Aşk güzel bir duygudur. Hayata ilham veren, motive eden ve anlam kazandıran dünyadaki en güçlü duygulardan biri olarak kabul edilir. İnsanlara sevdikleri için dağları hareket ettirme gücü verir. Aşk,dünyadaki birçok kalbe şifadır. Bununla birlikte, aşk eşit derecede insanlar arasında yıkım ve çaresizliği tetikleme yeteneğine de sahiptir. Karşıdaki kişi kendisine sunulan sevgiye karşı sevgisini göstermiyorsa durumu şiddetlendirebilir. Kişi, duygularının reddededilme korkusuyla karşısındaki kişiyi kendi takıntıları veya sahip olması gereken bir nesne olarak görmeye başlar. Sağlıksız bir şekilde kişiyi takıntı haline getirmeye başlarlar ve bu zihinleri için felaket olabilir.

Obsesif Aşk Bozukluğu tam olarak nedir?

Obsesif Aşk Bozukluğu, tıbbi terimlerle, saplantılı bir şekilde meşgul olduğunuz ve aşık olabileceğinizi düşündüğünüz bir kişi hakkında düşünmeye devam ettiğiniz bir durumu ifade eder. Onu kontrol etmek ve ona bir nesne gibi davranmak anlamına gelse bile, kişiyi takıntılı bir şekilde koruma ihtiyacı hissedebilirsiniz.

Psikolojik olarak, zihinsel bir sağlık durumu olarak uygun şekilde sınıflandırılmamıştır, ancak bireyde çeşitli ruh sağlığı sorunları ortaya çıkarabilir. Aşk çok güçlü bir duygu olduğu için, çoğu zaman hayatlarımıza göre çok daha önceliklidir.

Profesyonel teşhis konulması çok önemlidir çünkü eğer bu tedavi edilmezse, kişi duygularıyla yüzleşmek için mücadele edebilir ve aynı şeyi açığa çıkarmak için şiddet ve taciz eylemlerine başvurabilir. Zihinsel sağlıkları için ciddi ve üzücü olabilir.

Bu nedenle, insanların bu semptomun bilinen ve sevdiklerinde oluşan komplikasyonlarını bilmesi ve anlaması önemlidir.

Semptomlar

Bu bozukluğun semptomları bazen fark edilirken, farklı durumlarda bireyler arasında bu tür takıntılı davranışları izlemek gerçekten zor olabilir. Yaygın semptomlar şunları içerebilir:

1. Belirli bir kişiye karşı ezici ilgi

2. O kişi hakkında takıntılı ve manipülatif düşünceler

3. Kişiyi başkalarından "koruma" yönündeki yoğun ihtiyacı hissetmek

4. Takıntılı düşünceleri küçük, göze çarpan eylemlere ve kelimelere dönüştürmek

5. Kişiler arası diğer konuşmalara ve eylemlere karşı aşırı ve yoğun kıskançlık

6. Düşük benlik saygısı

7. Öz-değerin güvence altına alınması için sürekli ihtiyaç

8. Başkalarıyla sosyalleşememe

9. İlgili kişiyle sürekli mesajlar, çağrılar ve diğer iletişim biçimleri

10. Diğer kişinin günlük günlük faaliyetlerini izleme

Bozukluğun nedeni

Bu bozukluğun tek bir nedeni yoktur, ancak çoklu kişilik ve psikolojik bozukluklar devreye girer. Bağlanma bozuklukları, Sınırda Kişilik Bozuklukları, Sanrısal Kıskançlık ve birkaçı gibi ruh sağlığı sorunları, aşkta ve ilişkilerde takıntılılık geliştirebilecekleri kişide bu tür özellikleri birleştirip bırakabiliyor. Bu kompulsif bozukluklar, bir kişinin zihnini psikolojik olarak yavaş yavaş yok eder, yaşamını ve günlük işlevselliğini önemli ölçüde etkiler.

Teşhis ve Tedavisi

Bir psikiyatristin kapsamlı bir değerlendirmesi, birinin Obsesif Aşk Bozukluğu olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir. Kişinin hoşlandığı, hoşlanmadığı şeyler, tercihleri ve kapalı olanlarla ilişkileri hakkında sorular sorarak başlayabilirler. Ailede ruhsal bir hastalık olup olmadığını bilmek ve değerlendirmek de bireydeki kalıtsal sorunları açıklayabilir.

Bir akıl sağlığı uzmanına yaklaşmak, bu akıl hastalığının tanımlanması ve tedavi edilmesine yönelik ilk adımdır.

Bu bozukluğun tedavisine dikkatle yaklaşılmalıdır. Seçici ilaç tedavisi ve psikoterapi kombinasyonunu içerir. Doktorun önerdiği gibi, antidepresan ilaçlar veya duygudurum dengeleyiciler bu problem riskini azaltabilir. İlacın yaratacağı farkı fark etmek zaman alabilir, belki günler veya birkaç hafta sürecektir.

Psikolojik terapi, bu zihinsel sağlık sorununu çözmenin en iyi yoludur. Konuşmak, duygularını yavaşça iletmek, kişinin takıntılarından kurtulmasına yardımcı olabilir. Profesyoneller çok yeteneklidir ve zihinsel durumlarına doğru kelimelerle yaklaşmayı bilirler.

Bilişsel davranışçı terapi, diyalektik davranışçı terapi ve konuşma terapisi, Obsesif Aşk Bozukluğu teşhisi konanlar için önerilen terapi formları olarak sınıflandırılabilir.

Bu bozukluğu dikkatle tedavi etmemiz gerektiğini hatırlamalıyız. Son derece nadir de olsa, kişinin zihinsel dengesini bozabilir ve eylemleri nedeniyle topluma uygun görünmemesine neden olabilir. Birçoğu hala akıl sağlığı sorunlarını ele almanın önemini kabul etmeyi reddediyor, ancak sevdikleriniz veya tanıdığınız herhangi biri bu bozukluğun semptomlarını gösteriyorsa, iyiliklerini sağlamak için lütfen gerekli adımları atın.