Soru: Tüm çiftler tartışır bu çok normal ve eşim ile ben de bir istisna değiliz. Peki ya adil bir tartışmayı nasıl tanımlarsınız? Aynı fikirde olmadığımız zamanlarda, bize en sağlıklı neyi önerebilirsiniz?


Geleneksel bilgelik bize bir ilişkide çatışmadan kaçınmanın en iyi yol olduğunu söyler. Sonuçta, tartışmalar, küçük görme, düşmanlık, umursamazlık gibi çokta hoş olmayan niteliklerimizi ortaya koyma eğilimindedir. Ancak anlaşmazlıklar kaçınılmazdır. Geceleri yatak odasının ısısı, diş macununun kapağı bile tartışmalara neden olabilir. Bu yüzden ipleri elinde tutabilmeyi başarmak tam bir mayın tarlası gibidir.


Ancak tüm tartışmalar kötü değildir. Tartışmaların bir ilişki için iyi olabileceğine dair kanıtlar var; yalnızca bu noktada önemli olan nasıl tartıştığınızdır. Saygı gösterdiğiniz sürece ve karşınızdaki kişinin hislerini takdir ettiğiniz sürece, anlaşmazlıklar, tartışmalar ilişkinize zarar vermeyecektir.


Hatta sizi birbirinize daha da yakın hale getirebilir. Bir konu hakkında aynı fikirde değilseniz, karşınızdaki kişinin fikirlerine küçümseyici veya düşmanca olma eğilimine karşı koymaya çalışmalısınız. Hatta bununla birlikte farklı düşünüyor olmanızın sizin için büyük bir sorun olmadığını belirten mesaj vermelisiniz. İnsanların bakış açılarını anlamaya çalışıyor olmanız ile onlara, bakış açılarının sizin için önemli olduğu ve onların da sizin için değerli olduğu mesajını verir.


Dolayısıyla, anlaşmazlıkları önlemek yerine, saygı çerçevesi içerisinde tartışmayı hedefleyin. Pennsylvania Üniversitesi yönetim ve psikoloji profesörü olan Adam Grant, New York Times'da bu durumu şu şekilde dile getiriyor. 


  • “Çekişmenizi bir kavgadan ziyade bir tartışma olarak çerçevelendirin.”
  • “Haklı gibi tartış, ama yanlışmışsın gibi dinle.”
  • Doğru olduğunu varsayın: “Diğer kişinin bakış açısına en saygılı yorumu yapın.”
  • “Eleştirilerin hangilerine katıldığınızı ve bu eleştirilerden ne öğrendiğinizi belirtin.”


Her konuda anlaşmak neredeyse imkansızdır, ancak birbirinize saygı duyduğunuz ve etkili bir şekilde iletişim kurduğunuz sürece, ilişkinizi sadece tartışmalardan kurtarmış olmazsınız, aynı zamanda ilişkinizi geliştirebilirsizinde. Unutmayın, sevgi saygıdır!