Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Merhabalar ben üniversitesi sınavına hazırlanıyorum ve mezunum. Mezun olma psikolojisi çok kötü ve kendimi sürekli çok kötü hissediyorum. Ders çalışmaktan başka hiçbir şey yapmıyorum ve artık çok sıkıldım ders çalışmak bile istemiyorum. Hep yaşıtlarıma bakıyorum hepsi üniversiteue gitmiş ve hayatlarını yasıyorlar resmen. Kendimi bu yüzden çok kötü hissediyorum. Herkes her gün arkadaşlarıyla görüşü o fotoğraflar atıyor ben bunları gördükçe çok kötü oluyorum. Sanki her şeye çok geç kalmışım gibi, hiçbir şey beceremiyormuşum gibi hissediyorum. Kendimi çok yalnız hissediyorum. Zaten özgüveni  neredeyse hiç olmayan bir insanım :( Sanki bir daha hiç arkadaşım olmayacakmış gibi hissediyorum. Bende onlar gibi mutlu olmak çıkıp gezip eğlenmek istiyorum. Bunaltı düşünmekten, kendimi kötü hissetmekten ders bile çalışamıyorum artık :((

1 Yorum
dorduncutekilsahis

dorduncutekilsahis

Ben de senin gibiyim umarım bu şekilde devam etmez: ( 23 Mart 2021 13:51

Soruya Yorum Yaz

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

Öncelikle içinde bulunduğunuz duruma karşı verdiğiniz tepkileri ''anormal bir duruma verilen normal tepkiler'' olarak adlandırmak isterim.

Çünkü, birey olarak normalimiz aslında, sosyalleşebildiğimiz anlar olduğundan ve de insan, sosyal bir varlık olduğundan, bunun bir şekilde kısıtlanması söz konusu olunca, bunalmış olmanız da esasında, pek doğal olmakta.


Bu durumda aslında, şikayetinizin asıl nedenini ve de, içindeki çözümünü, yazdığınız cümlelerde görmekteyim.

''Herkes her gün arkadaşlarıyla görüşü o fotoğraflar atıyor ben bunları gördükçe çok kötü oluyorum. Sanki her şeye çok geç kalmışım gibi, hiçbir şey beceremiyormuşum gibi hissediyorum. '' olarak kurduğunuz cümleyi öncelikle, ''Herkes her gün arkadaşlarıyla görüşü o fotoğraflar atıyor ben bunları gördükçe çok kötü oluyorum. Sanki her şeye çok geç kalmışım gibi, hiçbir şey beceremiyormuşum gibi düşünüyorum'' olarak düzenlemek istiyorum.


Çünkü aslında, atılan fotoğraflara, düzenli bir şekilde bakma davranışınız, hem zamanınızdan çaldığı gibi, hem de aklınızda, ''onlar gitti ben kaldım, beceriksizim' gibi düşünceler gelmesine neden olduğu gibi, sizde kaygı ve de üzüntü duygusuna sebep olmaktadır.

Öyle ki, bu bir döngü halini aldığında da, bu durum pekişmektedir.


Bunun için aslında, en erişilebilir olandan, yani, davranışlarımızdan başlamak gerekmektedir.

Bu anlamda sizden isteğim, bu kontrol davranışlarını, sizi rahatsız eden paylaşımlara bakmayı bırakmanızı isterim.

Burada oluşan boşluğu ise, gerçek anlamda sosyallik, spor ya da sizi geliştirecek bir uğraş ile doldurduğunuzda, bu kez enerjiniz dış kaynaklardan tükenmek yerine, kendi kaynaklarınız ile, sizi besleyecektir.


Bu anlamda bunun bir süreç olduğunu ve de, başı olduğu gibi sonunun olduğunu her daim hatırlayın isterim.

Elinizden geleni, kendinizi de muhakkak bu şekilde besleyerek, yaptığınızdan emin olduğunuz sürece, sizin için en anlamlı tablo ile karşılayacağınızı ve de, elbette ki bu paylaşımları, yakın zamanda sizin de yapabileceğinizi vurgulamak isterim.


Bu noktadan sonra ise, özgüven dediğimiz kavramın, her daim, özü doldurmaktan geçtiğini, sizin anlarınızı anlamlandırdıkça gelişeceğini belirtmek isterim.

Bu noktada bir tıkanıklık yaşar iseniz de, ruh sağlığı hizmeti bunun için var.

Özellikle de sosyal alandaki kaygı ile, BDT eşliğinde, rahatlıkla üstesinden gelebildiğimizi de belirtmek isterim.


Sevgilerimle..

Yaşadığınız durumla ilgili olarak üniversite sınavına ikinci kez hazırlandığınızı ve bu süreçte sürekli ders çalışmanıza bağlı olarak kendinizi kötü hissettiğinizi belirtmişsiniz. 


Öte yandan kendinizi akranlarınızla kıyasladığınızda üniversite hayatına sizden daha erken başlayan akranlarınızın olması yaşadığınız süreçte kendinizi daha kötü hissetmenize, özgüveninizin azalmasına neden olabilir.


 Ancak öncelikle içinde bulunduğunuz süreçte üniversite sınavına yeniden hazırlanma kararı almanızın bir hedefinizin olmasının sonucunda alındığını kendinize hatırlatmalısınız. Verdiğiniz kararın getirdiği sorumluluklar son derece zorlayıcı olsa da hedefinize ulaşmanız adına bu sorumlulukların size fayda sağlayabileceğini söyleyebiliriz.


Bu süreçte ruhsal sağlığınızı korumanızın da son derece önemli olduğunu ve hedefinize ulaşmanız için gereken süreklilik noktasında faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle sürekli ders çalışmak hem gerçekdışı bir hedef olabileceği gibi sizi bunaltabileceği için sürekli ders çalışmak yerine en çok fayda göreceğinizi düşündüğünüz şekilde ders çalışmanız faydalı olabilir. 


Yaşadığınız durumda bir süreliğine ders çalışmayı bırakmanız ve farklı aktiviteler yapmak adına kendinize zaman ayırmanız faydalı olabilir. Öte yandan yeniden ders çalışmaya başladığınızda gün içerisinde farklı aktivitelere de zaman ayırmanız faydalı olabilir. 


Bunun yanı sıra içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde üniversitelerin yüz yüze eğitim vermemesiyle ilgili olarak gelecek yıl yüz yüze eğitimle birlikte üniversiteye başlayabileceğinizi ve bu durumun online eğitime kıyasla sizi daha fazla memnun edebileceğini kendinize hatırlatmanız faydalı olabilir. 


Bu süreçte arkadaşlarınız olmayacağı düşüncesine kapılmanızla ilgili olarak da üniversiteye başlamanızla birlikte yeni bir şehirde, yeni bir ortamda arkadaş edinme ihtimalinizin son derece yüksek olduğunu ve yüz yüze eğitimle üniversiteye başladığınız takdirde arkadaş edinme ihtimalinizin online eğitime kıyasla daha fazla olduğunu kendinize hatırlatmalısınız. 


Son olarak yaşadığınız süreçte kendinize zaman ayırmanızın, bu sürecin bir zaman kaybı değil kendinize yaptığınız bir yatırım olduğunun farkına varmanızın ve uzun vadede daha iyi sonuçlarla karşılaşabileceğinizi fark etmenizin faydalı olabileceği kanaatindeyim. 


Yaşadığınız süreçte ihtiyaç duyduğunuzu düşündüğünüz takdirde bir profesyonel desteği almanız, yaşadıklarınızı ve hissettiklerinizi benzer tecrübelere sahip kişilerle paylaşmanız faydalı olabilir.  

2 Yorum
Gizli Kullanıcı

Gizli Kullanıcı

Yani sizce böyle hissetmem, böyle düşünmem normal mi şu süreç içerisinde? Yani her şey güzel olacak değil mi? 21 Mart 2021 11:15

corpuscallosum

corpuscallosum

İçinde bulunduğunuz durumun zorlayıcı yapısı içerisinde olması gerekenden fazla stres ve kaygı deneyimlemeniz elbette normal. Yaşadığınız süreçte hissettiğiniz kaygı ve stresi yoğun olarak deneyimlemenizin sizi nasıl etkilediğine yönelik farkındalığınız ve hissettiğiniz kaygı ve stresi azaltmak adına profesyonel destek almanız halinde yaşadığınız zorluklarla daha iyi başa çıkabileceğiniz kanaatindeyim. Kendinize şefkatle yaklaşıp zaman tanıdığınız ve bu konuda destek aldığınız takdirde gerekli ölçüde kaygı hissetmenizin ardından hayatınıza dair hedef ve isteklerinizin gerçekleşmesi mümkün olabilir. 21 Mart 2021 16:12

Cevap yazmak için giriş yapınız.