Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Merhaba, ben bir üniversite öğrencisiyim ve ailemden uzakta bir şehirde okuyordum. İlk üniversite hayatına başladığım dönemde alışmakta çok zorlanmış ve sürekli ağlamıştım. Sürekli ailemi özlüyor veya ağlıyordum. Daha sonrasında çözümü her ay ailemin yanına gitmekte buldum bu beni biraz rahatlatıyordu. 2. dönem başladığında ise tekrar aynı duygulara kapıldım ve üniversiteyi bırakmayı bile düşündüm aileme yakın okumak için. Üniversite okuduğum şehirde çok güzel dostlarım olmasına rağmen ailemden kopamıyordum. Aileme çok bağlıyım ve onlardan uzak kalamıyorum. 2. dönemki bu süreçte aklımda sürekli olumsuz düşünceler oluşmuştu örneğin ailemden birisine kötü bir şey olacak gibi. 2. yılıma başladığım zaman başlarda sorun yaşamadım ve sonrasında çok güzel bir ilişkim oldu. Erkek arkadaşımın varlığı bana güç veriyordu. Şimdi pandemiden dolayı ailemin yanındayım ve erkek arkadaşımla da yeni ayrıldık. Okuduğum şehre dönünce onu görünce ne yapacağım ya da onun verdiği güç yokken nasıl dayanacağım bilmiyorum. Ayrıca yurtdışında eğitim fırsatı kazandım ancak bu durumun korkusundan dolayı nasıl gideceğim hakkında bir fikrim yok ve korkuyorum. 20 yaşında bir genç olarak aileme bu düşkünlüğümü nasıl yenerim, nasıl yaşıtlarım gibi uzak olmaya dayanabilirim? Nasıl insanlara bağımlı olmadan yaşayabilirim?  

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

Merhaba,


Kişilik kişilerden bizi ayrılmamızı sağlayan her türlü düşünce duygu ve davranışı betimler. Aynı zamanda kişinin kendisini nasıl gördüğü ile ilgili de inanışıdır. Bireysel farklılıklarımızın oluşmasını sağlayan bu durum erken çocukluktan hatta ana rahmine düşmeden şekillenmeye başlar. 

Bunu sağlayan en önemli faktör aile olduğu gibi aynı zamanda çevremizdir. 


Genetik olarak aldıklarımıza mizaç denirken, kişilik daha çok içinde bulunduğumuz çevreyi kapsar.

Bağımlı bir kişilik geliştirmek psikolojik bir sorunun habercisi olabileceği gibi ebeveynlerimizin bizi yetiştirme tarzından da kaynaklanabilmektedir. 


Burada tüm sorunlara çözüm bulmadan önce bir uzmandan destek almak sorunun kaynağını net olarak belirlemek ve tedavi aşamasında yardımcı olmasını sağlayacaktır.


Sevgilerle..

Yazdığınız her bir cümlede aslında, ailenize olan bağımlılığınızdan ziyade, onlara olan bağınızı görmekteyim.

Bu esasında, oldukça güzel ve doğalken, burada doğallığı bozan, ''bu süreçte aklımda sürekli olumsuz düşünceler oluşmuştu örneğin ailemden birisine kötü bir şey olacak gibi.'' cümlenizde de bahsettiğiniz gibi, ''düşünceleriniz''


Burada aslında, gerçek bir tehdit olmamasına rağmen, kötü hissinizin karşılığı olan duygu ''kaygıdır''

Öyle ki kaygı, aslında çok doğal ve gerekli bir duygudur, insanı tetikte tutar.

Örneğin, bir sınav öğrencisi kaygı duymaz ise, sanırım masa başında ders çalışması, pek de mümkün olmayacaktır.


Bu yüzden bu doğal duygunun yalnızca, sizde daha fazla olduğunu, bunun nedeninin ise aklınızdan geçen, '' ya aileme bir şey olursa, ya tek kalırsam, ya tek başıma yaşayamazsam'' düşünceleri olduğunu belirtmek isterim.

Burada davranışlarınız, ne zaman ki bu düşünceler geldiğinde, bu boşluğu bir nesne ya da kişi ile, örneğin sevgili, kapatmak olduğunda; ya da ailenizi sık sık aramak olduğunda, sıkıntı pekişir hale gelmektedir.


Bu döngünün kırılması, elbette ki mümkündür.

Burada, kendi kendinize çalışma önerilerindense, öncelikle rutin kontrol anlamında bir psikiyatriste gidip ruhsal muayene olmanızı isterim.

Çünkü yaşınız henüz çok genç, imkanlarınız çok güzel ve bu beyaz sayfaları, dilediğiniz gibi yazabilmeniz mümkün...

Sonrasında ise, Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi olan bir psikolog bir araya gelerek, çalıştığı 3 başlık olan, duygu, düşünce ve davranışlarınızı çalışarak, sağlıklı baş etme mekanizmaları geliştirebilir, kendi kendinizin terapisti olarak, yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.


Sevgilerimle..

Cevap yazmak için giriş yapınız.