Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

merhaba her şeyden son zamanlar sıkılmaya başladım  ne oyun oynayasım geliyor , ne eskisi gibi izlediğim filmlerden keyif alıyorum ve ders çalışmak veya bir işle meşgul olmakta çok zorlanıyorum yediğim yemeklerden ve eski yaptığım işler keyif alamıyorum bu durumdan memnun değilim (2 yıldır bu durum böyle ) ne yapmalıyım ?


1
0

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
3 Cevap

Öncelikli olarak yaşadığınız durumla ilgili olarak günlük hayat aktivitelerine yönelik uzun süre devam ettirilen ve farklı deneyimleri içermeyen rutinlerin varlığının zaman içerisinde keyif alamama durumuyla sonuçlanabileceğini belirtmeliyim. Öncelikli olarak bu duruma yönelik bir değerlendirme yapmanız ve hayatınızdaki rutinlerin esnek olmadığına dair olası bir farkındalık geliştirmeniz durumunda bu rutinleri nasıl esnetebileceğiniz, alternatif olarak neler yapmak istediğiniz üzerine düşünmeniz faydalı olabilir.


Bunun yanı sıra yaşadığınız durumun nedenine dair daha detaylı biçimde düşünmeniz, yaşadığınız bu durumun başlangıcının belirli bir olay, durum ya da süreç sonrasında gelişip gelişmediğini kontrol etmeniz faydalı olabilir. Aynı zamanda pandemi sürecinde benzer günlük yaşam aktivitelerinin tekrar etmesinin bu duruma katkıda bulunabileceği ve sizi daha fazla rahatsız edebileceği üzerine farkındalık geliştirmeniz faydalı olabilir.


Yaşadığınız durumun nedenine dair fikir yürütmenizin yanı sıra bu süreçte hissettiklerinizi yakın çevrenizle paylaşmanızın algıladığınız sosyal destek üzerinde olumlu etkisi olabileceği kanaatindeyim. Öte yandan istekleriniz doğrultusunda vakit ayırmaktan keyif alabileceğinizi düşündüğünüz aktivitelere zaman ayırmanız ve bir şans vermeniz sizin için faydalı olabilir.


Bulunduğunuz noktada yaşadığınız durumun nedenine dair daha fazla fikir edindikçe çözüm noktasında neler yapabileceğinizi belirlemeniz daha kolay olacaktır. Nedenlerin fark edilmesi ve bu nedenlere bağlı olarak da çözüm alternatiflerinin geliştirilmesi konusunda bir profesyonelden destek almanızın faydalı olabileceği kanaatindeyim.


Öncelikle bahsettiğiniz şikayetlerin, hayatınızda uzun süredir olması ve, yaşam kalitenizi de etkilemesiyle, rutin kontrol anlamında bir psikiyatri hekimine gidip, ruhsal muayene olmanızı isterim.


Sonrasında, gerekli yönlendirmeyi alarak aslında, Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi olan bir psikolog ile çalışmanızdan, oldukça yarar göreceğinize inanmaktayım.


Çünkü hareketsizlik, lezzet kaybı ve çökkün duygu durum ile birleşirse, ileride Depresyon gibi ciddi bir hastalıkla karşı karşıya kalabiliriz.

Öyle ki Depresyon da, sadece isteksizlik hali değil, uzun vadede tedavi edilmezse, beyinde tahribatlarla gidebilen, ciddi bir hastalıktır.


Ve esasında, bu adımları izlemenizle, size sıkıntı veren düşünceleri yakalayıp, şu anki davranışlarınıza alternatif sağlıklı davranışlar geliştirerek, sağlıklı baş etme mekanizmaları geliştirebilir ve, kendi kendinizin terapisti olabilirsiniz.


Bu arada gerek tanı olan depresyon gerekse, depresif belirtilerin varlığında bir süreçten bahsedelim, her iki durumda da sihir, hareket etmekten geçer.


Çünkü hareketle, fizyolojik anlamda uykunuza ve iştahınıza olumlu etkiler sağlamanızın yanında, duygu durumunuza da müdahale ederek, doğal bir şifa süreci içerisine girebileceksiniz.

Bu yüzden aslında, her gün 30 dakikalık yapacağınız bir yürüyüş, bu anlamda oldukça önemli olacaktır.

Burada kilit nokta ise, bu davranışı, istemiyorsanız dahi yapmaktan geçmektedir.

Sonrasında, anlamlı etkiyi siz de hayatınızda görebiliyor olacaksınız.


Kendi kendine terapide farkındalık anlamında da, ''İyi Hissetmek -Burns'' kitabını edinmenizden, ayrıca yarar göreceğinize inanmaktayım.


Sevgilerimle..

Merhaba,



Bazen hayatta insanlar en sevdiği aktiviteleri bile yapmak istemez ve bu durum uzun sürebilir. 


Her zaman insana mutluluklar veren etkinlikler artık zevk vermediğini anladığınız anda böyle bir durum olduğunu fark edebilmektedir. Hiçbir etkinliğin zevk vermediği bu durumun ilerlemesi insanın hayattan aldığı keyifi de düşürecektir.


Moral bozukluğu ve depresyon arasındaki farkı algılamak oldukça zordur. Bu durumda ikisi arasında sıkışıp kalmanıza neden olabilmektedir. Ancak uzun zamanda böyle hissetmek depresyona doğru ilerlemenize sebep olabilmektedir. 


Beynin ödül merkezini etkileyen bu durum haz alma hissiyatınızı da giderek ortadan kaldırabilir. Sizin de söylediğiniz gibi önceden çok sevdiğiniz kitap okuma artık eskisi kadar keyif vermezken çok sevdiğiniz bir alışkanlığı bırakmak ise sizi umutsuzluğa sürükleyebilir. 


İki sene sürecin geçmesini beklemek adına uzun bir dönemdir. Bir uzmana başvurmak gerekli tanı ve tedavi için önemli bir adım olacaktır. Uzun vadede daha fazla problem yaşamamak adına en etkili yöntem bu olacaktır. 


Sevgilerle..

Cevap yazmak için giriş yapınız.