Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Merhaba üc yıllık sevgilimin maddi ve manevi olarak sıkıntıları var. Annesiyle görüşmüyor babası da ilgilenmiyor. 21 yasında ama arkasında hiçbir destek olmadığı için üzgün. Kendini yalnız hissediyor.Stresten beyin kanaması geçirdi. Nasıl destek olabilirim ne yapılabilir?

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
3 Cevap

Öncelikli olarak yaşanılan durumun sizin ve partneriniz açısından son derece zorlayıcı olduğu söylenebilir. Partnerinizin yaşadığı sağlık problemi son derece ciddi bir sağlık problemi, geçmiş olsun. Bu noktada partnerinizin yaşadığı problemlerle ve bu problemlerin oluşturduğu stresle baş edememesinin böyle bir sonucu olması son derece üzücü. Sizin de bu süreçte partnerinize destek olma çabanız takdir edilesi.


Yaşanılan durumla ilgili olarak partnerinizin maddi ve manevi problemleri olması partnerinizin yaşantısını olumsuz etkileyebileceği gibi bu problemleri deneyimliyorken annesiyle görüşmemesi, babasının kendisiyle ilgilenmemesi kendisini yalnız hissetmesine ve yaşadığı duyguları daha yoğun biçimde deneyimlemesine katkıda bulunabilir. 


Bu noktada partnerinize destek olmak adına partnerinizi yaşadığı problemleri, hissettiklerini sizinle paylaşmaya teşvik etmeniz, anlaşılmış hissetmesini sağlamanız ve çözüm noktasında birlikte çözüm alternatifleri geliştirmeye çalışmanız algıladığı sosyal destek düzeyinin yükselmesi noktasında faydalı olabilir. Partnerinizin sosyal destek algılaması yaşadığı problemlerle baş etmesi noktasında son derece faydalı olabileceği gibi kendisini yalnız hissetmesi durumunun önüne de geçebilir. 


Öte yandan partnerinizi yaşadığı problemlere çözüm arama noktasında bir profesyonele yönlendirmeniz ve psikoterapi seçeneğini değerlendirmeye teşvik etmeniz kendisine destek olmanız ve yardımcı olmanız açısından son derece önemli bir adım olabilir. Partnerinizin profesyonel destek almasını sağlamanız çözüm arama noktasında kendinizi yalnız hissetmemeniz ve yaşanan duruma çözüm ararken yıpranmış hissetmemeniz açısından son derece önemli. Bu süreçte partnerinize eşlik etmeniz de algıladığı desteğin artmasına katkı sağlayabilir. 

Merhaba,


Öncelikle yaşadığınız durumdan dolayı üzgün olduğumu belirtmek isterim. Partnerinize de geçmiş olsun. 


Sevdiğimiz birinin yaşadığı kötü olaylar sonrasında kendini üzgün hissetmesi bizi oldukça yıpratabilir. Aynı zamanda onun için kaygılanarak yardım etmek istememiz oldukça normaldir. Bu partnerinize verdiğiniz değere göre seviyesini belirlese de her ilişkide yaşanabilecek kötü bir durumdur.


Maalesef partnerinizin olduğu gibi sizinde yapacaklarınız kısıtlıdır. Bir sihirli değnek ile tüm sorunları halletmeye çalışırken aslında böyle bir şeyin mümkün olmadığını bilmek gerekir. İnsan böyle durumlarda yalnızca onaylanmak için sorunlarını anlatabilir ya da paylaşabilmek için. Çünkü kendisi de bir an da bitmeyeceğini bilir. 


Fazlasını göğüslemeye çalışmak her şeyi halledebileceğinizi düşünmek sizi de yorucu bir tarafa doğru sürükler. "Psikoloğu" görevine geçmeye çalışmak ya da bu alanda uzmanlar gibi davranmaya çalışmak mümkün değildir. 


Süreci anlamlandırmak yerine yanında olduğunuzu hissettirmek ve paylaşımda bulunmak kıymetli olacaktır. Bu aşamada yine bir uzman desteğinden de faydalanmak gerekmektedir.


Sevgilerle..



Öncelikle geçmiş olsun demek isterim.

Karşı tarafın yaşadıklarından ve, içinde bulunduğunuz süreçten dolayı, ne denli üzgün ve de kaygılı olduğunuzu anlamak mümkün.

Burada, ilişkinize verdiğiniz değeri anlamakla da beraber, esasında, yapabileceklerinizin, kısıtlılığından söz etmek isterim.


Elbette ki, bir an önce her anlamda şifaya kavuşsun istiyorsunuz.

Bu noktada da, bir sevgili olarak, hayatının her bir kritik aşamasında yanında olarak, bir nebze işlerini kolaylaştırarak, bazen yönlendirerek, bazense sadece dinleyerek ve cesaret vererek, yanında olduğunuzu gösterebilirsiniz.


Bundan ötesi, sizin de sınırlarınızı aştığından, daha fazlasını yapmak istemeniz, karşı tarafın ne doktoru ne de annesi olmadığınızdan, uzun vadede bu kez sizi sıkıntıya sokabilir.

Bu yüzden de aslında, sıfatınız olan sevgililiği korumanız ve, bu sıfatın getirilerini yerine getirmeniz, yeterli olacaktır.


Bu zorlayıcı süreçte, karşı taraf, dibe battığında tekrar yukarı çıkabilmek adına, attığı her bir adım, kendisine sağlık ve güç olarak geri döneceğinden, onun adına iyileşmek yerine, onu bu anlamda cesaretlendirmeniz, en büyük anlam olacaktır.


Süreç içerisinde ise, maddi yetersizlikler var ise, Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimini henüz alan ve, süpervizyon eğitimi kapsamında ücretsiz danışan gören psikologlarla iletişime geçebilir, ya da devlet hastanesinin psikiyatri servisinden hizmet görebilirsiniz.

Bu anlamda bu destek, daha da pekiştirici olacaktır.


Sevgilerimle..

Cevap yazmak için giriş yapınız.