Bir evlilik güven üzerine kurulur. Eğer evlilikte bir partnerin aldatılması söz konusuysa, o evliliğin üzerine kurulduğu temeller büyük sarsıntılar yaşıyor demektir. Güvenmek ve güven üzerine kurulu bağlar oluşturabilmek, insanların en temel ihtiyaçları arasındadır. Özellikle hayatlarını birleştirmek için birbirine söz veren eşlerin, belki de hayatta en çok güvendikleri kişiler tarafından aldatılması, aldatılan partnerlerin ruhsal ve mental durumunu da negatif yönde etkileyecektir. Aldatılan eşler, sarsılan güvenlerinden dolayı şok, öfke, kızgınlık, üzüntü, ağlama isteği, içine kapanma ve kendini suçlama gibi sorunlar yaşayabilir.

Evlilik dışı ilişki yaşayan partnerler ise yoğun bir suçluluk hissiyle ve birbirine karışmış duygularla karşı karşıya kalmış olabilir. Aynı zamanda şaşkınlık, çaresizlik, belirsizlik ve öfke gibi duyguları da iç içe geçmiş bir şekilde yaşayabilirler. Bir partnerin üçüncü kişilere yönelmesi ve onlarla duygusal bağ kurması, evliliklerinde bir dizi problemin ve memnuniyetsizliğin sonucu olabilir. 


Görüldüğü gibi evlilik dışı ilişkiler, her iki taraf için büyük sorunlar ve hayal kırıklıkları yaratan bir durumdur. Bir sorun ancak kaynağına inildiğinde kalıcı ve sağlıklı bir çözüme kavuşabilir. Bu nedenle evlilikte, partnerlerin başka kişilere yönelmesinin nedenlerinin iyi bilinmesi, bu problemin çözümü için önemli bir adım olacaktır.  

Evlilik Dışı İlişkilerin Nedenleri?

Yapılan araştırmalara göre erkeklerin, kadınlara oranla daha fazla aldatma eğilimi gösterdiği ortaya çıkmıştır. Bunun nedenleri arasında toplumsal cinsiyet rolleri, kadınlar üzerindeki sosyal baskı gibi nedenler gösterilebilir. Elbette aldatma eylemi tek bir cinsiyete yüklenebilecek bir sorun değildir. Aldatma nedenlerine bakıldığında, kadın ve erkeklerin aldatma nedenleri farklılık gösterebilir. Cinsiyet ve sosyo-kültürel etkenlerin yanında, kişisel nedenler de evlilik dışı ilişkilerin yaşanmasında en önemli faktörler arasındadır. Kişisel nedenler ise şu şekilde sıralanabilir:


1- Erken Evlilik

Erken yaşta evlenen kişiler, belirli bir yaşı geçtikten sonra hayatlarında belli bir istikrar ve sosyal konum elde etmiş olurlar. Genç yaşta evlendiklerinden dolayı hayattan tam olarak zevk alamadıkların ve gençlik yıllarından da tatmin olamadıkları düşüncelerine kapılabilirler. Bu nedenle evlilik dışı ilişkiler, bu kişiler için sabit ve istikrarlı hayatlarında uzun zamandır aradıkları bir heyecan ve ekstrem bir durum olarak görülebilir. Flört etmek ve yeni yeşeren duyguların heyecanı, evlilik dışı ilişkileri daha cazip kılabilir.

2- Yanlış Nedenlerden Dolayı Evlilik

Bireylerin hayatını etkileyen sorunların en önemli kaynaklarından birisi, toplumsal baskıdır. Evlilikte de aynı durum geçerlidir. Evlilik dışı ilişkilerin bir nedeni de toplum ve çevre baskısıyla yapılan evliliklerdir. Bazı durumlarda birçok insan evleneceği kişiyi tam anlamıyla tanımak için fırsat bulamadan evlenmek zorunda kalabiliyor. Mevcut partnerleriyle kıyaslandığında, çevrelerinde birlikte daha mutlu olabileceği potansiyel partnerlerin varlığı ise bu kişileri, bu tarz ilişkilere yöneltebiliyor.


3- Sorunlarla Başa Çıkamamak

İnsanlar küçük, büyük birçok problemle başa çıkmak zorunda kalabiliyor. Küçük problemler bir şekilde halledilse de sevilen birinin kaybı, işsizlik, hastalık, maddi kayıp gibi stres yaratan sorunlar, hayatımızda büyük değişikliklere neden olabiliyor. Bazı insanlar bu tür sorunlarla başa çıkmak ya da bu sorunlardan kaçmak için sorunların uzağında, hiçbir bağlantısı olmayan diğer kişilere yönelmeyi tercih edebiliyor.

4- Ebeveyn Olmak

Evlilikte partnerler arasındaki ilişki, çocuk sahibi olduklarında değişme uğrayabiliyor. Özellikle partnerlerden birisi, ebeveyn olduktan sonra tüm ilgisini ve zamanını çocuğuna verebiliyor. Bu gibi durumlarda kendisini yalnız, önemsiz ve kaybolmuş hisseden partnerler ise bu duygu karmaşasından dolayı üçüncü kişilerle ilişki yaşamaya yönelebiliyor.


5- Fiziksel Tatminsizlik

Evlilik dışı ilişkilerin en yaygın nedenlerinden birisi de partnerler arasındaki fiziksel, cinsel tatminsizlik sorunu olarak gösterilebilir. Tatminsizlik sorunu ise partnerlerin cinsel bağ kurabileceği diğer kişilere yönelmesine neden olabilir.

6- Duygusal Kopukluk

Herkesçe biliniyor ki bir ilişkide yakınlık; iletişim, birbirine zaman ayırmak, konuşmak ve bir şeyler paylaşmakla güçlenir. Ancak evliliklerde partnerlerin zamanla iletişimleri azalabilir ve farklı nedenlerden dolayı ilişkilerinde kopuş yaşanabilir. Duygusal kopuş yüzünden kişilerde oluşan duygusal boşluk ise başka insanlarla kurulan duygusal bağ ile doldurulmak istenebilir. Başka biriyle duygusal bağ ile başlayan ilişki, zamanla evlilik dışı ilişkiye dönüşebilir