Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

merhaba

ben toplu grup ortamlarında kendi fikirlerimi paylaşmaktan çekiniyorum.Başkasının fikrini eleştiremiyor hayır da diyemiyorum.Rahat konuşamıyorum pasif bi dinleyici olarak kalıyorum.bu beni yoruyor,üzüyor...

  iletişime geçmekte de zorlanıyorum tanımadığım insa larla.sadece yakın olduğum insanların yanında kendim olup rahatça konuşabiliyorum.oysa kendi fikirlerimi açıp herkesle kaynaşıp muhabbet kurmayı çok istiyorum.bu yolda neler yapabilirim:'(

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
3 Cevap

Yaşadığınız durumla ilgili olarak sosyal ortamlarda fikirlerinizi paylaşmaktan, başkalarının fikirlerini eleştirmekten çekindiğinizi belirtmişsiniz. Sosyal ortamlarda rahat bir biçimde iletişim kuramadığınızı, istemediğiniz halde dinleyici olarak kalmaya devam ettiğinizi ve bu durumun sizi yorduğunu belirtmişsiniz. 


İçinde bulunduğunuz durumla ilgili olarak öncelikle sosyal ortamlarda iletişim kurmanıza engel olduğunu düşündüğünüz durumları değerlendirmenizin faydalı olabileceği kanaatindeyim. Örnek vermek gerekirse başkalarının görüşlerinize katılmamasına, sizi olumsuz değerlendirebileceğine yönelik kaygılarınızın olması sosyal ortamlarda iletişim kurmanıza engel oluyor olabilir. 


Bunun yanı sıra ses tonu, dış görünüş gibi fiziksel özelliklerinize dair olumsuz değerlendirmeleriniz de sosyal ortamlarda başkalarının sizinle benzer düşüneceği fikrine kapılmanıza katkı sağlayarak iletişim kurmanızın önüne geçiyor olabilir. 


Bu noktada kaygınızın yalnızca sosyal ortamlarda arttığını, bu kaygının işlevsel bir düzeyden ziyade size zarar veren ve sizi engelleyen bir düzeyde olduğunu fark etmeniz son derece önemli. Bu noktada artan kaygınızı işlevsel düzeyde tutabilmek, kaygı uyandıran düşünceleri fark etmek ve değerlendirmek adına bir profesyonelden destek almanızın faydalı olabileceği kanaatindeyim. 


Öte yandan aşamalı olarak sosyal ortamlarda daha fazla fikir belirtebilmeniz adına sosyal ortamlarda belirteceğiniz fikirlere yönelik başkalarının düşüncelerinin yalnızca fikirlere yönelik olacağını, bu durumun sizi olumsuz değerlendirmeleri anlamına gelmeyeceğini kendinize hatırlatmanız faydalı olabilir.


Aynı zamanda yakın olduğunuz bireylerle paylaşımınızı daha fazla arttırmanız, yakın olduğunuz bireylerin sizi tanıştırdığı insanlarla iletişim kurmaya çalışarak iletişim becerilerinizi geliştirmeye çalışmanız faydalı olabilir.

Yazdıklarınızdan esasında, sosyal ortamlara girdiğiniz zaman, kaygı hissettiğinizi anlamaktayım.

Bu da esasında, özet halinde, ''Ya beni eleştirirlerse, ya rezil olursam'' gibi düşüncelerin aklınızdan geçmesi, sizde kaygı duygusu uyandırması, belki bazı çarpıntı, titreme, kızarma gibi bedensel belirtilerin eşlik etmesi ile beraber, davranış olarak bu kaygı hissettiğiniz ortamlardan kaçınma içerisine girmeniz şeklindedir.


Bu yüzden bu döngüyü kırabilmek adına, davranışsal çalışmalar gerekmektedir.

Bunun için, kendi kendine çalışma anlamında, ''Sosyal Fobi - Görünen ve Görünmeyen Yönleri - Burkovik'' kitabını edinmenizi ve muhakkak okumanızı isterim.


Bunun yanında, Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi olan bir psikolog ile, bu düşünce, duygu ve davranışları çalışmanızla, sağlıklı baş etme mekanizmaları geliştirebileceğinizi ve yaşam kalitenizi arttırabileceğinizi belirtmek isterim.


Sevgilerimle..

Merhaba,


Söylediklerinizden sosyal bir ortama girdiğinizde kaygı hissettiğinizi anlıyorum. 


Her insan yeni bir ortama girdiğinde başta utangaçlık ve heyecan duyabilir. Bu beynin yeni ortama uyma çabasıdır. Ancak bu durum baş edemeyecek seviyeye çıkarak kişiyi sosyal durumlardan kaçınmaya başladıysa bu dikkat edilmesi gereken bir durumdur. 


Kalabalık bir ortam ya da sosyal aktivitelerde yoğun bir kaygı yaşama halini tarifliyorsunuz. Bu durumda sizi kaygılandıran durumun tanımadığınız insanların içine girerek bir eylemde bulunmanız olabilir. 


Bu tip durumlarda zihnini diğer insanlar tarafından “izlenildiği, yargılandığı ve eleştirildiği” düşünceleri kaplar. Bu durumlar yalnızca belli sosyal durumlarda ortayada çıkabilir. Karşı cinsle konuşma- insanlar içinde yemek yemek buna örnek olabilir. 


Bu durumda bir uzmana danışmanız bu durumların üstesinden gelebilmeniz için faydalı olacaktır. 


Sevgilerle

Cevap yazmak için giriş yapınız.