Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Merhaba nerdeyse 2 aya yakındır aklıma gelen bir düşünce var. Bu düşünceden en başta korksamda sonradan korkum bitti sadece aklıma ara ara geliyor. Altı üstü düşünceyi hatırlıyorum ama yine de aklımda böyle saçma sapan şeylerin hafıza edinmesini istemiyorum fakat  hatırlamaktan da kendimi alıkoyamıyorum illa sıfırlamak istiyorum o hatırladığım şeyi.Aslında bir şeyler ile uğraşınca gelmiyor aklıma ama boş zamanlarımda hatırlıyorum bu da beni rahatsız ediyor istiyorum ki boş boş oturunca bile hiçbir şey aklıma gelmesi bu düşünceyi hatırlamak bağımlılık olmasın.Ama beynim sanki programlanmış gibi yarın yine illa bu düşünce gelecek diyor ben düşüncelerin düşünmekten genel olarak endişelen biriyim bunun için ne yapmalıyım teşekkürler.

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
3 Cevap

Merhaba, 


Spesifik olarak bir şeyi düşünmemeye çalışmak o şeyin daha çok düşünülmesine sebep olur. Örneğin size şu an kırmızı arabayı düşünme dersem kırmızı araba düşünmeye başlarsınız. Bu sebeple bir şeyi düşünmemeye çalışmak yerine düşünce aklınıza geldiğinde onu kabul edip geçip gitmesini bekleyebilirsiniz veya nefes tekniklerinden faydalanabilirsiniz. 


İstemediğiniz bir düşünce aklınıza geldiğinde gözlerinizi kapatın ve nefes alış verişinizi izlemeyi deneyin aklınıza bir düşünce geldiğinde tekrar nefesinize dönün bunu bir kaç dakika boyunca tekrarlayabilirsiniz. Zaman içerisinde düşüncelerin aklınıza daha az gelmeye başladığını göreceksiniz.

Merhaba,


Öncelikle yazdıklarınızdan devamlı olarak aklınıza gelen düşünceyi belirtmediğinizi görüyorum.


Bu durum travmatik bir durumun devamlı olarak gözünüzde canlanması mı?

Devamlı kapı açık kaldı kapatmam gerek, elimi yıkamalıyım şeklinde takıntılar mı?

Yoksa herhangi bir düşünce devamlı olarak aklınıza geliyor mu?


Bu hususta bu sorulara vereceğiniz cevaplar oldukça önemlidir. Bu aşamada sürecin uzun zamandır devam etmesi nedeni ile kısa bir sürede uzmana başvurmanız faydalı olacaktır. 


Takıntı şeklinde bir düşüncenin devamlı olarak akla gelmesi BDT yöntemi ile faydalı bir sonuç sağlayacaksınızdır. Aynı zamanda herhangi bir rahatsızlık var ise uzman tarafından belirlenmesi gerekmektedir. 


Sevgilerle..

Zaman zaman istem dışı düşüncelerin zihnimizde oluşması kaçınılmazdır ve bu durumda aklımıza bir anda gelen düşünce uzunca bir süre bizimle kalabilir. 

İçinde bulunduğunuz durumda hissettiğiniz düşünce başlangıçta korku hissetmenize yol açmış ancak daha sonra korku duygunuzun azaldığını belirtmişsiniz. Bulunduğunuz noktada bu düşünceyi tamamen aklınızdan silmek istediğinizi belirtmişsiniz.


Aslında bu düşünceye dair her çabanız, ister düşünceyi hatırlamak olsun ister hatırlamamak olsun, bu düşünceyi tekrar etmenizle ve hatırlamanıza katkıda bulunacaktır. Bu düşünceyi görmemeye çalışmanız, etkisiz hale getirmeye çalışmanız ve bastırmanız bu düşüncenin ısrarcı bir şekilde zihninizde varlığını sürdürmesine neden olabilir.


Bir şeyi düşünmemeye çalışmak genel itibariyle zordur ve beynimiz ondan bir şeyi düşünmemesini istediğimizde yalnızca o şeyi düşünebilir. Bu nedenle aklınıza gelen düşüncelere dair fikirlerinizi esnetmeniz faydalı olabilir. Örneğin aklınıza gelen düşüncenin sizi bu düşünceye uygun bir davranışa yönlendirmeyebileceğini fark etmelisiniz. 


Dikkatinizi başka uyaranlara yönlendirmeniz, bu düşünce aklınıza gelse dahi kontrolün sizde olduğunu fark etmeniz, düşünceyi kontrol etmeye çalışmamanız ve varlığının size zarar veremeyeceğini fark etmeye çalışmanız faydalı olabilir.


Bu konu özelinde Zeynep Selvili Çarmıklı tarafından yazılan Pembe Fili Düşünme kitabını okumanızı öneririm. Öte yandan bu durumun günlük hayat aktivitelerinizi etkilemesi durumunda ve genel anlamda düşünmeye dair endişenizle ilgili daha fazla farkındalık geliştirme ve çözüm bulma noktasında bir profesyonelden destek almanız faydalı olabilir.


Cevap yazmak için giriş yapınız.