Tek taraflı ilişkilerde partnerler, fiziksel olarak birbirlerine yakın olsa da fikirsel ve duygusal olarak belli bir noktada uzlaşamadıkları için büyük bir kopuş yaşarlar. Bu tür ilişkilerde tek bir kişi tüm sorumluğu omuzlarına alır. Tek taraflı ilişkilerde partnerler, zaten kopuk olan ilişki için fazlasıyla emek ve zaman harcar. Aslında bu ilişkilerde, büyük bir dengesizlik oluşur. Partnerlerden biri diğer partnere elinden geldiğince destek olmaya çalışsa da karşı tarafla arasında oluşan o duvarı geçmekte zorlanır. Yakın ilişkilerin en önemli koşullarından biri olan "karşılıklılık" ilkesi bozulmuştur. Aynı zamanda karşılıklı saygı da deforme olmuştur. Günümüzde birçok partner tek taraflı ilişki kafesine hapsolmuş durumda. Kimisi bu durumun farkında değil, kimisi farkında ve çıkış yolu arıyor. Tek taraflı bir ilişkide olduğunuzu nasıl anlarsınız? Tek taraflı ilişkilerin işaretlerini sizler için derledik.


1- Konuşmayı Başlatan Siz Olursunuz

Konuşmayı her zaman siz başlatmaya çalışıyorsanız, konuşmalarınız tek taraflı ilerliyorsa ve karşı taraf konuşmayı kestirip atmaya çalışıyorsa, tek taraflı bir ilişkinin işaretleri ortaya çıkmış olabilir. Elbette ki günün kötü geçmesinden veya anlık ruhsal değişimlerden kaynaklanan küçük kopukluklar normal karşılanabilir. Bu sayılanların bir süreklilik gösteriyor olması gerekir.

2- Her Şey İçin Özür Dilersiniz

Hata yaptığınızı düşünmüyor olsanız bile, her zaman özür dileyen siz misiniz? İşte bu, tek taraflı bir ilişkinin en büyük işaretlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Sağlıklı bir ilişki içindeyseniz zorlu ve stresli dönemlerde, partneriniz tarafından rahatlatılır ve sevildiğinizi daha fazla hissederseniz. Ancak tek taraflı ilişkilerde partneriniz sizi daha iyi hissettirmek yerine, duygusal benliğinizden dolayı üzüldüğünüz ve strese girdiğiniz her küçük şey için suçlu ve çaresiz hissettirir. Böyle bir durumda stres dolu düşüncelerle baş başa kalırsınız. İlişkide sorunların üzerine gitmek yerine, sorunları halı altına süpürerek günü kurtarmak için sürekli özür dilemek zorunda kalırsınız.

3- Partnerinizin Yanında Kendinizi Rahat Hissedemezsiniz

İlişkinizi sık sık sorguluyor ve partnerinizle birlikte rahat olmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Partnerinizle bir konu hakkında konuşmadan önce kendinizi huzursuz hissedersiniz. Bazı durumlarda ise partneriniz sizi dinlemez ya da dinliyor gibi davranır. Böyle durumlarda ise kendinizi onaylanmamış ve desteklenmemiş hissedersiniz. Yani en rahat hissettiğiniz şekilde davranamıyor, giyinemiyor ve konuşamıyorsanız ve sürekli kendinizi huzursuz hissediyorsanız tek taraflı bir ilişki içindesiniz demektir. 


4- Partneriniz Hayatınızdaki Olan Biteni Önemsemez

Tek taraflı ilişkilerde karşı taraf sizinle alakalı iş, okul ya da aile yaşamıyla ilgili önemli detayları ve hayatınızda olup bitenleri merak etmez, sorular sormaz. Adeta bir hayatınız yokmuş gibi davranır.

5- Arkadaşları Sizden Önce Gelir

Arkadaşlıklar ve arkadaş çevresi, partnerler için ilişki dışında bir nefes alanı yaratır. Ancak bir ilişkide öncelik sırası önemli bir belirleyicidir. Bir kişinin öncelikleri, kime saygı duyduğu ve kime değer verdiğiyle ilgili çok şey anlatır. Eğer partneriniz sürekli sizin dahil olmadığınız planlar yapıyorsa ve arkadaşlarını sizden öncelikli bir konuma getiriyorsa, bir şeyler ters gidiyor demektir. 

6- Sevginize Karşılık Bulamadığınızı Düşünürsünüz

Tek taraflı ilişkilerde en çok göze çarpan durum ise gösterilen sevgi ve değerin karşılıklı olmamasıdır. Partnerinize destek verdiğinizde, onu takdir ettiğinizde ya da küçük bir jest yaptığınızda nadiren karşılık verir. Ona değer verdiğinizi ve sevdiğinizi gösteren ufak davranışları ve sevgi sözcüklerini önemsemez ve karşılık vermezler.


7- Partnerinizin Takvimi Önemlidir

Partnerinizin yoğunluğuna ve müsaitlik durumuna göre mi plan yapıyorsunuz? Eğer ilişkinize dair neredeyse her şeyin sizden önemli olduğunu düşünüyorsanız ilişkide büyük bir eşitsizlik ve dengesizlik var demektir. Partneriniz sizi sadece kendisi uygun olduğunda görmek istiyorsa, muhtemelen tek taraflı ilişki içindesiniz.

8- Sevildiğinizi Değil Kullanıldığınızı Hissedersiniz

Bütün sorumluluklar, size yüklenmiştir. Karşı tarafın elini taşın altına koyması gereken durumlarda bile görevleri siz üstlenirsiniz. Partnerinizin çıkarlarına hizmet eden her eylem için takdir görüyor olabilirsiniz. Ancak bu takdir ve övgüler, genellikle karşı tarafın yararına olan koşulların ve durumların sona ermesiyle anında kesilir. Bazen bu çıkarlar ev işleriyle, arkadaş ve iş ilişkileriyle veya cinsel yakınlık gibi konularla ilgili olabilir.

9- Çift Olarak Sosyal Bir Hayatınız Yok

Nadiren birlikte dışarı çıkarsınız. Partneriniz, arkadaş çevrenizle ya da bir çift olarak plan ve organizasyon yapmaktan kaçınır. Neredeyse hiç kimse sizi sosyal yaşamda bir çift olarak birlikte görmez.