Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Biriyle konuşurken aşırı heyecanlanıyorum ben anlatırken dikkatlice dinlemesi beni ürkütüyor benimle ilgili ne düşünüyor acaba diye kendi kendimi yiyorum biri pat diye soru sorduğunda o an hemen cevaplamak için farklı veya hiç olmayan bir durumu söyleyebiliyorum o an aklıma gelmiyor sonradan aklıma geliyor söylemem gerekenler  o yüzden mesela telefonla konuşamıyorum mesajlaşırken daha iyi ifade edebiliyorum kendimi bu durumu sık sık yaşıyorum 5senelik erkek arkadaşımla bile toplasan 10 kere telefonda konuşmuşuzdur ve bu hayatımı olumsuz etkilediğini düşünüyorum ne yapmalıyım

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

Merhaba,


Yaşadığınız durumda kendinizi kötü hissetmeniz oldukça normaldir. Sosyal ortamlarda ve durumlarda kaygı ve stresin fizyolojik tepkilere sebep olması yaygın bir durum olmasına rağmen her zaman sebebi psikolojik olmayabilir. Emin olabilmek adına öncelikle fizyolojik muayenemizin yapılması gerekir. Bu muayene eğer temiz çıkar ise daha sonrasında sürece devam edilmelidir. 


Varolan semptomlarınızı göre yorumlamak doğru değildir. Bunun tanısını ancak bir uzman koyarak size yardımcı olabilir. Pandemi süreci ile bu durumun daha çok artış göstermesi muhtemeldir. Ancak bu süreçte uzmanlara ulaşmak zor olsa dahi online terapiler de sayısını gittikçe arttırmıştır. Öncelikle pandemi hastenesi olmayan bir yerde muayene olmak daha sonrasında uygun bir uzman ile online görüşmek mantıklı olacaktır. 


Sevgilerle..

Öncelikle sürecinizde, size asıl eziyet verenin, ''benimle ilgili ne düşünüyor acaba diye kendi kendimi yiyorum '' dediğiniz şekilde, ''düşünceleriniz'' olduğunu belirtmek isterim.


Öyle ki, ne zaman ki bir sosyal toplum içerisine girdiğinizde, aklınızdan, ''acaba hakkımda ne düşünüyorlar, rezil olacağım, unutmayacaklar'' gibi düşüncelerin geçmesi, sizde kaygı duygusu yaratmakadır.

Bu kaygıya, zaman zaman, sıcak basması, kızarma, titreme, kalp çarpıntısı gibi bedensel belirtilerin de eşlik ettiğini görürüz.

Öyle ki, her ne zaman bu tabloyu yaşamamak adına, ''5senelik erkek arkadaşımla bile toplasan 10 kere telefonda konuşmuşuzdur'' şeklinde ifade ettiğiniz gibi, davranışlarınızı bu ortamlardan kaçma ile şekillendirdiğinizde, asıl sıkıntı pekişmiş olacaktır.


Bu yüzden de aslında, tabloya uzaktan baktığımızda, bu döngünün kırılması, yine ''davranışlar'' ile olacaktır.


Normal şartlar altında, rutin kontrol anlamında bir psikiyatrist hekimden ruhsal muayene olmanızı isterim.

Sonrasında ise, ilaca gerek kalmaksızın, Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi olan bir psikolog ile duygu, düşünce ve davranışlarınızı çalışarak, sağlıklı baş etme mekanizmaları geliştirebilir, yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.


Kendi kendine terapi anlamında ise, size kaygı veren durumların bir listesini yapmanızı, bunlara 100 üzerinden puan vermenizi ve de, sırası ile en düşükten başlayarak, bu ortamlara girip kaygınızın çıkana kadar ve de, ''dininceye kadar'' o ortamda bulunmanızı isterim.


İşte tam olarak, kaçma ve kaçınmaları bırakıp, ''yüzleşme'' başladığında, çıkan bu kaygının nihayetinde dindiğini göreceksiniz.


O esnada ise, dikkatinizi çevreye, yani olması gereken yere vermenizi isterim.


Bu şekilde sürecinizi çok daha sağlıklı bir şekilde yönetebilirsiniz; çünkü, karşımızdakiler de esasında, bizler gibi, duyguları, düşünceleri olan, hiçbir olayı sonsuza dek hatırlayamayacak birer, ''insan''...


Sevgilerimle..

Cevap yazmak için giriş yapınız.