Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Kıskançlık hastalık mıdır? Yani ufak tefek şeylerden bahsetmiyorum. Bana göre bir kadınla bir erkeğin arkadaş olması çok normal. Ama erkek arkadaşım bu duruma asla tahammül edemiyor. Kendisinin kız arkadaşları var söylediğimde zaten çok fazla muhatap olmadığını söylüyor. Kuzenlerimle bile yan yana olmam onu rahatsız ediyor. Bu aşılabilir bir durum mu? 

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

Merhaba, 


Toplumda çoğu zaman çok sevdiğimden yapıyorum olarak tanımlanan bu durum her konuda olduğu gibi aşırı olduğunda sağlıksız ve normal olmayan bir duygudur. 

 

Aşırı olan sağlıksız kıskançlık bir sevgi göstergesi değildir. Aksine belirli sıkıntıların sinyalidir. Kişinin sağlıksız bir muhakeme yeteneği olduğuna ve karşısındaki kişiye ve kendine duyduğu güvensizliği işaret eder. 


Her insan bu duyguyu kendine göre yaşar. İfade etme biçimi, şiddeti yeri ve zamanı değişebilir. Ancak aşırı olan kıskançlık her türlü ilişkiye zarar veren bir durumdur. 


Bu aşamada düzeltebilmek adına tek yol kişinin öncelikle yersiz kıskançlıklar yaptığını kabul etmesidir. 


Kendilerini önemsiz değer verilmeyen ve sayılmayan olarak gören bu kişilerin bu durumu kabul etmesi oldukça zordur. Ancak kıskançlık yapılan kişi kendi sınırlarını çizerek bu duruma izin vermeyerek kontrol altına almada etkili olabilmektedir. 


Bu kıskançlık partnerlerde kısıtlama zorla iş yaptırma tehdit etme gibi ilişkiyi olumsuz etkileyecek pek çok sonuç ortaya çıkarmaktadır. 


Sevgilerle.. 

Öncelikli olarak kıskançlığın hissedilmesine ya da karşı tarafın kıskançlık hissetmesine yönelik tepkilerin kişilik özellikleri, ilişkinin yapısı, karşı tarafa dair düşünceler gibi birçok faktörden etkilendiğini dolayısıyla kişiden kişiye değişebileceğini söyleyebiliriz.


Kişisel alanınıza müdahale edildiğini hissettiğiniz davranışların sizi rahatsız etmesi son derece normal. Karşı tarafın da bu davranışları “kıskançlık” hissetmesiyle açıklaması kıskançlığın tehlikeli ya da yanlış bir durum olduğunu düşünmenize yol açıyor olabilir. Bu noktada partneriniz karşı cinsten arkadaşlara sahipken sizin karşı cinsten arkadaşlara sahip olmanıza tahammül edemiyor ve bu durumdan rahatsız oluyorsa siz de bu durumda “adaletsizlik” algılayabilir ve öfke hissedebilirsiniz. Aynı zamanda kuzenlerinizle yan yana olmanız da karşı tarafı rahatsız ediyorken kendinizi kısıtlanmış, kişisel alanınız ihlal edilmiş gibi hissedebilirsiniz.


Çözüm noktasında karşı tarafla hissettiklerinizi açıkça paylaşmanız ve kendisinin iznini gerektiren bir durum olmadığından bahsetmeniz faydalı olabilir. Öte yandan ilişki içerisinde eşit olduğunuza vurgu yapmanız ve bu duruma çözüm aramanız ilişkiniz açısından sağlıklı olabilir. Karşı taraf size karşı yeteri kadar güven hissetmediği için böyle davranıyor olabileceği gibi geçmiş yaşantıları kendisini bu şekilde davranmaya yönlendiriyor olabilir. Karşı tarafın neden bu şekilde kişisel alanınıza müdahale etmek istediğini anlamanız sizi çözüme daha fazla yaklaştırabilir. Yaşadığınız durumda partnerinizin çözüme yanaşmaması ve ısrarcı biçimde kişisel alanınıza müdahale etmesi durumunda ise ilişkinizin geleceğine dair alternatif seçenekleri göz önünde bulundurmanız faydalı olabilir.

Cevap yazmak için giriş yapınız.