Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Yaklaşık olarak bir ay oldu onu unuttum gibi ama yaptıkları hatalar ve yaşadıklarımızı unutamıyorum yaptıklarını unutamadıkça artık sinirli bir yapım oldu içimdeki kini nefreti nasıl bitirebilirim?

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
6 Cevap

Öncelikle bahsettiğiniz 'sinir' halinin çok beklendik ve doğal olduğunu belirtmek isterim. Çünkü, her ayrılık sonrası adına 'yas' dediğimiz bir süreç vardır. Süreç diyorum çünkü, başı olduğu gibi, sonu da var. Bu süreç kendi içerisinde evrelerden oluşur, detaya girmeden, bu sürenin sonunda 'kabullenme' evresi ile ayrılacağınızı söylemek isterim. Bu noktada geldiğinizde artık, bu duyguların yoğunluğu giderek azalmış ve belki de sizi artık bırakmış, daha özgür ve yeni bir ilişkiye hazır bir 'siz' olarak kendinize sahip oluyor olacaksınız. Fakat bütün bunlar bahsettiğim gibi, 'zamana' ihtiyaç duyan aşamalar. Ayrılığınız henüz çok taze ve bütün bunlar bir o kadar doğal.. Bu yüzden bu ayrılıkla mücadele etmenizi istemem, çünkü her bir verdiğiniz tepkiyi olduğu gibi yaşarsanız, sonunda başladığınız yerden çok daha anlamlı bir noktada olacağınızı göreceksiniz. Biraz sabır. Sevgiler

Merhaba, aslında birisinin kaybı genellikle bizde o kişinin fiziksel yokluğunu çağrıştırsa da yaşadığımız ayrılıklar da birinin hayatımızdan çıkmasıyla bizim için bir kayıptır aslında ve beraberinde yas sürecini getirir. Bizler bu acıdan hemen kaçınmak ve kurtulmak istesek de aslında ayrılık sonrasında, ilişki ne kadar sürmüş olursa olsun, ne şekilde bitmiş olursa olsun bu kaybın yasını tutmak gerekir. Yas tutmak ilişkinin bittiğini kabullenmeyi, bir şeyi kaybetmenin getirdiği üzüntüyü yaşamayı, güzel günlere veda etmiş olmaya üzülmeyi ve hayat rutinimizi yeniden inşa etmeyi ifade eder. Buradaki kritik nokta önemli bir ilişkinin bitmesinin ardından yaşanan acı, kayıp, öfke gibi duyguların sürecin doğal bir parçası olduğunu kabul etmeniz “yas”ınızı yaşamanız. Çünkü, sağlıklı bir şekilde tamamlanan yas süreci, kayıp yaşantısının ardından kişinin yaşamının yeniden yapılanmasına ve doğal dengesine dönmesine imkan tanıyan bir süreçtir. Eğer şu anda hala ayrılık sürecinizin etkilerini hissediyorsanız, olumsuz duygu durumuna sahipseniz kendinize karşı biraz daha sabırlı olmalısınız. Olayları ağırdan almalısınız ve iyileşmek için, her şeyin normale dönmesi için kendinize biraz zaman vermelisiniz. Bir süre sonra daha yaşadıklarınızı geride bırakarak yolunuza devam edebileceğinizi göreceksiniz.

Merhaba. Ayrılık sürecinizin üstünden henüz çok bir zaman geçmemiş ve bundan dolayı yaşadığınız olumsuz duyguların çok yoğun hissedilmesi çok doğal. Ayrılık aslında bir yas sürecidir. Kişi ölmese bile sonuçta bu kişi hayatınızdan çıkmıştır. Bu yüzden yaşanan acı, üzüntü, öfke çok çok benzerdir. Bu yüzden eski partnerinize öfkelenmeniz normal ama bu öfkenin kontrol altına alınamaması, artmaya devam etmesi ve uzun bir süre boyunca devam etmesi size zarar verebilir. İçinizdeki öfkenin geçmesi için öncelikle öfkenizle savaşmamanız gerekmektedir. Yaşadığınız bu durumun normal olduğunu, hissettiğiniz duyguların normal olduğunu ve bunun geçici bir süreç olduğunu bilmeniz, kabullenmeniz güzel bir adım olacaktır. Eski partneriniz güveninizi sarsmış olabilir, sizi çok üzmüş olabilir, ilişkinizin bitmesinden dolayı bu kişiyi suçluyor olabilirsiniz ve evet bu kişinin hataları olabilir. Ancak insanlar hata yapabilir ve bu hatalara öfkelenedebiliriz. İkisi de normaldir ama geçmişi değiştiremezsiniz. Yapılan hataların yapılmaması için bir şey yapamazsınız maalesef. Üzerinde kontrolünüzün olmadığı noktalara takılmak sizi çok yıpratabilir ve aynı zamanda üzerinde kontrolünüz olmadığın şeylere daha çok sinirlenebilirsiniz. Evet, bazen bazı hatalar olmasaydı, bazı şeyler yaşanmasaydı, karşı taraf bazı şeyleri yapmasaydı diye düşünebiliriz, özellikle ayrılık sürecinde ancak ne kadar sarsılmış, ne kadar üzülmüş olsanız da karşınızdaki kişi de, hepimiz gibi, bazen hata yapabilir: Bir ilişkiyi yürütememeye sebep olsa da bu hatalar. Bu hatalar size bir ilişkide neleri istemediğinizi, bir partnerde nelerden hoşlanmadığınızı öğretmiş olabilir. Siz de insansınız, kızabilirsiniz, üzülebilirsiniz, hata yapabilirsiniz. Öncelikle yaşadığınız süreci kabul etmeniz, sonrasında da bu kişiye karşı hissettiğiniz öfkenin sebeplerini düşünmek ve sonrasında da bu kişiyi affetmeniz iyi gelebilir size. Affetmekten kastım bir ilişkiye geri dönmek ve o kişiye karşı iyi şeyler beslemek, hissetmek demek değil. Hatalarının olduğunu, sizi yaraladığını ancak insan olduğunu ve hata yapabileceğini kabul etmek ve o kişiyi yaptıklarıyla devamlı olarak yargılamamak demek istediğim. Bunu yapmak zordur ve zaman ister. İlişkiler bitebilir ve bazen çok üzücü, sinir bozucu sonuçları olabilir. Yaşadıklarınız, hissettikleriniz doğal ve kendinize zaman ve izin verdikçe bunların yoğunluklarının azaldıklarını göreceksinizdir. Bunlar hemen bitsin diye uğraşmak, görmezden gelmek bu süreci uzatacaktır. Bu süreçte kendinize, arkadaşlarınıza vakit ayırmak, sevdiğiniz şeyleri yapmak size iyi gelecektir. İyi geceler dilerim. :)

İlişkinizin bitmesinin üzerinden çok kısa bir zaman geçmiş. İlişki bittikten sonraki sürece kişilerin uyum sağlama süresi değişiklik göstermekle birlikte ilişkinizin sonlanması üzerinden geçen sürenin kısa bir süre olduğunu ve hala yoğun hislere sahip olmanızın normal olduğunu söyleyebilirim. Zaman içerisinde içinizdeki öfke de nefret de inanın yatışacak. Ayrılık da bir "yas" sürecidir. Bu süreçte öfke duygusunun şiddeti, ilişki içerisinde yaşananlara ve ayrılık biçimine göre değişiklik gösterse de yasın bir parçasıdır. Yasınızı yaşarken hiçbir duygunuzu bastırmayıp yaşamanız büyük önem taşımaktadır. Aksi halde sürecin sonlanması ertelenecektir. Hislerinizi yaşarken sevdiğiniz insanlara içinizi dökmek, günlük rutinden kopmamaya gayret göstermek ve size iyi gelecek etkinliklere zaman ayırmanız süreci daha rahat ve çabuk atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Öncelikle romantik ilişkinin bitmesiyle birlikte taraflar başlangıçta olumsuz ve üzücü duygular deneyimleyebilir. Yaşanılan ilişkinin kalitesi, ilişkinin süresi, tarafların ilişkiden aldığı doyum, ayrılık kararının dile getirilme şekli, tarafların iletişiminin ne derece sağlıklı olduğu ve ilişkinin sonlanmasında etkili olan diğer faktörler tarafların ayrılık süreciyle başa çıkabilme düzeylerini etkileyebilir. İlişkinize dair pek fazla bilgim olmadığı için genel anlamda ilişki esnasında güvenin zedelenmesi, partnerlerin birinin diğerine ihanet etmesi, maddi ve duygusal sömürü, duyguların karşılık görmemesi gibi olumsuz durumlarda partnerlerin sağlığı için ilişkinin sonlandırılmasının en akılcı çözüm olduğunu söylemek mümkün olabilir. Başlangıçta ilişkinizin sonlanması olumsuz ve üzücü duygular yaşamanıza sebep olabilir. Ancak eğer benzer deneyimler yaşadıysanız kısa vadede olumsuz getirileri olan ayrılık kararının uzun vadede olumlu getirileri birlikte getirebileceği söylenebilir. Taraflara zarar veren deneyimler yaşanan romantik ilişkilerin sonlanmasından bir süre sonra tarafların kendilerine daha fazla güven duymaları, sosyal çevreleriyle etkili iletişim kurabilmeleri, gelecekteki ilişkilerine yönelik olumlu tecrübeler edindiklerini hissetmeleri mümkün olabilir. Şu an bulunduğunuz noktada ise ayrılık süreciyle başa çıkmakta güçlük çektiğinizin farkındayım. Ayrılık sürecinin deneyimlenmesi esnasında karşı tarafa yönelik öfke duymanızın ya da üzüntü duymanızın son derece normal olduğunu belirtmek isterim. Kendi hayatınıza yeniden uyum sağlamaya çalışırken ayrılık süreciyle baş etme süreci sancılı olabilir ancak bu noktada öz şefkatiniz büyük öneme sahip. Yaşadığınız duyguların bir anlamı olduğunu fark etmeye çalışmanızın, kendinize bu duyguları hissettiğiniz için yargılayıcı şekilde yaklaşmadan şefkatle yaklaşmaya çalışmanızın, yaşadığınız hislerin insan olmanın bir gerekliliği olduğunu fark etmenizin ayrılık süreciyle başa çıkmanızda ve bu süreci kendinizi koruyarak hatta geliştirerek geride bırakmanıza yardım edeceği kanaatindeyim. Hisleriniz ve yaşadıklarınız ne kadar yoğun ve güçlü olsa da yaşadıklarınızın size getireceği deneyimleri ve bu deneyimi ne kadar anlamlı olacağını düşünmenizin faydalı olacağını düşünmekteyim.

ona ait herşeyi silmelisin, bütün fotoğrafları falan sil, kendi meşgul et ve onu sosyal medyadan stalklama. Unutmanın en iyi ilacı tabiki de zamandır.

Cevap yazmak için giriş yapınız.