Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Hocam merhabalar! Kafamın içinde konuşan biri var. Sürekli kendimle konuşuyorum. Sanirim kafamda kuruyorum. Ve çok kötü huylarım var kimsenin özelini sır olarak tutamıyorum. Dedikodu yapma huyum da var sanki. Belki de yoktur ben öyle hissediyorum. Sır tutamadığm için de acaba o insan o insana gidip anlatmıs mıdır? Acaba benim hakkımda konuşuluyor mu ? İnsanlar hakkında analiz yapıp kafamda kuruyorum galiba. Örnek veriyorum. Telelfon çaldığında acaba o insan hakkında konsitiklarimi mu duydu acaba bu yüzden mi brni aradı diye panik atak geçiriyorum. Telelfonlari acamiyorum. Kesin kötü bir şey olcak diye korkuyorum. İnstagrmada beni silen kişiler oluyor çocukluk arkdasim ya da başkaları oluyor bunlar geri ekliyorum beni yine siliyorlar. Mesaj atıyorum ben size ne yaptım diye bir şey yapmadın ama listemizi temizliyoruz diye bir açıklama geliyor ama bakıyorum sadcee beni silmişler. Beni silen beni takmayan ve bnei sevmeyen insanlar olduğunu düşünüyorum.  Ya da kafamda kuruyorum bilmiyorum belki de çok sevilen biriyim birkaç kişi ile sorun yaşadim diye bunlar aklıma geliyor. Ama durummum çok vahim . Özelikle sosyal medyada o beni niye sildi bu beni sevmiyor o beni begenmedi o yorum yapmadı gibi takıntılarım oluştu birkaç ay içinde sizce ne yapmalıyım. Benim sorunum ne ?


Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

Yazdıklarınızı okuduğumda, esasında aklınızdaki düşüncelerin, sizde kaygı yarattığı, öyle ki davranış olarak, telefon konuşmalarından dahi kaçındığınızı görmekteyim.


Bu anlamda, sizin dışınızdaki kişilerle ilgili, genel bir yargıya varıp, sizi sevmediklerini düşünürken aslında, ''Ya da kafamda kuruyorum bilmiyorum belki de çok sevilen biriyim birkaç kişi ile sorun yaşadim diye bunlar aklıma geliyor.'' cümlenizle, bu durumun pek de gerçekçi olmadığını vurguluyorsunuz.


Yani, elbette ki her birimizin, birçok huyu vardır.

Bu ad aslında ismini, erken yaşamdan beri gelen, katı kişilik özellikleri ile almaktadır.

Mizaç özellikleri, gerçekten de katı olduğundan, esnetilmesi, zor olabilmektedir.

Fakat, dedikodu yapmak, bir tercih olduğundan, bunu elbette ki, iyileştirebilmekten söz edebiliriz.

Çünkü umut verici olan şey, bizlerin kendi davranışlarımızı değiştirebileceğimiz gerçeğidir.


Bu yüzden, eğer bu alışkanlığınızdan, zarar veriyor ve zarar görüyorsanız, elbette ki bunu bırakabilirsiniz.

Bırakma aşamasında ise reçete her daim, yokluğunun verdiği sıkıntıya tahammül etmekten geçmektedir.

Yeterince sabrederseniz, yerine alternatif davranışlar, örneğin, içinizde olan fakat, söylemenizde durumunda kendinizin ya da bir başkasının zarar görebileceği bir durum içerisindeyseniz, bunu, bir günlük tutup, buraya içinizden geldiği gibi not alabilirsiniz.


Bunun yanında, aklınızdaki düşüncelerin yalnızca birer cümle olduğunu hatırlatmak isterim.

Onlara 3.göz ile bakabilir, onlarla temas kurmazsanız, nihayetinde de size sıkıntı vermeyi bıraktıklarını göreceksiniz.


Bu baş etme yöntemlerine rağmen, şikayetiniz devam eder ise de, Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi olan bir psikolog ile, düşünce ve davranışlarınızı çalışarak, sağlıklı baş etme mekanizmaları geliştirebilirsiniz.


Sevgilerimle..

Merhaba,


Öncelikle yaşadığınız duruma karşı bir çözüm aramak için bu platformu tercih etmenizin oldukça kıymetli olduğunu belirtmek isterim. Umarım sürece faydalı bir katkımız olabilir. 


"Dedikodu yapmayı severim." kısmına dikkat çekerek başlamak isterim. Kafanızda dolanan tüm takıntıların kaynağının burdan ortaya çıktığını belirtmek yanlış olmayacaktır. Çünkü düşündüğünüzde karşı taraf ile ilgili kötü yorumlarda bulunmak ve bunun onu öğrenince hayatınızdan çıkma ihtimalini düşünmeniz sizde kaygı yaratmaktadır. 


Aslında kaygı yaratacak olumsuz davranış ve düşünceleri dile getirmemek sevdiğiniz insanları kaybetme korkusunu da geride bırakmanızı sağlayacaktır. Sosyal medyadan sildiğiniz arkadaşlarınızın da onlar hakkında söylediklerinizi öğrendiğini düşünme ihtimali ile yine aynı kaygıyı hissetmektesiniz. 


Burada önemli olan hayatınızda değer verdiğiniz insanların neden dedikodusunu yaparak haklarında kötü yorum yaptığınızı anlamanız ve yaratılan kaygıyı dindirmek için ortaya çıkaran davranışı ortadan kaldırmanızdır. 


Bu aşamada anlamlandırmak adına kendi yöntemleriniz işe yaramaz ise bir uzmandan destek almak mantıklı olacaktır. 


Sevgilerle..

Cevap yazmak için giriş yapınız.