Zaman zaman çıkarları için her şeyi yapmaya hazır, ahlak ve erdem sınırlarını zorlayan insanlarla karşılaşıyoruz. Bu insanlar, hedeflerine giden yolda kişileri manipüle etmekte ve duygusal anlamda istismar etmekte bir sakınca  görmez. Bu kişiler, psikolojide makyavelist olarak adlandırılır.

Makyavelizm, ilk olarak siyasette kullanılmaya başlanmış, daha sonrasında çıkarları için her şeyi yapmaya göze alan kişileri tanımlamak amacıyla bu kelimeden yola çıkılarak psikolojide makyavelist kavramı geliştirilmiştir. Yapılan araştırmalar, narsist, psikopati ve makyavelizm kişilik özelliklerini "Karanlık Üçlü" olarak adlandırmıştır.


Makyavelistlerin Özellikleri

- Makyavelistlerin hayattaki en önemli gayesi kendi çıkarlarına ve hedeflerine ulaşabilmektir.

- Ahlak, iyilik ve etik kurallar onlar için önemsizdir.

- Makyavelistler hırslıdır çünkü güce fazlasıyla önem verirler ve güce ulaşmak için ellerinden geleni yaparlar.

- Her durumda öne geçmek için mücadele veriler. Adeta hiç bitmeyen bir rekabetin içinde sürekli yarışmak isterler. 

- İnsanları manipüle ederler. Yeri geldiğinde yalan söylemekten, bir olay kurgusu yaratmaktan çekinmezler. İnsanlara gerçekleri değil duymak istedikleri türde yalanlar söyleyerek gerçeği çarpıtırlar.

- İnsanların duyguları onlar için değersizdir ve empati yapma yetenekleri düşüktür.

-Makyavelistler insanların doğası gereği güvenilmez olduğunu düşünür. Bu nedenle kendilerini tam anlamıyla diğer insanlara açamazlar. Gerçek duygularına ve niyetlerine göre davranmaları, sık rastlanan bir durum değildir.

- Gerçek kişiliklerini saklamak için duygusal bağ kurmaktan kaçınırlar. İnsanlarla arasında mesafe oluşturmaya çalışarak duygularını gizlemek için çaba gösterirler.


Partnerlerden birisinin makyavelist kişilik özelliklerine doğru eğilimli olması, o ilişkinin sağlığı açısından son derece tehlikelidir. Bu özellikleri dikkate alındığında, özellikle makyavelist bir partnere sahip olan kişi açısından zor bir durumla karşı karşıya kaldığı görülmektedir. Makyavelist özelliklere sahip partnerleri daha iyi tanımak için bazı ön bilgileri edinmek gerekebilir. Romantik ilişkilerde makyavelist kişilerin özellikleri genel anlamda şu şekilde özetlenebilir:

1- İlişkilerde Güven ve Bağlılık Sorunu Yaşarlar

Bir ilişkinin olmazsa olmazı karşılıklı kurulangüven ilişkisidir. Makyavelistlerin ilişkilerinde yaşadığı en önemli problemlerden biri de güven problemidir. İnsanların güvenilmez olduğuna dair temel inançları, insani ve ahlaki değerlere karşı alaycı tutumları güven probleminin alt yapısını oluşturur. Bu nedenlerden dolayı insanlarla duygusal bağ kurmaktan kaçınırlar. Yapılan araştırmalar, makyavelizm eğilimleri yüksek olan kişilerin partnerleriyle duygusal bağ kurmada güçlük çektiğini göstermektedir. Bu yüzden de uzun vadeli ilişkilerden çok kısa vadeli ilişkilere ve tek gecelik ilişkilere yönelirler.


2- Partnerlerini Manipüle Ederler

Makyavelistler için çıkarları öncelidir. Bu yüzden çıkarlarına ve hedeflerine uygun davranmasını sağlamak amacıyla partnerlerini duygusal olarak istismar etmekten kaçınmazlar. Makyavelistlerin güç tutkusu ilişkilerine de yansır. Bu güç ilişkisin kendi istedikleri yönde devam ettirmekten manipülasyona başvururlar. Partnerlerini manipüle ederek ve bir hiyerarşi ilişkisi kurarak ilişkinin kontrolünü elinde tutmaya çalışırlar. Bu kontrol arzusunun ileri boyutları duygusal, psikolojik ve fiziksel şiddete kadar uzanabilir.


3- Memnuniyetsizlik ve Tatminsizlik Yaşarlar

Makyavelistler diğer kişilere karşı ön yargılı düşüncelere sahiptir ve şüpheci bir tutumla yaklaşırlar. İnsan ilişkilerindeki kopukluk, empati eksikliği ve şüphe romantik ilişkilerine de yansımaktadır. Buna kendi duygularıyla eksik bağlantı kurmaları da eklendiğinde, ilişkilerinden ve partnerlerinden memnun olmayan bir ruh hali içinde olurlar. Dolayısıyla yaşadıkları güven problemi, partnerlerini manipüle etme çabası, duygusal istismar, güç ve kontrol isteği gibi davranışlar; ilişkilerinden alacakları tatmin düzeyini düşürür. Bu durum, hem ilişkilerinde hem de gündelik yaşamlarında yüksek bir memnuniyetsizlik yaratmaktadır. Sonuç olarak makyavelist kişilerle kurulan ilişkiler sağlıksız, toksik bir ilişkiye dönüşmektedir.