Evlilik Danışmanlığı Nedir? 

Evlilik danışmanlığı, evlilikteki çiftlerin ilişkilerindeki sorunları belirlemelerine, çatışmalarını çözmelerine ve ilişkilerini geliştirmelerine yardımcı olan bir psikoterapidir. Bu mümkün olmadığında, çiftin yapıcı bir şekilde ayrılmasına yardımcı olacak bir ortam da sunabilir. Aynı zamanda çiftler veya ilişki terapisi olarak da bilinir. Evlilik ve aile danışmanlığını tercih ederek, ilişkinizi düzeltmek veya yollarınızı ayırmak konusunda uygun ve düşünceli kararlar verebilirsiniz. Genel olarak ilişkinizi güçlendirmek için danışmanlığı da tercih edebilirsiniz.


Genellikle evlilik danışmanlığı, her iki partneri de içeren kısa süreli bir terapidir. Bazen, ilişkiyi geliştirmek için terapistle sadece bir partner çalışır.


Evlilik öncesi danışmanlık, çiftlerin birbirlerini daha iyi anlamalarına ve varsa farklılıkları gidermelerine yardımcı olabilir.


Evlilik danışmanlığı, evlilik öncesi, evlilik sonrası, aile planlaması ve çocukların büyüdüğü zamanlar gibi ilişkilerinin çeşitli aşamalarında çiftlere yardımcı olabilir. Evlilik öncesi danışmanlık, çiftlerin birbirlerini daha iyi anlamalarına ve varsa farklılıkları gidermelerine yardımcı olabilir.


İlişkileri düzgün olan çiftlerin mutlaka danışmanlığa gitmesi gerekmez, ancak zor bir dönem yaşayanlar için iyi bir fikirdir. Bu nedenle, hayatınızı derinlemesine araştırın ve bir profesyonelden yardım almak için sinyal veren bu işaretleri kontrol edin.


Evlilik danışmanlığı, evlilikteki çiftlerin ilişkilerindeki sorunları belirlemelerine, çatışmalarını çözmelerine ve ilişkilerini geliştirmelerine yardımcı olan bir psikoterapidir.

Evlilik Danışmanlığına İhtiyacınız Olduğunu Anlatan Önemli İşaretler

İşte kaçırmak istemeyebileceğiniz bazı uyarı işaretleri: 


Birbirinizle neredeyse hiç konuşmuyorsanız: İletişimin olmayışı, evliliğinizin sahip olduğu en büyük aksaklıklardan biridir. Fikirlerinizi, düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi eşinizle konuşmak ve paylaşmak konusunda isteksizsiniz. Bu, evlilik danışmanlığına ihtiyacınız olduğunun önemli bir işaretidir. Evlilik danışmanı, partnerinizle olan etkileşiminizi geliştirmenin yeni ve etkili yollarını bulmanıza ve izlemenize yardımcı olabilir. 



Sürekli önemsiz konularda tartışıyorsanız: Negatif tonlu tartışmalar günlük bir mesele haline gelirse, bu kesinlikle ilişkinizi bozar. Siz ve eşiniz bir münakaşanız olduğunda, biriniz göz ardı edildiğini, yanlış anlaşıldığını, utandığını, yargılandığını veya daha az güvende olduğunu hissedecektir. Ayrıca hararetli tartışmalar bazen duygusal istismarla sonuçlanır. Evlilik danışmanlığı, eşinizin bakış açısını anlamanızı sağlayarak argümanlarınızı en aza indirmenize yardımcı olabilir ve bunun tersi de geçerlidir. 


Evlilik ve aile danışmanlığını tercih ederek, ilişkinizi düzeltmek veya yollarınızı ayırmak konusunda uygun ve düşünceli kararlar verebilirsiniz.


Konuşmaktan korkuyorsanız: Normal bir evlilikte, mali durum ve sağlık, alışkanlıklar, sofra adabı ve hemen hemen her şey hakkında konuşma özgürlüğüne sahipsiniz. Ne kadar önemsiz veya önemli olursa olsun, eşinizle konuşmakta tereddüt ediyorsanız, bu, evliliğinizde sorun olduğu anlamına gelir. Bir evlilik danışmanı, eşinizle özgürce konuşmanız için kendinize olan güveninizi geliştirmenize yardımcı olur. 



Ceza olarak sevgi ve şefkati kısıtlıyorsanız: Biriniz sinirlenir ve partnerinizi cezalandırmak için konuşmayı, sevmeyi ve ilgilenmeyi bırakırsa, bu gergin bir ilişkiye yol açar. Onların sevgisine karşılık vermiyor ve onları görmezden geliyorsunuzdur. İlişkinizden sevgi ve anlayış kaybolduğunda, bu evlilik danışmanlığına ihtiyacınız olduğunun bir göstergesidir. 


Genellikle evlilik danışmanlığı, her iki partneri de içeren kısa süreli bir terapidir.


Eşinize bir düşman gibi davranıyorsanız: Eşinizde hemfikir olmadıklarında veya sizin görüşünüze karşı çıktıklarında bir düşman görürsünüz. Partnerinizin sunduğu tüm öneriler veya yardımla ilgili çıkarlarını aramaya çalışırsınız. Bu, bir evlilik danışmanına gitmeniz gereken zamandır, böylece bu tür duygular filizlenirken bastırılır. 



Sır saklamaya başladıysanız: Sağlıklı bir evlilikte şeffaflık olması gerekir ama o zaman her bireyin mahremiyet hakkı vardır. Gizliliğin gizlilikten farklı olduğunu unutmayın. Bu nedenle, siz veya eşiniz sır saklamaya ve deneyimlerinizi, bilgilerinizi ve düşüncelerinizi birbirinizle paylaşmaktan kaçındığında, evliliğiniz sıkıntı yollara girebilir ve danışmanlığa ihtiyaç duyabilir. Örneğin, banka bakiyenizin önemli olduğunu biliyorsunuz, ancak eşinizin acilen paraya ihtiyacı olsa bile bunu bilmesini istemiyorsunuz. Biriniz diğerinin sırrını keşfettiğinde işler zorlaşır. 



Evlilik danışmanlığı, evlilik öncesi, evlilik sonrası, aile planlaması ve çocukların büyüdüğü zamanlar gibi ilişkilerinin çeşitli aşamalarında çiftlere yardımcı olabilir.


Evlilik dışı bir ilişki yaşıyorsanız: Bir ilişki, bir evlilikteki birçok sorunun kaynağı olabilir. Biriniz evlilik dışı bir ilişkiyi özlediğinde veya içine girdiğinde, partnerinizi başka biriyle değiştirdiğiniz anlamına gelir. Bununla birlikte, ilişkinizi kurtarma konusunda samimiyseniz, durum elinizden çıkmadan önce bir evlilik danışmanına gidin. 


Tüm işaretler, memnuniyetsizlik, mutsuzluk veya hayal kırıklığı olabilen temel bir sorunu gösterir. Evlilik danışmanlığı sorunu tanımlamanıza ve çözmenize yardımcı olur.