Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Merhabalar. Bi ilişkim var inişli çıkışlı Bi şekilde devam ediyor. Ben sevgilim her şeyde hep beni düşünsün beni görsün beni istesin beni hatırlasın istiyorum. Kavga ettiğimizde peşimden koşsun gönlümü daha çok almaya çalışsın beni mutlu edecek küçük jestler yapsın istiyorum. Kötü Bi ilişki değil de bana yetersizmiş gibi geliyor bazı şeyler. Her şey düzenli mükemmel olsun istiyorum. Zor Bi insan değilim ama onun çoğu zaman zor olduğunu düşünüyorum. Bana hiç zor olmasın kolay olsun isteklerimi yerine getirsin istiyorum. Sizce bunlar normal mi yoksa bencillik mi? 

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

Esasında istediğiniz her bir beklenti, oldukça masumane. Burada salt olarak normalliğinden söz edemeyeceğim gibi, bunlara bencillik de diyemem. Bu talepleriniz aslında, yoğun sevginizden ve kaybetme korkunuzdan kaynaklı, bu da o kadar doğal ki. Sevdiğiniz için sevginizin karşılığı verilsin ve bunu hissedin istiyorsunuz, bu da oldukça doğal. Fakat tam bu noktada hatırlanması gereken aslında, karşıdaki kişinin de 'istek ve beklentilerinin olduğu' bir 'insan' olduğu.. İlişki sevgi ile başlarken aslında, devamında bu ilişki iki farklı dünyayı bir araya getirmiş oluyor. Bu farklılıkların göze batması, çok doğal. Fakat, ilişkinin devamı için, bu farklılıkların zaman içerisinde 'kabule' gitmesi gerekiyor ki, uzun vadede sağlıklı bir ilişkiden söz edilebilsin. Örneğin siz sevgisini her an ifade eden biriyken, karşı taraf bunu söylemez fakat, anlamlı bir hareketi ile gösterebilir. Bu noktada da, nasıl olduğunu bilmediği bir şeyi yerine getirememesi de, sizce de doğal değil mi? Bunun için, her bireyin kuralı birbirinden farklı olduğundan, öncelikle bu farklılıkların kabulü, sizi yüklerinizden arındıracak. Sonrasında geriye kalanlar için, istek ve beklentilerinizi 'karşılıklı' olarak ifade etmeniz sonucu, alacağınız yeni yazısız kararlar ile, ilişkinizin daha refah bir boyuta ulaşacağını düşünüyorum. Biraz kabul, biraz empati ve biraz akış.. Bunlarla, üstesinden gelebileceğinize inanmaktayım. Sevgiler

Öncelikle yaşadığınız ilişkiye dair beklentilerinizin olması son derece olası. Bu noktada yaşadığınız ilişki, yapısı itibariyle ‘biricik’ olduğu için beklentilerinize normal ya da anormal demek için beklentilerinizin sayısını ya da içeriğini kıyaslayabileceğiniz başka biri yok. Ancak beklentilerinizin size ve ilişkinize ne şekilde etki ettiğini değerlendirmeniz, kendi içinizde beklentilerinizin olması gereken düzeyde mi yoksa abartılı mı olduğu noktasında size fikir verebilir. Örneğin partnerinizin sizi hep düşünmesini, istemesini, görmesini, hatırlamasını isteyebilirsiniz. Partnerinizin de bu noktada istekli olabileceği kanaatindeyim. Ancak her ne kadar her iki taraf bir durumun gerçekleşmesine yönelik istekli de olsa, durum her zaman kontrollerinde olmayabilir. Partnerinizin kendi imkanları ve şartları dahilinde sizi öncelikli olarak gördüğünü biliyor ve bu duruma inanıyor olmanız, zaman zaman bu durum değişse de hayal kırıklığı yaşamanızın önüne geçebilir ve ilişkinizin zarar görmesini engelleyebilir. Ancak şartlar ne olursa olsun partnerinizin her an sizi öncelikli olarak görmesini beklemeniz, istisnaların yaşanmasına fırsat tanımadığınız için hayal kırıklığı yaratabilir. Öte yandan her tartışmada partnerinizin peşinizden koşmasını, gönlünüzü almaya çalışmasını beklemeniz haklı ya da haksız olmanızın ehemmiyetini görmezden gelmenize neden olabileceği gibi partnerinizin zamanla bu durumdan yorulmasına ve sizin çözüm noktasında çaba göstermemenize neden olabilir. İlişkide zorlukların üstesinden birlikte gelmek, karşılıklı fedakarlık durumu içerisinde bulunmak partnerlerin ilişkiden aldığı doyum ve memnuniyete doğrudan katkıda bulunabilir. İlişkinizin kötü olmadığını ancak bazı durumların yetersiz olduğunu düşündüğünüzü belirtmişsiniz. Her ne kadar her şeyin mükemmel olmasını istesek de zaman zaman aksaklıklar olabileceğini kabullenmek, hatalara tahammüllü yaklaşmamıza ve yeni deneyimlerde bu hataları elimine ederek kendi sınırlarımız dahilinde en iyiye yönelmemize katkıda bulunabilir. Bu gaye doğrultusunda ilişkinizde yetersiz olduğu fikrine kapıldığınız durumları daha detaylı düşünmeniz, belirlemeniz ve bu durumlar nasıl olsaydı fikrinizin değişebileceğini düşünmeniz oldukça faydalı olabilir. Partnerinizle beklentilerinizi açık yüreklilikle ve ben dili kullanarak paylaşmanız durumun değişmesi noktasında birlikte çözüm üretmenizle sonuçlanabilir.

Cevap yazmak için giriş yapınız.