Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

geçmişte yaşadığım ilişkimdeki olumsuz olaylar yüzünden anksiyete bozukluğu yaşıyorum ve bu şuan ki konuştuğum insanlara yansıdığından kimseyle anlaşamıyorum. Kendimi dizginlemeye çalışıyorum fakat etkili olmuyor. Bu durumdan kurtulmak için ne yapmalıyım?

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

Merhaba. Aslında kaygı insanın stresli durumlar karşısında verdiği bir tepki ve insan hayatının olmazsa olmaz bir parçasıdır. Hayatta kalma güdümüz, başarı kazanmaya karşı motivasyonumuz kaygının uygun miktarda bizlerde bulunması sebebiyle sağlanır. Ancak endişe miktarı normalden fazlaysa ve uzun vadede hayatımızı zorlaştırıyorsa bunu bir bozukluk olarak tanımlayabiliriz. Geçmişte yaşadığınız olumsuz deneyimlerin stres seviyenizi yükseltmesi sebebiyle yüksek bir kaygı yaşıyorsunuz ve bu günlük hayatınızı da, şimdiki ilişkilerinizi de olumsuz yönde etkilemekte. Ben öncelikle yaşadığınız belirtilerin tanı değeri kazanabilmesi için bir uzmandan yardım almanızı öneririm. Böylelikle hem fiziksel hem psikolojik muayeneden geçerek kaygınızın nelerden kaynaklandığını daha uygun bir şekilde belirleyebilir ve uzman eşliğinde nasıl bir tedavi yöntemi izleyebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Öncelikle burada bir kaygının normalden fazla yaşandığından söz ediyorsak, yaşamınızı ne denli zorladığını tahmin edebiliyorum. Bu denli bir kaygı ve bununla alakalı bir gününüzü nasıl daha sağlıklı geçirebileceğinizi soruyorsanız, 'Kaygı' kavramından bahsederek başlamak isterim. Kaygı aslında, tehlikenin varlığında ortaya çıkan, ilk insanlıktan gelen, yaşamı sürdürmek adına var olan ve gerekli olan bir duygudur. Örneğin, bu kaygı sayesinde, bir sınava çalışırız ya da trafikte, karşıdan karşıya geçerken temkinli davranırız. Fakat bu kaygı, ne zamanki artık bedensel etkilerle gelir; kalp çarpıntısı, terleme, titreme, kızarma gibi ve bu etkiler günlük yaşamı etkiler, işte burada bir müdahale söz konusudur. Kendi kendinize yapacağınız en anlamlı noktalardan biri, günlük hayatınıza 'esneme' egzersizlerini eklemek olur. Bunun yanında, nefes egzersizlerini de ekler, sadece kaygıyı yaşadığınızda değil, ( bir kaçınma davranışı olmaması adına ) günlük hayatınızda örneğin, sabah akşam 2 dakika esneme ve 2 dakika nefes egzersiziyle, sisteminizin normale bindiğini göreceksiniz. Fakat, bunu netleştirmek adına, öncelikle bir psikiyatriste gidip ruhsal muayene olmanız gerekmekte. Sonrasında, eğer kendisinin Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi varsa, gittiğiniz psikiyatristle, terapiye başlamanızı isterim ki, bu kaygıyla nasıl başa çıkabileceğinizi öğrenebilin. Eğer bu psikiyatristin eğitimi yok ise, yine, Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi olan bir psikolog ile, bu terapi sürecine girmeniz, uzun vadede kendi kendinizin terapisti olabilmeniz için oldukça yararlı olacaktır. Sevgiler

Cevap yazmak için giriş yapınız.