Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Genelde ders çalışırken bunu yapıyorum ve kaş ve saçlarım seyrekleştiler alışkanlık oldu bırakamıyorumda aynı zamanda saç diplerimde kabuklar oluşuyor bu durumun psikolojik bir nedeni olabilir mi

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
3 Cevap

Öncelikle bahsettiğiniz, tekrarlayıcı kaş - saç yolma davranışlarının literatürdeki ismi,  trikotillomanidir.

Öyle ki, esasında bu tanıda, kişi saçlarını ve kaşlarını yolmaya karşı büyük bir dürtü, istek duymaktadır.

Bu istek o kadar büyüktür ki, buna karşı koyamaz ve de o anki görevine odaklanmada sıkıntı yaşar.

Ancak, bu telleri kopardığında sıkıntısı azalır ve sonrasında bir rahatlama, kendini gösterir.


Bu tanıyı genelde, stres verici yaşam olayları karşısında, ruhsal zorlanma olduğunda görmekteyiz.


Yaşam kalitesini düşürdüğünden, ilk adımınızın uzman bir psikiyatrist hekim olmasını ve burada ruhsal muayene olmanızı isterim.

Bunun yanında, Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi olan bir psikolog ile, bu şikayetin duygu, düşünce ve davranış boyutunu çalışarak, yaşam kalitenizi arttırabilir, sağlıklı baş etme mekanizmaları geliştirebilirsiniz.


Sevgilerimle..

Merhaba,


Öncelikle tedavi almadan önce bu konuyla ilgili bir tanı aldınız mı? Aynı zamanda tedavi sonrası bu davranış hangi durumlardan sonra ortaya çıkmaktadır? bu sorulara verdiğiniz cevaplar oldukça önemlidir.  " Ders çalışırken" ifadenizden bunu belirttiğinizi görüyorum. Ancak yalnızca bu durumda mı ortaya çıkıyor netleştirilmelidir. 


İstemsiz kaş veya herhangi bir vücut kılı koparma arzusu bir sorun oluşturabilmektedir. Genellikle aşırı gerginlik-kaygı ve stres durumundan sonra kişinin ancak yolma işlemi sonrası rahatlamasını ifade edebilmektedir. Genellikle dürtü kontrolünde de bozukluk ile hayatın başka alanlarında da etkisini gösterebilmektedir. 


Bu durumda stres yaratan diğer faktörler( başarısız olma gibi) bu dürtü ile onlardan uzaklaşma davranışı da yaratmanıza sebep olabilmektedir. 


Ders çalışma dışında daha büyük çerçeveye bakmamız gerekirse; çocukluk döneminde yaşanan ebeveyn ayrılıkları, ebeveyn kayıpları bu durumu ortaya çıkarabilmektedir. İlk ne zaman bu davranış ortay açıktı bunu anlamanız bu açıdan önemlidir. 


Terapiye başlayana kadar bu davranışı gidermek için stres topu gibi muadil bir şey yerine koyabilirsiniz. Kaygı ve stres yaratan durumlardan uzaklaşmak geçici bir yol olabilmektedir. 


Ancak en etkili yöntem uzman desteğinde sağlanacaktır. Tedavi sonrasında dürtü kontrolünü güçlendirmeye yönelik ilaçlar bir nebze olsun hafifleme sağlarlar. Ancak en etkili yaklaşım İlaç tedavisi ile birlikte psikoterapi uygulamasıdır. EMDR gibi psikoterapi yöntemleri sebep olan geçmiş olumsuz şartlanmaları ortadan kaldırmada son derece etkilidir.


Sevgilerle..

Yaşadığınız durumla ilgili olarak genellikle ders çalışırken saç ve kaşlarını yolduğunuzu ve bu durumun alışkanlık haline geldiğini belirtmişsiniz. 


Genel anlamda saç yolma davranışına stres deneyimlenen ve stresle başa çıkmakta zorlanılan durumlarda rastlanıldığını ve kişiye geçici olarak rahatlama hissi sağladığını söyleyebiliriz. 


Ancak bu davranışınız stres dışında tamamen farklı bir nedene bağlı olarak ortaya çıkıyor da olabilir. 


Bunun yanı sıra içinde bulunduğunuz durumda tekrar eden ve sıklığı artan davranışınız sizin için rahatsız edici hale gelebilir ve sağlığınız açısından zararlı olabilir. 


Bu noktada saç diplerinizde kabuklar oluşması fiziksel bir nedene bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi bu durumun psikolojik kökeni de olabilir.


Bu noktada öncelikli olarak yaşanılan problemlerin fiziksel bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmadığından emin olmak adına doktor muayenesi seçeneğini gözden geçirmeniz faydalı olabileceği kanaatindeyim. 


Ardından yaşadığınız rahatsızlığın psikolojik bir kökeni olup olmadığından emin olmak adına ve tanı, tedavi noktasında psikolog desteği almanızın faydalı olabileceği kanaatindeyim.

Cevap yazmak için giriş yapınız.