Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

3 bucuk ay önce 3 senelik iliskim bitti erkek arkadaşım beni terk etti. Cok üzüldüm yıprandım sonra kendi hayatıma döneyim dedim. Okuduğum bölümle ilgili bir işte çalışıyordum bana uygun olmadığını anladım. Son sınıftayım mezun olcam iyi bir bölüm iyi bir üniversite de okumuyorum. Baska bir yerde çalışmaya basladim kendimi gelistirmek farklı işler öğrenmek için. Ama hicbir seyden mutlu olmuyorum sürekli gelecek kaygısı yaşıyorum. Sanki cevremdeki herkes başarılı cok guzel yerlerde ben sürünüyorum kendimi dipte hissediyorum. Sürekli başım ağrıyor, 3 ayda 7 kilo verdim hicbirsey yiyemiyorum. Sürekli kafamın icinde olumsuz düşünceler dönüyor. Geceleri uyuyamıyorum annemi çağırıyorum yanıma uyumak için. Psikiyatriste gittim antidepresan ve sakinleştirici verdi 2 gündür kullanıyorum ama olumsuz duygularim daha cok arttı hep aglamak istiyorum. Kendimden gelecegimden hic umudum yok. Aileme karsı mahcup hissediyorum kendimi. 5 sene universite okudum cok boş hissediyorum. 22 yaşındayım tekrar universiteye baslasam maddi olarak ailemi zorlucam iş değiştirsem ne istedigimi bilmiyorum. Huzursuzluktan uyuyamıyorum bile. Vücudum kasılıyor, mutsuz hissediyorum. Ailem farklı seyler düşünüyor açıklayamadığın bir sey mi var diye. İş yerinde bile ağlıyorum insanlar hakkımda olumsuz seyler düşünüyor gibi hissediyorum. Kendime güvenimi tamamen kaybettim. Pasif zayıf güçsüz  ezik hissediyorum

1
0

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
3 Cevap

Merhaba, kayıp kelimesi bizlere sadece bir kimsenin fiziksel yokluğunu çağrıştırsa da aslında bir romantik bir ilişkinin sonlanması da bir zamanlar sevdiğimiz ve değer verdiğimiz kişinin hayatımızdan çıkmasıyla beraber bir kayıptır ve bu sebeple de beraberinde yas sürecini getirir.

Önemli bir ilişkinin bitmesinin ardından yaşanan acı ve kayıp duygusu sürecin doğal bir parçasıdır.  

Bireyler yas süreci içerisinde "depresyon" da dahil olmak üzere bir kaç farklı evreden geçer.

Şu an geleceğe karşı umutsuzluk duyguları içerisinde olmanız, iştahınız ve uykunuzdaki bozulmalar bu evrenin bir parçası olabilir.

Duyduğunuz rahatsızlık karşısında bir uzmana başvurmanız oldukça sağlıklı bir adım. Anladığım kadarıyla ilaç tedavisini başlamışsınız. Ancak bazı durumlar da ilaçla beraber psikoterapötik destek almak tedaviyi daha olumlu hale getirebiliyor. Eğer içinde bulunduğunuz durum karşısında kendinizi tek başına mücadele edemeyecek gibi hissederseniz terapi seçeneğini gözden geçirmenizi tavsiye ederim. 


Sağlıklı bir şekilde tamamlanan yas süreci, kayıp yaşantısının ardından kişinin yaşamının yeniden yapılanmasına ve doğal dengesine dönmesine imkan tanıyan bir süreçtir.

Bu süreçte yaşadığınız acının sağlıklı bir şekilde tamir edilebilmesi için kendinize zaman tanımanızı ve bu süreci geçiştirmeye çalışmadan yaşamanız gerektiğini söyleyebilirim. Yaşadığınız sürecin doğal bir süreç olduğunu kabul etmeli, yaşamınızın yeniden eski haline dönebilmesi için zamana ihtiyacınız olduğunu unutmamalısınız.


Yaşadığınız ayrılık sürecinin ardından kendi hayatınıza dönmek için çabalamanız takdir edilesi. Ancak ayrılık sürecinin zorlayıcı yapısıyla karşılaştıktan sonra kendi hayatınıza bir an önce dönmeye çalıştıysanız ve yaşadığınız olumsuz duyguları bastırmayı denediyseniz sağlıklı bir biçimde geride bırakılmayan bu duygular uzun vadede sizin açınızdan daha yıpratıcı hale gelebilir.


Bu süreçte okuduğunuz bölümle ilgili bir işte çalışmaya başlamanızın ardından size uygun olmadığını anlamanız hayal kırıklığı yaşamanıza, kendinizi sorgulamanıza neden olmuş olabilir. Bu noktada üzerine emek verdiğiniz, çabaladığınız bölümünüzün sizinle uyuşmadığını fark etmeniz başarısız olduğunuz hissine kapılmanıza neden olmuş olabilir. Ancak bu durumun başarıdan ziyade yaptığınız işe, okuduğunuz bölüme duyduğunuz ilgiyle alakalı olabileceğini, bu ilginin ise zaman içerisinde değişebileceğini kendinize hatırlatmalısınız.


Bu durumun oluşturduğu belirsizlikle birlikte geleceğe dair kaygılanmanız, oluşan belirsizliğin ışığında ne yapmak istediğinize karar vermemenizle ilişkili olabilir. Bu noktada öncelikli olarak kendinize zaman tanımanız, gelecekte nasıl bir hayat istediğinizi değerlendirmeniz, istediğiniz hayatı yaşamak uğruna neler yapabileceğinizi gözden geçirmeniz ve bu doğrultuda planlar, hedefler belirlemeniz faydalı olabilir. Çevrenizdeki insanlarla kendinizi kıyaslamanız kaygınızı arttırabileceği için bu noktada her bireyin kendi imkanları, sınırları ve tecrübeleri içerisinde birbirinden farklı hayatları olduğunu ve bu nedenle kişiler arasında farklılıklar ortaya çıkabileceğini kendinize hatırlatmalısınız.


Hissettiğiniz olumsuz duygularla birlikte iştahsızlık yaşamanız, baş ağrısı şikayetinizin olması, tekrar eden olumsuz düşüncelerinizin olması, uyku düzeninizin bozulması son derece anlaşılır. Bu noktada aslında çözüm için gereken en büyük adımı atarak bir profesyonelden yardım almışsınız. Kullandığınız ilaçlardan fayda görmeniz için de kendinize zaman tanımalısınız, bu noktada ilacın etkisi olmadığını düşünerek doktorunuza danışmadan ilacı kullanmayı bırakmamalısınız. Zaman içerisinde ilaçtan fayda görebileceğiniz kanaatindeyim.


Öte yandan kendinizi ailenize karşı mahcup hissetmeniz son derece anlaşılır. Yeni bir üniversite konusunda hayatta fikirlerimizin, ilgilerimizin değişebileceğini ve bu doğrultuda yeni kararlar almak zorunda hissedebileceğimizi kendinize hatırlatmalı ve isteklerinizi gözden geçirmelisiniz. Eğer yeniden üniversite okumaya dair bir fikriniz varsa bu fikri ailenizle sebepleriyle birlikte açıklamanız ailenizin kararınıza destek olmasıyla sonuçlanabilir. Aileniz de kuvvetle muhtemel ilginizin olmadığı bir meslekte çalışarak mutsuz olmanızı istemeyeceğinden kararınıza destek verebilir. Bu noktada paylaşımda bulunduğunuzda ailenizin yaşadığınız problemin nedenine dair daha fazla bilgi sahibi olması hissettikleri endişeyi de azaltabilir.


Son olarak çözüm noktasında yapmak istediğiniz mesleğe dair değişen fikirlerinizden dolayı oluşan gelecek kaygı nedeniyle suçlu hissetmemeniz gerektiğini, bu kararı verme noktasında gecikmiş olduğunuzu hissetseniz de istekleriniz doğrultusunda alacağınız kararlarla uzun vadede daha mutlu olabileceğinizi, yaşadıklarınızı anlamlandırma ve olumsuz duygu yüklerinin azalması noktasında zamana ihtiyacınız olduğunu kendinize hatırlatmalısınız. Öte yandan yaşadığınız durumda ilaç tedavisinin yanı sıra psikoterapi seçeneğinin de sizin için faydalı olma ihtimalini değerlendirebilirsiniz.


Merhaba, 


Kısa bir süre önce uzun süreli ilişkinizin sona erdiğini ve bu durumun sizin duygularınızı yıprattığını ve yorulduğunuzu dile getirmişsiniz. Anlattıklarınız doğrultusunda bir süredir günlük yaşantınızın kalitesinde azalma meydana geldiğini görüyorum. 


İlişkinizin bitimi sonrası yaşadığınız duygu hali sizin karşınızdaki insana değer verdiğinizi, duygularınızı saklamadığınızı, ifade edebildiğinizi gösterir. Bu tür duyguları   dozunda yaşamak ayrılık sürecini sağlıklı bir şekilde atlatmayı sağlar.


Kendinizi geliştirmek, kendinizi çıkmazda hissettiğiniz durumdan kurtulmak için bir çözüm üretip çalışmaya başlamışsınız. 

Sürekli sorunlar hakkında konuşmak yerine çözüm üretip uygulamak kişiyi hem aktifleştirir hem de içinde bulunduğu olumsuz duygu halinden çıkmasını sağlar. 

 

Bulunduğunuz yaşta başka insanlar da gelecekleri hakkında belirsizlikler yaşıyor olabilir. 

Kendinizi geliştirmek adına çalışma hayatında neler istendiğine dair bir araştırma yapıp o yönde kendinize katkı yaparak ilerleyebilirsiniz. 


İlginizi çeken ve bulunduğumuz şartlarda imkanlar doğrultusunda yapabileceğiniz hobi/hobiler edinmeyi deneyebilirsiniz. Böylece sizi kişisel anlamda geliştirip, sizin ruh halinize olumlu yönde bir geri dönüş sağlayabilir. 



 

Cevap yazmak için giriş yapınız.