşin doğması dileğiyle... 20 Ocak 2021 18:43

Sger

Sger

Umarım :) Rica ederim.. 20 Ocak 2021 22:21

Cevap yazmak için giriş yapınız.