Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Hiç arkadaşım çok hiçbişey yapmak istemiyorum kimseyle konuşmuyorum annem ve kardeşimle anlaşmıyorum, babam yok herzaman içimde bi his var sanki hiçbişeyi hissetmiyor gibiyim yada hissetmek istemiyorum, sürekli duygu değişikliğim var kalp çarpıntım oluyo, sürekli ağlamak istiyorum, normalde hiçbişeyi kafama takmam halada takmıyorum ama galiba herşeyi takmışım kafamaki bu haldeyim, bide çok fazla sinirim var bazen saçım önüme geldi diye bile sinirleniyorum ve zarar veriyorum kendime yada eşyalara, ilaç kullandım uzun süre ama işe yaramadığı için bıraktım. Psikologa gitmeyi tercih etmiyorum normalde çünkü devlete gidiyoruz ve dinlemeden ilaç veriyolar, burda yazı yazılıyo diye yazmak istedim diceklerim bu kadar teşekür ederim. 18 yaşında kızım adanada oturuyorum

1 Yorum
hbusrabulbul

hbusrabulbul

Kötü zamanlardan geçiyoruz. Zihnimizi başka seylerle meşgul etmeliyiz. Arastirmaliyiz kendimizi gelistirmeliyiz. Babaniz neden yok bilemiyorum ama hep hayattaysak şükretmemiz gerekiyor. İnanin bugun bir kavşakta bir cocuk gördüm engelli ve hurdacılık yapiyordu çok üzüldüm. Başımızı sokabilecegimiz bir evimiz var. Kimseyi degistiremiyiz kendi isteğimiz ve irademizle ancak kendimizi degistiririz. Ne yaparsan mutlu olursun ? Düşündün mü ??? 08 Şubat 2021 15:13

Soruya Yorum Yaz

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

Merhaba,


Bazen hayatta insanlar en sevdiği aktiviteleri bile yapmak istemez ve bu durum uzun sürebilir. Özellikle özel hayatımızda ve ailevi problemlerde bunun üstüne bindiğinde oldukça zorlayıcı bir durum içinde kalabilir. 


Ebeveyn kaybı çocuklar için zaten oldukça travmatik bir süreçtir. içinizde yaşadığınız öfkenin genel olarak bir kaynağı diyebiliriz. Bu öfke öyle ki bizi hayattan soyutlayacak kadar büyüyebilir. 


Her zaman insana mutluluklar veren etkinlikler artık zevk vermediğini anladığınız anda böyle bir durum olduğunu fark edebilmektedir. Hiçbir etkinliğin zevk vermediği bu durumun ilerlemesi insanın hayattan aldığı keyifi de düşürecektir.


Moral bozukluğu ve depresyon arasındaki farkı algılamak oldukça zordur. Bu durumda ikisi arasında sıkışıp kalmanıza neden olabilmektedir. Ancak uzun zamanda böyle hissetmek depresyona doğru ilerlemenize sebep olabilmektedir. 


Beynin ödül merkezini etkileyen bu durum haz alma hissiyatınızı da giderek ortadan kaldırabilir. Sizin de söylediğiniz gibi önceden çok sevdiğiniz kitap okuma artık eskisi kadar keyif vermezken çok sevdiğiniz bir alışkanlığı bırakmak ise sizi umutsuzluğa sürükleyebilir. 


Bu anlamda yaşadığınız öfkenin nedenini anlamak tüm sorunlarınız için bir çözüm kaynağı olacaktır. Pandemi sürecinde ücretsiz online terapi verilmeye başlandı eğer biraz araştırırsanız belki size bir faydası olacaktır. Çünkü bir uzmana başvurmak gerekli tanı ve tedavi için önemli bir adım olacaktır. Uzun vadede daha fazla problem yaşamamak adına en etkili yöntem bu olacaktır. 


Sevgilerle..

Yaşadığınız durumun sizin açınızdan son derece zorlayıcı olduğu aşikar. Öncelikli olarak içinizde hiçbir şeyi hissedemediğinize, hissetmek istemediğinize dair bir his olmasının altında yatan nedeni daha detaylı düşünmeniz size çözüm noktasında daha fazla katkı sağlayabilir. Duygularımız bizi faydalı değişimlere, davranışlara yönlendiren biyolojik sinyallerimizdir. Zaman zaman yaşadığımız olayların, geçirdiğimiz süreçlerin zorluğuna bağlı olarak hızlı duygu değişimleri, duygu karmaşıklıkları yaşayabiliriz.


Bu noktada geçmişte yaşanan ve çözümlenmemiş olumsuz olaylar, gündelik yaşamda yoğun stres, sosyal desteğin eksikliği gibi durumlar duygu değişimlerine ve karmaşıklıklarına yol açabilir. Arkadaşınızın olmadığından ve kimseyle konuşmadığınızdan bahsetmişsiniz. Bu noktada hissettiğiniz duyguları, yaşadıklarınızı daha iyi anlamlandırma amacıyla paylaşabileceğiniz insanların hayatınızda olmaması algıladığınız sosyal destek düzeyinizi düşürerek problem algılamanıza katkıda bulunabilir.


Öte yandan zaman zaman depresif ruh halinin süreğen hale gelmesi; kişinin yaşadığı olaylarda olumsuzluklara daha fazla odaklanmasına, duygularını düzenlemekte güçlük yaşamasına, ani duygu değişimlerine katkıda bulunabilir. Aynı zamanda bu durumun kendinize zarar verebileceğiniz düzeyde olması işlevsel olmadığına ve bir profesyonelden destek almanız gerektiğine işaret ediyor olabilir.


Geçmişte yaşadıklarınızın çözümü noktasında ilaç kullandığınızı ancak işe yaramadığı için bıraktığınızı belirtmişsiniz. Çözüm noktasında ilaç ve psikoterapi seçeneğini birlikte değerlendirmenin en fazla faydayı verebileceğini söyleyebiliriz. Devlet hastanelerinde yoğunluğa bağlı olarak alacağınız psikiyatrist desteğinin süresi kısıtlı olabileceği için psikiyatristinize psikolog desteği almak istediğinizi belirtmeniz faydalı olabilir. Psikoterapi seçeneğini değerlendirmek adına psikolog desteği almanızın sizin açınızdan yararlı olabileceği kanaatindeyim.


Cevap yazmak için giriş yapınız.