Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Merhabalar erkek arkadaşım sınav senesinde bu yıl üniversite sınavı maddi olarak hiç sıkıntısı olmayan bir ailede dersten derse koşturuyor kafasına göre öğretmen değiştiriyor bütün imkanları tam her şey onun istediği gibi oluyor fakat buna rağmen olmazsa düşüncesi içerisinde bazen ailesi onu evde su içmeye giderken gördüğünde senden olmayacak şeklinde yorum yapıyor halbuki aileside çok eğitimli insanlar kirpiklerini kopartıyor kaşları ve saçları dökülüyor çenesi sıkmaktan dudakları kanıyor bacağını sürekli kalemle deliyor yumruğunu sıkmaktan avuç içi yara dolu artık yemek yediği vakti bile zaman kaybı zannediyor yemek yemiyor uyumuyor çok sakin bir çocuktu önceki yıllarımızda bu sene öfke kontrolü yok konuşacağı kimsesi olmadığını söylüyor herkesin dalga geçeceğini zaten ailesiyle bu tarz paylaşımlar yapmıyor sadece bana anlatıyor ben dalga geçmiyorum diye gizli gizli hep ağlıyor günden güne kötüye gidiyor bu sene kazanmak zorunda değil o da farkında annesi bir gün bu sene olmasa da ne olur biz yine ders aldırırız diyor bir gün senden olmayacak diyor zaten çok yüksek puanlı bir okulda fakat 9 10 11.sınıfta çalışmadığı için düzenli biraz geriden gelmesi normal çocuğun yaşam enerjisi mutluluğu kalmadı ona elimden geldiğince destek olmaya çalışıyorum konuşuyorum dinliyorum ama gerçekten kendine çok zarar veriyor nasıl davranmalıyım ne yapmalıyım onun için ne yapmamı önerirsiniz...

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
4 Cevap

Öncelikle erkek arkadaşınızın yaşadığı durum için üzgün olduğumu belirtmek isterim. Çünkü aslında kısaca, birçok taraftan, ablukaya alınmış durumda. Sizin, sevginizden kaynaklı, endişelerinizin olması da bir o kadar doğal. Bu noktada yapacağınız en anlamlı şey, erkek arkadaşınızı önce bir psikiyatriste sonrasında Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi olan bir psikoloğa gitmesi için desteklemeniz olur. Önce psikiyatrist, çünkü ruhsal muayeneden geçtiğinden emin olmamız sonrası, iyi bir psikologla terapi sürecine girmesi ve bu terapinin de bilişsel davranışçı terapi olması, sevgilinizin yaşadığı duygu, düşünce ve davranışlarıyla başa çıkmasına yardımcı olacaktır. Çünkü, yaşadığı durumun sonuçlarını kendisinden o kadar ağır çıkarıyor ki, sınavı kazanmak bir yana, artık bir günü oldukça sağlıksız bir şekilde geçmeye başlamış.. Sizin yalnızca destekleyici rolünüzü korumanızı isterim. Çünkü bu rolün biraz daha fazlasını üstlenmek sizi de yoracaktır; bir anne ya da psikolog olmadığınızdan, bu sorumluluğun yükünün sizi de etkilemesini istemem. Sizin de psikolojik sağlığınız yerinde olsun ki, sevgilinize bu süreçte cesaret ve destek verebilin.. Sevgiler

Merhaba. Erkek arkadaşınız için zaten hali hazırda zor ve stresli bir süreç ve bu süreçte aile desteğinin biraz eksik kalmış olması bu süreci daha da stresli bir hale getirmiş olmalı. Ne yapmalıyım diye sormuşsunuz. Aslında yapabileceğiniz şeyin en iyisini yapıyorsunuz. Erkek arkadaşınızı dinliyorsunuz, onunla konuşuyorsunuz. Bu bile o kadar değerli oluyor ki. Bunu yapmaya devam etmek, yanında olduğunuzu hissettirmek yetecektir. Bu stresi yönetmekte zorluk, başa çıkamama kaş, kirpik yolmaya ve saçlarının dökülmesine kısacası kendisine zarar vermesine ve fizyolojik olarak vücudunun tepki göstermesine sebep olmuş. Bu noktada partnerinizin bir psikologla görüşmesinin iyi olacağını düşünmekteyim. Siz de verdiğiniz desteği vermeye devam ettikçe bu süreç daha iyiye gidecektir. İyi günler dilerim. :)

Merhaba. Öncelikle erkek arkadaşınız için oldukça zor, stres verici bir yıl olduğunu söylemek gerekir. Geleceğimizi etkileyeceğini bildiğimiz büyük kararlar, sınavlar doğal olarak üzerimizde büyük bir kaygı oluşturur. Aslında kaygının bir miktar bulunması insanın motivasyonu yüksek tutabilecek bir unsurken kaygının normalden fazla olduğu durumlarda psikolojik ve de fiziksel sağlığın olumsuz etkilendiğini görürüz. Bu tür dönemlerde alınan sosyal destek oldukça önemlidir. Ancak partnerinizin bu destekten uzak olduğunu görüyoruz. İçinde bulunduğu durum artık kendi kontrolü altından çıktığı ve bu durumdan sağlığı oldukça olumsuz etkilendiği için, ayrıca kendisine zarar verme girişimleri de bulunması sebebiyle ben şu an partneriniz için en uygun adımın psikoterapötik destek almak olacağını düşündüm. Doğru bir terapötik süreçle beraber kaygısını, kaygısının ona getirdiği sorunları tanıması ve bunun üzerinde kontrol sağlaması mümkün olabilir. Bu noktada partnerinize destek olmanız gerçekten oldukça anlamlı bir hareket. Ancak siz de elinizden gelenlerin sınırlılığının farkında olmalısınız. Yapılabilecek müdahaleleri uzmanlara bırakmak ve bu süreç içerisinde partnerinizin yanında olmak oldukça destekleyici olacaktır. İyi geceler dilerim.

Öncelikle sürecin zorlayıcı olmasına bağlı olarak deneyimlenen stresle beraber erkek arkadaşınızın ailesinin olumsuz tutumları kendisine yönelik düşüncelerini olumsuz yönde etkileyebilir ve kendisi hakkında gerçekdışı düşüncelere sahip olabilir. Ailenin zaman zaman destek olması ve zaman zaman bu desteği geri çekerek çelişkili davranışlarda bulunması erkek arkadaşınızın tutarsızlık hissetmesine ve yaşadığı problemlerin derinleşmesine neden olabilir. Bu noktada ortaya çıkan vücuduna zarar verme, kirpiklerini koparma, çenesini sıkma gibi davranışların ailede görülen tutumlarla birlikte stres ve öfke kontrolünü sağlayamamayla ilişkili olabileceği kanaatindeyim. Aynı zamanda iştahsızlık, yalnız hissetme, üzüntü hissi, uyku problemleri yaşama gibi belirtilerin depresyona işaret eden belirtiler olabileceği söylenebilir. Destek olma çabanız son derece güzel, bu çabanız erkek arkadaşınızın içinde bulunduğu risk faktörlerinin mevcut olduğu stresli durumda koruyucu bir faktöre sahip olduğuna, sosyal desteğe işaret. Erkek arkadaşınızın problemlerini yalnızca sizinle paylaşması, sizden destek görmesi sosyal desteğin varlığını algılamasına ve yaşadığı sürecin nispeten kolaylaşmasına katkı sağlayabilir. Ancak verdiğiniz desteğin varlığının her an önemli olsa da her zaman yeterli olamayabileceğini, erkek arkadaşınızın bir profesyonelden yardım almasının ruh sağlığını koruması için son derece önemli olduğunu kendinize hatırlatmalısınız. Bu noktada erkek arkadaşınızın psikoterapi seçeneğine yönlenmesini sağlamanız, yaşadığı psikolojik kaynaklı problemlerin üstesinden gelmesine bağlı olarak fiziksel olarak kendine zarar verme gibi sorunların da sonlanmasına katkıda bulunabilir. Psikoterapi seçeneğinin erkek arkadaşınızın baş etme becerileri geliştirmesi, öfke kontrolünü sağlayabilmesi adına ve sürecin onun açısından kolaylaşması adına son derece önem arz ettiğini belirtmeliyim. Aynı zamanda bu sürece ailenin de dahil edilmesinin gerekli olduğu kanaatindeyim.

Cevap yazmak için giriş yapınız.