Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Merhaba. Genç bir kızım. 17 yaşındayım ve asla kendi yaşımdaki insanlarla sohbet edemiyorum. Kız erkek farketmiyor. 30 lu yaşlardaki beylerin dikkatini çekmek çok hoşuma gidiyor. Beni arzulamaları da çok hoşuma gidiyor. Belki ergenliktendir bilemiyorum. Bu durum düzelir mi? Ve konuştuğum herkese bağlanıyorum. Bunu aşamıyorum. Bu durum için ne yapabilirim?

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
3 Cevap

Merhaba,


Öncelikle yaşadığınız durumun net bir şekilde farkına varmak ve çözüm aramak yaşınız için oldukça kıymetli bir harekettir. 


Ergenlik süreci kişilerin kendilerini keşfettiği ve cinsellik ile aslında soyut olarak tanıştıkları bir dönemdir. Sürecin doğası gereği bu tarz şeylere ilgi duymak normal olarak algılanabilir. Ancak tabii ki her konuda olduğu gibi kendimize zarar vermeyecek boyutta ise. Ülkemizde cinsellik ile ilgili verilen eğitim yetersizliği ve gizlilik algısı gençlerde daha fazla merak uyandırma dürtüsü yaratmaktadır. Bu nedenle görece daha bilgili bizden yaşça büyük kişilere bu süreçte ilgi duyabiliriz. Söylediğiniz hayallerin ise meraktan olduğunu düşünebiliriz. 


Ancak süreç dışında içimizde yaşadığımız ruhsal bir boşluğu bu "ilgi" ile kapatmaya da çalışıyor olabiliriz. Genelde erken çocukluk döneminden gelen anne ve babanın yetersiz sevgi ve ilgisi karşısında bu tarz eğilimler ortaya çıkabilmektedir. 


Burada kendi duygu ve düşüncelerimizi anlamak önemlidir. Gerçekten ergenlik ile gelen heyecanınızın keşfinde misiniz yoksa böyle bir ihtiyaç mı duyuyorsunuz? 


Kendi baş etme yöntemleriniz yetersiz kaldığında süreç ile ilgili bir uzmana danışmak aileniz ile konuşamadığınız merak ettiğiniz hisleri anlamlandırabilmek adına bir bilene sormak size iyi hissettirebilir. 


Sevgilerle..



Öncelikle bahsettiğiniz sıkıntı temelini, erken yaşamdan almaktadır.
Yani, ebeveyn ile olan bağın temellerinin atıldığı, dünyaya yeni gelen bireyin, kendini, etrafını, ilişkileri tanıdığı bu ilk zamanlar, kendini, tekrar ileriki yaşlarda göstermek üzere, hafızaya kazınmaktadır.

Öyle ki, hafızanın daha alt kısımlarında olan, belki farkında dahi olmadığımız düşünceler ise, kendini, 3. yaş sonunda, kendini 6 7 yaşa kadar gösterecek olan adına fallik dönem dediğimiz dönemde, sevginin kendisi dışındaki kişiye aktarılması başlandığında, eğer bu dönemde bir çatışma yaşanır ve çözülmezse, kendini genç yetişkinlik çağında, yakın ilişkilerde göstereceğini ön görürüz.

Öyle ki, buradaki baba nesnesi ile ilişkideki bir ihmal, kopukluk ya da benzeri durumlar esasında, yaptığınız tercihlerle ilişkili olabilir.
Burada, nedeni anlamak yükün önemli bir kısmını atacağından, bundan sonra, artık bu durumun çözülmesini istediğinizden, bilincinizde olan düşüncelerle çalışmanın anlamlı olacağını düşünmekteyim.

Bu anlamda, Bilişsel Davranış Terapi eğitimi olan bir psikolog ile, size günlük hayatınızda sıkıntı yaratan ve ilişkilerdeki kayıp ile gelen düşüncelerinizi çalışmanız neticesinde, yaşam kalitenizi arttırabileceğinizi söylemek isterim.
Bunun yanında, ''İlişkiler - Karaosmanoğlu'' kitabını edinip okuyor olmanızdan da, büyük yarar göreceğinize inanmaktayım.

Sevgilerimle..

2 Yorum
Gizli Kullanıcı

Gizli Kullanıcı

Demek istediğinizi tam anlamadım. Bunda baba ile ilişki mi önemli? 02 Şubat 2021 11:46

Psk.TuanaGökce

Psk.TuanaGökce

Direkt olarak baba ilişkisinden ziyade, babaya atfedilen anlam önemli. Ve bu süre içerisinde, anne ve baba olgularının anlamlı bir şekilde dolamaması, ileriki yaşlarda ilişki tercihlerimizi de etkilemektedir. Bu sadece, tahminde bulunabileceğimiz bir çıkarım olacaktır, nedenini anlamak için. Salt olarak sağlıklı bir bilgi için ise, bir terapi sürecine girmek yararlı olacaktır. Sevgilerimle tekrar.. 02 Şubat 2021 11:49

Merhaba. Ergenlik çağındayken dikkat çekme, yaşça büyük insanlarla iletişime geçme isteği görülebilir ancak bu konularda dikkatli olmanız gerektiğini düşünmekteyim.


Kendi yaş grubunuzda sohbet edebileceğiniz, kendi kafa yapınıza uygun bir arkadaş ya da arkadaş ortamı bulamamış olabilirsiniz ancak bu hiç size uygun bir arkadaş olmadığı anlamına gelmeyebilir. Belki uygun biriyle henüz arkadaşlık kuramamış olabilirsiniz. Aynı zamanda bazen kendi yaş grubumuzdan biraz daha büyük insanlarla daha rahat iletişim kurabiliriz ancak bu yaş farkının çok fazla olması beklentilerin ve yaşam tarzının değişebileceği anlamına geldiğinden dolayı sizin beklentilerinizle arkadaş olarak nitelendireceğiniz kişilerin beklentileri uymayabilir. Çünkü hayatın sizin yaşınızda karşınıza çıkaracakları ve üstlenmenizi gerektiren sorumlulukları ile 30lu yaşlarında birinin hayatı yaşayış şekli, sorumlulukları ve beklentileri çok farklı olabilir. Bundan dolayı üzüleceğiniz, hayal kırıklığına uğrayabileceğiniz, riskli sayılabilecek durumlara maruz kalabilirsiniz. Bundan dolayı arkadaş seçimi konusunda dikkatli adımlar atmanız daha iyi olacaktır diye düşünmekteyim.


Bu durum sizin kendi yaş aralığınızdaki insanlarla iletişiminizi etkiliyorsa, günlük işlevselliğinizi, düşüncelerinizi, planlarınızı etkiliyorsa bir uzmanla görüşmek ve fikir almak iyi olabilir diye düşünmekteyim. Bağlanma konusuna gelecek olursam: Bunun altında birçok etken olabilir. Eski ilişkilerin etkileri, ilişki beklentileri, bebeklik döneminde yaşanan ebeveynle bağlanma stilleri gibi farklı farklı etkenler olabilir. Bunun neden olduğunu buradan anlamak mümkün olmayacağından dolayı bu konuyu da bir psikologla yüz yüze görüşmenizde fayda olduğunu düşünüyorum. İyi günler dilerim. :)

2 Yorum
Gizli Kullanıcı

Gizli Kullanıcı

Merhaba. Gördüğüm herkes için "acaba nasıl sevişiyordur?" diye düşünmeden edemiyorum. Bu da mı ergenlikten? 01 Şubat 2021 21:59

Psk.SerdenTonga

Psk.SerdenTonga

Merhaba. Bazen aklımızdan bazı düşünceler geçebilir ve bu düşünceler yaşanan döneme, yaşanan olaya vs. göre değişebilir. Bu noktada, bu düşüncelere ne kadar zaman harcandığı, ne kadar kafa yorulduğu ve bu düşüncelerin kişinin işlevselliğini etkileyip etkilemediği önemli olabilir diye düşünmekteyim. Yani bu düşünceler sizin aklınızı çok kurcalıyorsa, bir şeylere odaklanmanızı, günlük işlerinizi yapmanızı, başka şeyler düşünmenizin önünde engel oluyorsa bu noktada da bir uzmanla görüşmeniz iyi olabilir. Tekrardan iyi günler dilerim. :) 01 Şubat 2021 23:15

Cevap yazmak için giriş yapınız.