Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Selam ben 21 yaşındayım. ♀️

Aile sorunlarım var ilişki sorunlarım var mutsuzum ve gittikçe dahada kötü oluyorum ne yapmalıyım bilemiyorum. Ne yapsam mutlu olamıyorum artık ölmek istiyorum. Hep kötü insanlara denk geliyorum ve bundan çok mutsuzum. Lütfen klişe şeyler yazmayın. spor yapıyorum, arkadaşlarımla buluşuyorum, geziyorum... bunlarda beni mutlu etmiyor. Teşekkür ederim şimdiden.

2 Yorum
Gizli Kullanıcı

Gizli Kullanıcı

Bu sorunlar elbette geçecek tek yaşayan siz degilsiniz aileyle ilgili problem olabilir yaşınız daha genç önünüze sorunsuz ilişki yasayacaginiz biri cikabilir. Bu durumlarin gecici oldugunu dusunun ve sorunlarinizin uzerine gitmeyin. Bazen bir seylerin yakasini biraktiginiz zaman duzelir 20 Mart 2021 06:26

Gizli Kullanıcı

Gizli Kullanıcı

Teşekkür ederim. Ama çok yanlızım kimsem yok beni dinleyecek anlayacak 20 Mart 2021 22:12

Soruya Yorum Yaz

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

Öncelikle içinde bulunduğunuz durum ile, sağlıklı bir şekilde baş edebilmek için, davranışlardan faydalandığınızı  '' spor yapıyorum, arkadaşlarımla buluşuyorum, geziyorum... bunlarda beni mutlu etmiyor. '' cümlelerinizden anlamak mümkün.


Bu noktada, var olan ve de çözülmeyen bir sıkıntı yumağını, ''Aile sorunlarım var ilişki sorunlarım var'' olarak ifade ettiğinizi görmekteyim.

Bu durumda da, elbette ki, su basan yerde, paspasla suyu çekmek anlamlıdır, yani spor yapmak, sosyalleşmek.

Fakat, esas sıkıntı, su motorunda olduğundan, yani, süreç içerisindeki, '' hiçbir şey düzelmeyecek'' gibi yıkıcı düşüncelerde, sahip olduğunuz durumla, yüz yüze gelip, bununla çalışılmadığı sürece, elbette ki bu yıkıcı düşünceler, mutsuzluk gibi bir duyguya sebep olacak, ve de bu durumu aslında bu noktada davranışsal olarak hareketsiz kalmak, pekiştirecektir.


Bu anlamda, Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi olan bir psikolog ile muhakkak bir araya gelmenizi isterim.

Çünkü, burada bahsettiğiniz belirtiler ile buradan bir tanı koymak, elbette ki mümkün değildir fakat, bir şekilde Depresyondan söz edilecek ise, depresyonun bir üzüntü hali değil, aksine gerçek ve de tedavi edilmediğinde beyin tahribatına kadar gidebilen bir hastalık olduğunu belirtmek isterim.


Fakat umut verici olan, bu süreç ile çalışıldığında, BDT hali hazırda çıkış noktasını depresyon vakalarından doğduğundan, yaşam kalitenizi arttırabilir ve de kendi kendinizin terapisti olabilirsiniz.


Bu noktadan sonra ise, uyguladığınız sosyallik ve hareket gibi davranışsal eylemler, çok daha sağlıklı olarak size, dönüt sağlayacaktır.


Sevgilerimle..

1 Yorum
Gizli Kullanıcı

Gizli Kullanıcı

Çok teşekkürler çok yardımcı oldunuz. Ben depresyonda olduğumu tahmin ediyorum hatta tahmin etiğinizdende çok daha kötüyüm ama nedense piskoloğa görünmek saçma geliyor bunlar için ama zamanla kensimi daha kötü hissediyorum ve kendim için endişeleniyorum hastalanacağım diye 25 Mart 2021 01:26

Yaşadığınız durumla ilgili olarak aile sorunlarınızın ve ilişki sorunlarınızın olduğunu ve bu durumun sizi giderek daha fazla etkilediğini belirtmişsiniz. Bu noktada yaşadığınız olumsuz duyguların aksine mutlu olmak istediğinizi ancak bir türlü mutlu olamadığınızı belirtmişsiniz. 


Hayatınıza giren insanların her zaman “kötü” insanlar olmasından dolayı mutsuz olduğunuzu ve bu durumun süreğen bir biçimde ruh sağlığınıza zarar verdiğini belirtmişsiniz. İçinde bulunduğunuz durumda ne kadar çaresiz kaldığınızı hissetmek mümkün. 


Bu noktada öncelikli olarak ailenizle ve ilişkinizde yaşadığınız problemlerin ne olduğuna, bu problemlere hangi durumların kaynak oluşturduğuna yoğunlaşmanız ve bu problemlerin nedenlerinin çözümü noktasında ne ölçüde kontrol sahibi olduğunuza yönelik değerlendirme yapmanız faydalı olabilir. 


Kendinizi içinde bulunmak istemediğiniz, çaba harcamanıza rağmen problemlerin düzelmediği ve size zarar verdiğini hissettiğiniz bir ilişki içerisinde bulunmak zorunda hissetmemelisiniz. Çözüm noktasında verdiğiniz çabanın yetersiz kalışı kendinizi mutsuz hissetmenize ve çaresiz hissetmenize katkı sağlayabilir. 


Böyle bir durumda size zarar veren ilişkinin sürmesinin hissettirdiği olumsuz duygular; bu süreçte aradığınız egzersiz yapma, spor yapma, arkadaşlarınızla buluşma gibi çözümleri de sizin açınızdan anlamsız ve yetersiz hale getirebilir. 


Bu nedenle kalıcı bir çözüm bulmak adına ikili ilişkilerinizde kontrolünüzde olduğunu düşündüğünüz kısımları değiştirmek için neler yapabileceğinizi değerlendirmeniz, karşı tarafın kontrolünde olan kısımlarla ilgili değişim deneyimlemek adına ise karşı tarafla hissettiğiniz rahatsızlığı paylaşmanız faydalı olabilir. 


Aynı zamanda ikili ilişkilerinizde ilişkiye ve karşı tarafa dair yanlış olduğunu düşündüğünüz noktaların ne olduğuna dair farkındalık geliştirmeniz gelecekteki ilişkilerinizde daha temkinli yaklaşmanıza ve zararlı bir ilişkiden edindiğiniz tecrübeyle birlikte yeni ilişkilerinizde zarar görmemenize katkı sağlayabilir.


Bunun yanı sıra yaşadığınız durumda hissettiğiniz olumsuz duygularla kalıcı olarak başa çıkma ve yaşadığınız duruma yönelik alternatif çözümler geliştirme noktasında psikoterapi seçeneğini değerlendirmek üzere bir profesyonelden yardım almanız faydalı olabilir.

Cevap yazmak için giriş yapınız.