Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Ben 23 yaşında bir kızım üniversite üçe gidiyorum ders çalışamıyorum içimden gelmiyor sürekli kalma korkusu var düşünmekten yatamıyorum boğulacakmış gibi hissediyorum nefesim daralıyor kalbim hızlı atıyor terliyorum karnıma ağrılar giriyor içimden hiç bir şey yapasım gelmez yaşam enerjim sönmüş gibi ruhumu yaşlı hissediyorum her şeyden sıkıldım hep aynı şeyler kendimi yalnız hissediyorum kimsenin beni anlamadığını 

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

Merhaba,

Ders çalışma isteğinizin olmadığını, buna bağlı olarak gireceğiniz sınavlarda başarısız olacağınıza dair bir kaygı yaşadığınızı belirtmişsiniz. Bununla birlikte anksiyete belirtilerini düşündüren bazı bedensel semptomlar gösterdiğinizi söylüyorsunuz.


Gösterdiğiniz bedensel semptomların anksiyete belirtilerini anlattığını söyleyebilirim. Günlük hayatta ara sıra  anksiyete yaşamak normal bir durumdur. Çünkü hayatımızın akışında bizi endişelendiren olaylar başımıza gelebilir. Sizinki ise bir süreci anlatıyor.


Kaygı hali kontrolden çıkıyorsa ve günlük hayatı zorlaştıran bir duruma geliniyorsa sağlık sorunu haline dönüşebiliyor. Bu durumda bir uzmandan yardım almak gerekir.


Dersleriniz konusunda motivasyon eksikliği yaşıyorsunuz. Günlük hayatınızda sizi duygusal ve düşünsel anlamda olumsuz etkileyebilecek bir olay yaşayıp yaşamadığınızı bilmiyorum. Eğer varsa böyle bir durum sonrasında motivasyonunuz düşmüş olabilir. Sonrasında da bazı kaygı belirtileri kendini göstermiş olabilir. 

 

Motivasyon eksikliğini yenebilmek için isteğinizin gelmesi yerine ilk olarak harekete geçebilirsiniz. Siz harekete geçince ardından ders çalışma isteğiniz oluşabilir. 

- Derslerinizde başarılı olduğunuzda bu başarının size olumlu olarak ne katabileceğini düşünebilirsiniz. 

- Sizi motive edebilecek ve size destek sağlayabilecek bir yakınınızla konuşup dertleşmeyi deneyebilirsiniz böylece rahatlamış olursunuz. 

- Nefes egzersizleri, yoga, meditasyon, yürüyüş gibi yöntemler motivasyonunuzu yükseltip kaygınızı azaltmakta yardımcı olabilir. 

 

Kaygı seviyeniz günlük hayatınızı yaşamınızda sizi olumsuz etkiliyorsa başedemiyorsanız bir uzmandan yardım almanızı öneririm.

Merhaba. Aslında her insanın içinde bir miktar kaygı bulunması oldukça doğaldır. Ancak kaygının sürekli bir biçimde normal miktarından sapıp kişiyi mantık dışı endişelere sürüklediği noktada hayatı oldukça zorlaştıran etkisi ortaya çıkar.


Nefesin darlığı, kalp atışının hızlanması, terlemeyse genellikle anksiyete karşısında gösterilen bedensel belirtilerdir. 


Tabi ki kaygının bir bozukluk olarak tanımlanabilmesi için psikolojik ve de fizyolojik muayeneden geçmeniz gerekir. Bu nedenle içinde bulunduğunuz durum karşısında öncelikle bir profesyonelden destek almanızı tavsiye ederim.


Şu an sizin için stres kaynağı oluşturan durumun akademik hayatınız olduğunu anlıyorum. Sürekli derslerinizden kalacağınıza dair bir endişe yaşıyorsunuz. Bu stres kaynağını en aza indirebilmek için öncelikle olumsuz düşüncelerinizi, olumlu olanlarla yer değiştirmeyi deneyin. "Eğer derslerime planlı ve düzenli bir şekilde çalışırsam elimden geleni yapmış olurum ve de derslerimden geçme ihtimalim daha yüksek olur." 

Yaşadığınız olumsuz düşüncelerin bir listesini yapın ve bunları değiştirmeye yönelik olumlu, inandırıcı düşünceleri belirleyin.


Kaygı seviyeniz yükseldiğiniz zaman nefes egzersizleri yapmayı deneyebilirsiniz. Bu yaşadığınız bedensel belirtileri kontrol altında tutmak adına kontrol sağlayabilir.


Bazen içinde bulunduğumuz durumlar bizim tek başımıza mücadele edebileceğimizden daha fazladır ve bu süreci daha rahat atlatabilmek için bir desteğe ihtiyaç duyarız.

Eğer şu an bir desteğe ihtiyaç duyuyorsanız çekinmeden bir uzmandan yardım alabilirsiniz. 



Cevap yazmak için giriş yapınız.