Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Merhaba. 3 sene önce lgs ye girdim. Çok başarılı bir öğrenciydim. Denemelerde iyi sıralama yapıyordum. Herkesin benden beklentisi çok yüksekti. Ancak sınavda yüzde 13lük dilime girdim. Herkes benden yüzde onluk dilime girmemi bekliyordu. Sınavdan sonra her seyim yıkılmış gibiydi. Çok çalıştım karşılığı daha iyi olmalıydı diye liseye başladığımda dahi ağlıyordum. 3 yıl geçti ama bazen hala üzülüyorum. Seneye 12. sınıf olacağım ve ben yine yapamayacağımı düşünüyorum. Hâlâ başarılı biriyim ama sınavda yine aynı şeylerin tekrarlayacağı ve benim zaten orta dereceli, o kadarlık bir öğrenci olduğum düşüncesi aklımdan çıkmıyor. Bir an önce kendimi toparlayıp çalışmaya başlamalıyım ama bu durumdan çıkış yolunu bulamadım. 

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
3 Cevap

Merhaba, 


Öncelikle yaşadığınız stres nedeniyle sınavda en büyük düşmanızın yine kendiniz olduğunu görmekteyim. 


Önceki deneyiminiz nedeni ile maalesef böyle hissetmeniz oldukça normal. Ancak hala bu duruma ağlıyor olmak çok da sağlıklı bir davranış değildir. Özellikle üstünden neredeyse 4 sene geçmiş olması artık baş etme yöntemlerinizin bu konuda yetersiz kaldığını göstermektedir. 


Geçmiş deneyimlerimiz ancak bügünler için bize tecrübe olabilir. Olumsuz takıntı ve kaygı dolu davranışları yansıtabileceğimiz bir durum değildir. 


Bu nedenle elinizden geleni yaptıktan sonra çevrenizdeki insanların sizi başarınızdan dolayı sevmediğini kabul etmek ve buna göre hareket etmek daha faydalı sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. 


Durum daha da kaygılı bir hale gelir ise bir uzmandan yardım istemek ve eğitim koçu ile çalışmak olumlu sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. 


Sevgilerle..

Yaşadığınız durumla ilgili olarak geçmişte girdiğiniz sınavda çevrenizin beklentisinin ve kendi beklentinizin bir miktar gerisinde kaldığınızı, bu durumun olumsuz duygular deneyimlemenizle sonuçlandığını ve uzun süredir bu durum üzerine düşündüğünüzü belirtmişsiniz. Başarılı olma noktasında bir engelle karşılaşmış olmanız üzüntü ve öfke hissetmenizle, kendinize yönelik düşünceleriniz gerçekdışı bir biçimde farklılaşabilir.


Kendinizi kötü hissetmeniz, sürekli başarısız olabileceğinizi düşünmenize ve bu durumun tekrar edeceğine yönelik düşüncelerinizin oluşmasına katkı sağlayabilir. Bu süreçte başarılı olduğunuzu düşünmenize rağmen gelecekteki sınava yönelik başarısız olma ihtimalinizi düşünmeniz geçmişteki deneyiminizle doğrudan ilişkili olabilir.


Yaşadığınız durumda geçmişe yönelik değerlendirmelerinizi yeniden gözden geçirmenizin, son derece başarılı insanların da zaman zaman stres, kaygı gibi duygular nedeniyle beklentilerini gerçekleştiremeyebileceğini fark etmenizin faydalı olabileceği kanaatindeyim. Geçmişte yaşadığınız durumun size neler öğrettiği üzerine düşünmeniz, geçmişten farklı olarak gelecekteki sınavda neleri değiştirmeniz gerektiğine odaklanmanız faydalı olabilir. 


Kaygı ve stresle baş etme ile ilgili problem yaşadığınızı düşünüyorsanız bir profesyonelden destek almanız da yararlı olabilir. Psikoterapi seçeneğini gözden geçirmenizle birlikte kendinize dair gerçekdışı düşüncelerin keşfedilmesi ve değiştirilmesi mümkün olabilir.  

Yazdıklarınızı okuduğumda, size asıl sıkıntı verenin aslında siz de, ''Hâlâ başarılı biriyim ama sınavda yine aynı şeylerin tekrarlayacağı ve benim zaten orta dereceli, o kadarlık bir öğrenci olduğum düşüncesi aklımdan çıkmıyor.'' cümlenizle, aklınızdan geçen düşünceler, olduğunu belirtmektesiniz.


Öyle ki, aklınızdan, ''ya yine olursa, kazanamayacağım'' gibi düşünceler geçtiğinden, sizde kaygı duygusu hissettirmekte ve belki de bu duyguya, çarpıntı, titreme gibi bedensel belirtiler de eklenmekte, bundan dolayı da, davranışlarınız, belki de çalışmayı bırakmaya yönelik olmakta ya da, işlevsiz baş etme yöntemlerinde kendini göstermekte.


Hal böyle olunca aslında, eziyet veren, aklınızdan gelen ve geçen düşüncelerle iletişime girdikçe, onları doğrular nitelikte bir döngüye girdiğinizden, buradaki bu döngünün kırılması ve, bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirebilmeniz adına, Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi olan bir psikolog ile, duygu, düşünce ve davranışlarınızı çalışarak, sağlıklı baş etme mekanizmaları geliştirebilir ve, yaşam kalitenizi pek tabii arttırabilirsiniz.


Bu sürece ayrıca, kaygıdan kasılan kaslarınızı, açmak adına, muhakkak esneme egzersizlerini eklemenizi isterim.

Bu, günde 3 sefer olmak üzere 5er dakikalık tüm vücut esneme olacağı gibi, günlük hayatınıza, pilates, yoga gibi egzersizlerini de eklemenizden, fayda göreceksinizdir.


Sevgilerimle..

Cevap yazmak için giriş yapınız.