Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Kiminle sevgili olursam olayım, kiminle bir bağ kurarsam kurayım ona alışıyorum bağlanıyorum ve sonunda çok üzülüyorum. Nasıl çözerim diye araştırmalar yapıyorum okuyorum ama olmuyor mantıken kabul etsemde tamam bu sefer bağlanmam desemde içimden olmuyor yapamıyorum. Bu durum beni psikolojik ve fiziken çok yorup zarar veriyor.

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
3 Cevap

Öncelikle bunun bir bağlanma sorunu olmadığını söyleyebilirim. İlişkilerde birtakım sıkıntılar yaşıyorsunuz ve bu sıkıntıların sebebi, çocukluk dönemimizde bakım verenimizle olan bağlanmamızın bir sonucu. Bu sonucu genelde, yetişkinlik döneminde yakın ilişkilerde görmekteyiz. Nedenini bilmek, duruma daha nesnel bakmamıza yarayacaktır. Şu anda ise nedenden öte, sizin problem çözümüne ihtiyacınız var. Esasında bir sıkıntı olduğunun farkındasınız ama bunu nasıl çözeceğinizi bilmiyorsunuz. Size bazı tavsiyeler vermek, bu noktada eksik kalır. Çünkü bilgide bir eksikliğiniz yok, zaten biliyor fakat eyleme geçemiyorsunuz. Bu noktada Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi olan bir psikolog ya da psikiyatrist ile bir terapi sürecine girmeniz, ve sonucunda yeni sağlıklı baş etme mekanizmaları geliştirmenizi isterim. Sevgiler

Merhaba. İlişkinin her türlüsünde hayatımıza giren ve değer verdiğimiz kişilere zamanla alışırız ve bir bağlanma geliştiririz. Bu ilişkilerin devamlılığı açısından gerekli bir şeydir. Sevgililik ilişkisinde de partnerinize bağlanmanız bu açıdan çok normal. İlişkiler bittikten sonra acı çekmek, üzülmek, yıpranmak, unutamayacağınızı düşünmek ayrılık sürecinin getirdiği şeylerdir ve bu yüzden "bağlandığınız" birinden ayrılmanın size mutsuz hissettirmesi de son derece doğal. Benim merak ettiğim şey bağlanmaktan kastınızın ne olduğu. O kişi olmadan bir şey yapamayacağınızı düşünmek, o kişiyle alakalı hissettiğiniz acının zamanla hiç azalmaması gibi şeyler mi? Ortada sizi rahatsız eden bir durum var. Bu durum birisine alışıp bağlanıp ilişki yürümeyince acı çekmek istememeniz mi yoksa direkt bir insana bağımlı hissedecek kadar bir bağlanma hissetmeniz mi? Bunun ayrımını yapmak önemli diye düşünüyorum. Eğer bu konuda bir şeylerin ters gittiğini düşünüyorsanız ve emin gibiyseniz, bağlanmayla alakalı rahatsız edici düzeyde bir sıkıntınız varsa bunun bebeklik döneminden itibaren gelişen bir süreç olabileceğini söyleyebilirim. Bebekler ilk doğdukları andan itibaren bakım vereniyle (genelde annedir bu kişi) bir bağlanma gerçekleştirir ve bu bağlanmanın nasıl bir bağlanma olduğu kişinin hayatındaki ilişkilerinde etki gösterir. Bunun için bağlanma, ilişkiler gibi konularda çalışmalar yapmış bir psikoterapistle görüşmeniz hem ne olduğunu anlamanız hem de bağlanma açısından bir problem varsa bunun çözülmesi için size fayda sağlayacaktır diye düşünmekteyim. İyi akşamlar dilerim. :)

Merhaba, öncelikle bir ilişki içerisinde zaman geçtikçe karşınızdaki kişiye alışmanız ve de bağlanmaya başlamanız kadar normal bir durum olmadığını belirtmek isterim. Sevdiğimiz insanlarla aramızda bir bağın olması ve onlarla sağlıklı ilişkiler kurmamız doğal bir ihtiyaçtır. Bağımlılık ise bağlılıktan farklı bir şeydir. Bu nedenle size öncelikle, bağlandığınız ya da hoşlandığınız kişinin hayatınızda neye karşılık geldiğini ve hangi ihtiyacınıza cevap verdiğini analiz etmenizi tavsiye ederim. Daha sonra üzerinde durulması gereken nokta ise nasıl bir bağlanma stiline sahip olduğunuz. İnsan ilişkilerini hepimiz ilk ilişkilerimizden öğreniriz. Ebeveynlerimiz ya da ilk bakıcılarımızla kurulan ilişki yetişkinlik döneminde romantik ilişkilerimizdeki bağlanma stilimizi etkiler. Bu nedenle ebeveynlerimizle kendi bağlanma stilimizi anlamak, ilişki problemlerimizin kökenini bulmamızda yardımcı olacaktır. Bağlanma stilinizi tanımaya başlarsanız, bu konuda farkındalıklarınızı arttırarak, başkaları ile yakınlaşmaktan ve duygusal olarak bağlanmaktan kaçındığınız yolları keşfedebilir ve “Kazanılmış güvenli bağlanma” stili oluşturmak için çalışabilirsiniz. Psikoterapi, güvensiz bağlanma kalıplarınızı değiştirmek için yardımcı olabilir. Bağlanma stilinizin farkında olarak tatmin edici, sevgi dolu bir ilişki sürdürmek için yeni ve güvenli bağlanma stili oluşturabilirsiniz.

Cevap yazmak için giriş yapınız.