Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Anksiyetem var önemli sınavlar yapıldığı zaman kalbim hızlı çarpıyor ve bacaklarım titriyor bazı takviye edici gıdalar kullanıyorum ginseng ve omega 3 bana anksiyeteye iyi geliyorlar sınavdan once omega 3 mu yoksa ginseng mi anksiyete mi kontrol etmemi sağlar ?

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
3 Cevap

Merhaba, 


Öncelikle sınav senesinde sizinle aynı soruna sahip pek çok insanın bulunduğunu belirtmek isterim. Kaygı konusunda yalnız değilsiniz. 


Ancak bu durum gündelik hayatınızı etkileyecek boyutlara ulaştıysa ona göre çözümler almalısınız. 

Sınav senesi bir uzmandan destek almak genelde yapılan bir davranıştır. Aileler ile gidilen bu destek hem sizin hem de sizin kaygı yönetiminiz de aileniz nasıl bir yol izlemeli bunun ile ilgili danışmanlık alabilir. 


Tanı almamış bir kaygı bozukluğunda ilaç kullanmak doğru değildir. Aldığınız ek gıdaların kaygı üzerinde bir etkisi olmasa dahi size daha iyi hissettiriyor olabilir. 


Bu aşamada sınav senesinde olan diğer akranlarınız ile duygu paylaşımında bulunmak, nefes ve gevşeme egzersizleri yapmak ve bir saatinizi gün içinde şerbet saate ayırarak kafanızdaki düşüncelerin boşalmasını sağlayabilirsiniz. 


Sevgilerle.. 

Anksiyete bozukluğuna sahip olduğunuzu ve takviye edici gıdaların çözüm noktasında size fayda sağladığını belirtmişsiniz. Yaşadığınız durumla ilgili olarak psikiyatrist tarafından konulmuş bir tanınız varsa takviye edici gıdalardan önce tedavi noktasında ilaç ve psikoterapi seçeneklerini değerlendirmeniz sorunun çözümü noktasında daha faydalı olabilir. Neticede takviye edici gıdalar ilaç değildir ve yaşadığınız rahatsızlığa kalıcı bir çözüm sunamayabilirler.


Bu noktada eğer bir tanıya sahipseniz psikiyatristiniz ile görüşerek ilaç tedavisi alma seçeneğini gözden geçirmeniz sizin açınızdan faydalı olabilir. Ancak anksiyete bozukluğuna dair tanı almadıysanız ve anksiyete bozukluğuna sahip olduğunuza dair fikirleriniz varsa durumunuzu değerlendirmek ve yaşadığınız duruma çözüm bulmak noktasında mutlaka bir psikiyatrist desteği almanız gerektiği kanaatindeyim. Öncelikli olarak ilaç ve psikoterapi gibi tedavi seçeneklerini değerlendirmenizin, bu tedavilerin yanı sıra takviye edici gıdalardan fayda gördüğünüzü düşünüyorsanız bu takviye edici gıdaları kullanmaya devam etmenizin sağlıklı olabileceği düşüncesindeyim.


2 Yorum
Gizli Kullanıcı

Gizli Kullanıcı

Peki düzenli olarak meditasyon yapmam anksiyeteyi kontrol edilebilir hale getirir mi? 16 Ocak 2021 22:29

corpuscallosum

corpuscallosum

Meditasyon yapmanız anksiyetenizi kontrol etmek noktasında size fayda sağlayabileceği gibi beklediğiniz faydayı görmemenizle de sonuçlanabilir. Anksiyetenin neden olduğu belirtilerin olumsuz etkileriyle başa çıkma noktasında meditasyon faydalı olabilir ancak ortaya çıkan belirtilerin giderilmesi her ne kadar kısa süreli rahatlama sağlasa da kaygıyı işlevsel düzeyde tutma ve kaygıyla başa çıkma stratejilerini öğrenerek uzun vadeli çözüm sağlama açısından psikoterapi seçeneğini değerlendirmeniz sizin için son derece faydalı olabilir. 16 Ocak 2021 22:36

Öncelikle sorunuza, anksiyetenin ne olduğunu ifade etmekle başlamak isterim.

Anksiyete kaygı anlamına gelmekte ve daha çok geleceğe dönük bir tehlike algısı ile ortaya çıkmakta.

Peki bu kaygı neden vardır?

Öncelikle kısaca, ilk insanlık tarihinden beri kaygının kendini gösterdiğini ve hayati de bir önem taşıdığından bahsetmek isterim.
Öyle ki, bu kaygının varlığı sayesinde, atalarımız doğal afet ve yırtıcı hayvanlar gibi tehlikeleri algılıyor, geleceğe dönük yaşamlarına bir tehdit almamak için önlemler alabiliyorlardı.


Bunu, günlük hayatımızda da pek çok noktada, kaygının bizi hazır ve nazır tuttuğu durumlardan bahsedebiliriz.

Örnek vermek gerekirse, ileride kendi ayakları üzerinde duramama tehlikesi, sizi şu anda var olan bu sınavlara hazırlanmaya teşvik etmekte.


Peki ne zaman bu kaygı zarar verici olur?
Eğer günlük yaşamınızı eski rutinlerinizde yerine getiremiyor ve yaşam kalitenizde bir bozulma görüyorsanız, bu kez bu kaygıya müdahale etmek gerektiğinden bahsedebiliriz.


Bu noktada da, gerek ginseng gerekse omega 3, elbette ki duygu durumunuz üzerinde bir etkiye sahip olacaktır.

Bunun salt bilgisini bir hekimden almanızı önermekle beraber, esasında kaygıyı daha makul yaşayabilmek adına, hayatınıza mutlaka esneme hareketlerini eklemenizi isterim.

Burada, 21 gün gibi bir süre, hayatınızda olduğundan emin olmanızı isterim ki, uzun vadede dışarıdan bu müdahalenizin duygularınıza olan etkisini görebilin.


Bu anlamda, uykunuzu en az 7 saat aldığınızdan, beslenmenizi günde 3 öğün olacak şekilde ev yemeklerinden temin ettiğinizden, gün içerisinde bol su tükettiğinizden ve bir o kadar önemli olan hareket alanınızı esneme ile tamamladığınızdan emin olursanız, pek tabii kaygınızın seviyesinde bir düşme görüyor olacaksınız.


Bunun yanında, sağlığınızın ve şartlarınızın el verdiğince, elinizden geleni yapmanız yeterli.

Bu bir süreç, başı olduğu gibi sonu da var.

Biraz çaba, biraz sabır ile, dilediğiniz sona ulaşacağınıza, en azından bunu sağlıklı bir şekilde bu süreci geçirdiğinizden sonuç her ne olursa olsun, kendinize en güzel şekilde uyarlayabileceğinizden şüpheniz olmasın isterim.


Sevgilerimle

2 Yorum
Gizli Kullanıcı

Gizli Kullanıcı

Peki düzenli olarak meditasyon yapmak anksiyeteyle baş etmemi sağlar mı? Kaygıyı bi nebze olsun azaltır mi? 16 Ocak 2021 22:30

Psk.TuanaGökce

Psk.TuanaGökce

Pek tabii size sağlıklı bir baş etme yöntemi olarak geri dönüyor olacaktır. Öyle ki meditasyon hem zihne hem de bedene şifa veren bir araçtır. Muhakkak duygu durumunuz da uzun vadede hayatınızda olmasıyla bunun etkisini görecektir. Sevgilerimle tekrar😊 16 Ocak 2021 22:34

Cevap yazmak için giriş yapınız.