Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Saçma sapan her şeye kırılıyorum, üzülüyorum ve ayriyeten sinirleniyorum. Hiç kimseye belli etmiyorum ama çok basit bir şakaya bile kırılabiliyorum ve bu istemsiz oluyor. Birileriyle basit bir sorun hakkında bile konuşurken gözlerim doluyor. Komik gelecek belki ama geçenlerde dişçiye gittim ve doktora dişimle ilgili şikayetlerimi söylerken bile gözlerim doldu. Bazen ağlayıp rahatlayım diyorum ama ağlayamıyorum bile. 

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
3 Cevap

Bu noktada yaşadıklarınızın aslında, düşüncelerinizden kaynaklandığını belirtmek isterim.

Öyle ki, hissettiğimiz duygular bize, birden bire gelmez.

Hal böyle olunca, arka planda aklımızdan gelip geçen, çoğu zaman fark etmediğimiz düşüncelerimiz, bizlerde bazı duygulara yol açar.


Bu noktada da, aklınızdan geçen düşüncelerin sizde, üzüntü, kızgınlık gibi duygulara yol açtığını görmekteyiz.

Bunu davranışlarınızla, bu ortamlardan kaçarak ya da kendinizi oyalamak adına yöntemlerinizi kullanma eylemlerinde bulunmanızla da, bu sıkıntının pekiştiğini söylemek isterim.


Çünkü aslında, sosyal hayatın içinden bir şikayetimiz varsa, çözümü de yine hayatın içindedir.

Bu yüzden bu durumu çözebilmek adına, her böyle yaşadığınız anda, aklınızdan geçen düşünceleri '' Şu an aklımdan ne geçiyor da ben üzüntü-öfke hissediyorum?'' diye kendinize sorarak not aldığınızda, size asıl eziyet veren maddeleri, genel bir başlık altında toplayabileceksiniz.


Bu öz çalışma sayesinde ise, size sıkıntı veren gerçek ve hayali problemleri ayırt edebileceğinizden, bu noktada da, çözmek için adım atmanız da kolaylaşacaktır.


Sevgilerimle..

Yaşadığınız durumda birçok şeye kırıldığınızı, üzüldüğünüzü ve sinirlendiğinizi belirtmişsiniz. Bu noktada kırıldığınız, üzüldüğünüz ya da sinirlendiğiniz durumları “saçma sapan” olarak değerlendirmeniz sizin açınızdan faydalı olmayabilir. Basit bir şakaya dahi kırılıyor olmanız hassas bir insan olmanızla ilişkili olabileceği gibi kırıldığınız, üzüldüğünüz ya da sinirlendiğiniz şeyleri saçma olarak değerlendirmeniz yaşamanız gereken duyguları bastırmanıza katkı sağlayabilir.


Sizin de bahsettiğiniz şekilde hissettiklerinizi hiç kimseye belli etmemeniz, kendinizle bile paylaşmaktan çekinmeniz duygularınızı bastırmanıza neden olabileceği gibi duygunuzu işlevsel bir biçimde düzenleyememenizle de sonuçlanabilir. Böyle bir durumda duygunuzun açığa çıkmaması gereken yerlerde açığa çıkması ya da ani duygu değişiklikleri gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.


Bu durumla ilgili çözüm noktasında hissettiğiniz şey her ne olursa olsun kıymetli olduğunu düşünmenizin, kendinize hissettiklerinizi değerlendirirken şefkatle yaklaşmanız gerektiğinin ve duygularınızı bastırmadan sağlıklı bir biçimde açığa çıkmalarını sağlamanızın faydalı olabileceği kanaatindeyim. Yaşadığınız durumda hissettiklerinizi sosyal çevrenizle paylaşmanız, sosyal çevrenizle paylaşmak istemediğiniz hislerinizi yazıya dökmeye çalışmanız duygularınızı anlamlandırmanız ve ne ölçüde faydalı olduklarını görmeniz gerektiği konusunda faydalı olabilir.


Öte yandan yaşadığınız durumla ilgili olarak gerekli gördüğünüz takdirde bir profesyonelden destek almanız, duygu düzenleme stratejilerini etkin bir biçimde kullanmayı öğrenmeniz ve yaşadığınız problemlere çözüm alternatifleri geliştirmeniz noktasında faydalı olabilir. Bu noktada psikoterapi seçeneğini gözden geçirmenizin faydalı olabileceği görüşündeyim.


Merhaba,


Yaşadığınız hassasiyet durumu ile ilgili sıkıntı çektiğinizi ve buna bir çözüm aradığınızı görmekteyim. Ancak aradığınız çözümün birinci adımı onun neden kaynaklandığını anlamaya çalışmaktır. Ancak burada sizin " Ağlamak istiyorum ama olmuyor." kısmına dikkat çekerek, yaşanılan durumu görmezden gelerek geçemesini beklediğinizi görüyorum. 


Her türlü duygumuz onu kabul edip onunla yaşamayı öğrendiğimizde işlevsel bir hale gelir. Örneğin yakınını kaybetmiş birisi bu süreçte devamlı üzülmemeliyim diyerek durumu yok saydığında varolan durumu görmezden gelerek kabul etmez. Bu inkar süreci ileride sürecin daha da çekilmez bir hal almasına yol açar. 


Burada sizin bir defter alarak üzgün hissettiğiniz durumları ona yazmanızı istiyorum. 1'den 10'a kadar derecelendirdiğiniz bu üzgün olma durumları geçene kadar her gün onlarla ilgili olarak o deftere yazmaya devam ederek kendinizi topraklayabilirsiniz. Örneğin bir arkadaşınıza x nedenden kızdınız. O gün x neden size 10 şiddetinde üzgün hissettiriyor , ertesi gün tekrar x  7 şiddetinde bana kötü hissettiriyor...böyle böyle en aza inene kadar devam etmeniz hassasiyetinizin geçici olduğunu somut olarak görmenizi sağlayarak onunla nasıl baş etmeniz gerektiğini de size gösterecektir. 


Sevgilerle..

Cevap yazmak için giriş yapınız.