Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Merhabalar herkese. İlişkimde neredeyse her gün yeni Bi sorun çıkıyor ve bu aylardır olan bir sey. Basit veya değil küçük veya büyük her sey sorun oluyor. Ve bu cok canımı sıkıyor artık gercekten sorun üstüne sorun insan yıpranıyor sevgilim asla ayrılmak istemiyor bu kavgalardan. Ama bende güç ve istek kalmamaya başladı ne yapabilirim? 

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

Esasında kavgaların hacminden ziyade, sıklığından dolayı, artık tükenmeye başladığınızı görmek mümkün. Fakat bu tükenmişliğe rağmen, buraya yazarak aslında, ne kadar da çözüm odaklı olduğunuzu göstermektesiniz. Bu noktada, aslında sorunların 'kaynağına' inmek, ilk ve en anlamlı adım olur. Çünkü, ne ile mücadele etmeniz gerektiğini bilirseniz, neyi çözmeniz gerektiğiyle ilgili de bir fikriniz olur. Bu bireysel anlamda yapmanız anlamlı, fakat karşılıklı olarak bu sorgu sürecine girmeniz daha yararlı ve işlevsel olacaktır. Bu kavgaların nedenini anlamlandırdıktan sonra, bu sıkıntıların öncelikle, çözülebilir mi çözülemez mi olduğunun ayırdını yapmak önemli. Çünkü bazı şeyler, gerçekten de insanların gücünü ve sınırını aşmakta. Kalan sıkıntılardan, çözebilecekleriniz ve bunları çözmeye inancınız varsa, karşılıklı olarak başlayın isterim. Karşılıklı diyorum çünkü, ilişki 'iki' kişiliktir. Bu noktada sizin farkındalığınız ve çabanız oldukça anlamlı fakat karşı taraf buna dahil olmazsa, bu anlamlar eninde sonunda yetersiz kalacaktır. Sorunları küçükten büyüğe şeklinde, her biri için adım atarak karşılıklı ilerlemeniz sonucu çok daha refah bir ilişkiye sahip olmanız mümkün. Bütün bunların yanına, ihtiyacınıza yönelik olduğunu düşündüğüm bilgileri de eklemek isterim. Öyle ki, global olarak etkisini hissettiğimiz pandemi, pek tabii ilişkileri de etkiledi. Bireysel etkilerinde kaygıyı, tahammülsüzlüğü ve içeride biriken enerjinin dışarıda anlamlı olarak harcanamaması sonucu, kişiler, bunları üzerinden atabileceği en yakın ilişkilerine baş vurmayı tercih edebilir hale geldiler, gidecek başka kaynak olmadığından. Bu noktada da aslında, 'yeni normale' bireysel anlamda da adapte olmak, bunun için geçirilen 1 günün daha anlamlı bir şekilde planlanması ve buna uyulması aslında, içeride biriken bu enerjinin, doğru bir şekilde bölünmesini de sağlayacaktır, tek bir kişiye yüklenmek yerine. Bunun için, bireysel anlamda ihtiyaç ve şartlarınıza göre, günlük hayatın gerek aile, gerek sosyallik, gerek hareket-spor, gerekse iş anlamında tekrar yapılandırılması da, bireysel refahın ilişkiye yansımasını sağlayacaktır. Sevgiler

Çiftlerin zaman zaman tartışma yaşaması son derece normal olsa da bu tartışmaların sık görülmesi ve ele alınma biçimi ilişkiye zarar verebilir. Çiftler arasındaki tartışmaların ilişkinin faydasını gözetmeden yıkıcı bir biçimde ele alınması ilişkiyi zedeleyebileceği gibi taraftarın sık tartışmaları her iki tarafın da bu yükü taşımakta zorlanmalarıyla sonuçlanabilir. Partnerinizle yaşadığınız tartışmaları yıkıcı bir biçimde ele almaktan ziyade yapıcı bir biçimde ilişkinizin faydasına olacak şekilde çözümlemeye çalışmanız ve bu durumun karşılıklı olmasının sağlanması ilişkinize zarar vermenizin önüne geçerek ilişkiniz üzerinde olumlu etki de gösterebilir. Öncelikle tartışmaların nedenlerini tespit etmeniz durumu ele almanız noktasında size katkı sağlayabilir. Örneğin çiftlerin herhangi bir konuda birbirlerine karşı alaycı, eleştirel, düşmancıl, yargılayıcı tutumlar sergilemeleri, iletişim kurarken aralarına duvar örmeleri, karşı tarafı küçümsemeleri ve kendilerini savunmaları tartışmalara kaynak oluşturuyor olabilir. Bu noktada durumun nedenleri üzerine düşündükten sonra tartışmaları nasıl yapıcı bir biçimde ele alabileceğinizi değerlendirmeniz gerekebilir. Tartışmalarda ben dilinin kullanılması, karşı tarafı yargılanmadan dinlemek, sorunları biriktirmeden açık yüreklilikle konuşmak, mizahı doğru zamanda kullanmak, karşı tarafın duygularını anladığını ona hissettirmek, durumu her iki taraf açısından başka biri değerlendiriyormuş gibi objektif değerlendirebilmek, uzlaşmaya hazır olmak, tartışmada üstünlük sağlamaya çalışmamak, gerekirse tartışılan konuyu daha sonra konuşmak üzere rafa kaldırmak tarafların yapıcı bir şekilde tartışmayı ele alması için verilebilecek örnekler arasında. Bu noktada partnerinizle paylaşımda bulunurken bu durumları göz önünde bulundurmanız ve ilişkinizin faydasını ön planda tuttuğunuzu hissettirerek birlikte çözüm aramanız ilişkiniz açısından ve sizin açınızdan faydalı olabilir. Durumun çabanıza rağmen iyileşmediğini, iyiye gitmediğini ve çabanızın tek taraflı olduğunu gördüğünüzde ise ilişkinizin geleceğine dair alternatifleri değerlendirmeniz size katkı sağlayabilir.

Cevap yazmak için giriş yapınız.