Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Merhaba ben 17 yaşındayım babamda şizofren bipolar teşhisi var.  Kendimi bildim bileli saçma nedenlerden dolayı azar işitirim. 4 kardeşiz 1 de annem var. Bazen çok iyi bir baba ama bazen de o kadar kötü birine dönüşebiliyor ki ne yapacağımızı şaşırdık artık. Hiç vurmaz ama psikolojik şiddeti o kadar ağırdır ki keşke dövse de konuşmasa derim bazen. Babanemler eskiden ilgileniyordu ama artık o da yok resmen başımıza attılar. Tedavi olmaya yanaşmıyor lafı bile geçtiğinde bizi söylediğimize pişman ediyor. Tedavi olmaya nasıl ikna edebiliriz (denediğimiz hiç bir şey olmadı)benim sorum bu olacak size. Geceleri yatarken her Allahın günü mutfakta etrafta gördüğüm bıçakları saklıyorum olurda uyurken Anneme bişey yapmasın diye. Artık dayanamıyoruz korkuyoruz bu nereye kadar böyle gidecek çevremizdeki herkes kayıtsız kalıyor babanem bile uğraşmıyor kendi çocuğunu evine çağırıp iki saat ağırlayamıyor başı şişmesin diye. Pazar günleri en nefret ettiğim gün sabahtan başlar akşama kadar bağırır çağırır saçma sapan şeyleri kafaya takar anneme erkeklik taslar. Ben araya girmekten bıktım artık ne olur bir akıl verin ne yapabiliriz bu durumla ilgili kızar kızar sonra hiç bir şey olmamış gibi devam eder yine başlar resmen doğduğuma doğacağıma bin pişman oldum sakince anlatıyorum ama inanın yaşanacak giibi değil Allah uzak etsin sizden babam giibi insanları ne olur bana da bir akıl verin danışacak birilerine ihtiyaç duyuyorum.

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
3 Cevap

Yazdıklarınızı okuduğumda ruhsal anlamda ne denli zorlandığınızı görebilmekteyim.

Öyle ki, sıfatınız yalnızca, ''evlat'' iken, bu rolün çok üstünde sorumluluklar almak durumunda kaldığınızı anlamaktayım.


Bu noktada aslında, siz, elinizden geleni ve hatta fazlasını yaptığınızdan, sürece sizden büyük, mümkünse babanızın bir şekilde sözüne kıymet verdiği birinden destek almanızı isterim.

Bu raddeden sonra, gideceğiniz psikiyatristin donanımı da, babanıza bundan sonraki desteği devamlı olarak sağlayabilmesi adına, oldukça önemli olacaktır.

Çünkü, salt olarak tedaviye başlanmadan, motivasyonel görüşmeleri yapıyor olması, önem arz etmektedir.


Bu noktadan sonra ise, gerçekten de kendi sınırlarınızı korumanız, uçak düşerken dahi oksijen maskesini, önce çocuğumuza değil de, kendimize takmamızın bir anlamı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu yüzden, kendi sağlığınızı ön plana almanız, oldukça önemlidir.


Sevgilerimle..

Merhaba, 


Öncelikle yaşadığınız durumun yorucu tarafını yoğun olarak hissettiğinizi görmekteyim. Ancak bu süreçte istediğiniz sonuçları almak için bir yol bulamamışsınız. 


Her türlü psikolojik sorunla savaşan bir birey ile aynı evde yaşamak oldukça zorlayıcı bir sürece neden olabilmektedir. 


Yaptığı hareketler oldukça olumsuz sonuçlar doğursa dahi altında yatan nedenler bunu anlamaya ve görmezden gelmeye yetmemektedir. 


Nasıl diyabet hastası birisi ilerleyen zamanlarda birtakım sıkıntılar yaşıyorsa bipolar hasta birisinin de aşırıya kaçan davranışlarının bundan kaynaklandığını anlamak ve bilmek gerekir. 


Burada tedaviyi red eden birini doktora götürmek oldukça zor olabilir. Çünkü karar kendinin olduğu müddette gitse dahi bir iyileşme göstermeyecektir. Ancak bu gibi hastalıklar da ilaç tedavisi gerekmektedir. 


İlk tanıyı alırken yine bir Doktora danışmış olmanız gerekmektedir. Bu nedenle ilk doktora giderek bipolar tanısını alma aşamasını yeniden gözden geçirmek belki de ilerleyen süreçte size yardımcı olacaktır. 

O zaman kabul ettiği işleyiş belki de bu süreçte de işe yarayacaktır. 


Sevgilerle.. 

Yaşadığınız durumun sizin için son derece zorlayıcı bir hal aldığı aşikar. Bu noktada babanızın sahip olduğu ruhsal rahatsızlık nedeniyle deneyimlediği değişimler sizin açınızdan zorlayıcı deneyimlere dönüşmüş.


Bu durumla ilgili babanızı tedavi almaya teşvik etmeye yönelik çabanızın babanızın bu isteği reddetmesi ile sonuçlanması yaşadığınız yükü yoğun bir biçimde deneyimlemenize katkıda bulunuyor olabilir. 


Öte yandan bu süreçte ortaya çıkan duygularınız ve yoğun duygular sonucu oluşan tepkiler aynı zamanda babanız için de zorlayıcı bir hal alabilir.


Bir çocuk olarak aile içindeki sorumluluğunuzdan daha fazla sorumluluk almanız sizin için zorlayıcı olabileceği için babanızı tedaviye ikna etme noktasında sağlık kuruluşlarından, bir profesyonelden yardım istemenizin faydalı olabileceği kanaatindeyim. 


Bu noktada sizin de yaşadığınız süreçle ilgili destek almak istediğiniz takdirde profesyonel destek alabileceğinizi kendinize hatırlatmanızda fayda var.

2 Yorum
Gizli Kullanıcı

Gizli Kullanıcı

Bundan önce de denedik psikologla telefonda konuşturduk hatta ama biz onun iyiliğini düşündükçe "terapi,doktor, psikolog" gibi kelimeleri kullandığımızda bile bizi düşmanı olarak görüyor yani bir profesyonel ikna etmeye kalksa daha beter profesyonelle kavga eder hasta değilim diye bizi de düşmanı görür söylediğim gibi yapalıcak her şeyi denedik kendi rızasıyla asla kabul edecek gibi değil. Çıkmaz sokak misali bir döngü içerisindeyiz. 29 Mart 2021 12:15

corpuscallosum

corpuscallosum

Bu noktada babanızın kendinde bir problem görmüyor olması alacağı profesyonel desteğe kendini kapatması anlamına geliyor olabilir. Bu nedenle içinde bulunduğunuz durumda bir problem olduğuna değil aile içi ilişkilerin güçlendirilmesi hedefine vurgu yaparak bir aile terapisti ile tüm ailenin çalışması fikrini gözden geçirmeniz ve babanızı da bu yönde teşvik etmeniz faydalı olabilir. Babanızın benzer bir tutum izlemesi halinde aile bireylerinin yüklerinin azalması noktasında bireysel psikoterapi desteği almaları faydalı olabilir. 31 Mart 2021 04:16

Cevap yazmak için giriş yapınız.