Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Merhaba ben melek, annemle sürekli kavga ediyoruz en kötüsü de ondan soğumaya başlıyorum. Abime sorduğumda "annemiz yaşlanıyor bu yüzden katlanmalıyız" diyor liseyi bitirmeme 3 yıl var, 3 yılın sonunda ayrı eve çıkıp başka bir şehire gideceğim 3 yıl boyumca anneme nasıl katlanacağımı bilmiyorum. Abim 24 yaşında ve ergenlik çapını atlattığı için bazen ona soruyorum sence kim haklıydı? Diye. Ve haklı olan çoğu zaman ben oluyorum. Annem en ufak şeyde kavga çıkartıyor. Ona birley söylemeden de duramıyorum. Ona yük olmamak için çalışmaya başladım. Ama hala daha gözünde bir hiçim. O benim yaşımdayken neler neler yapıyormuş.. Beni hep kendi başarılarıyla eziyor. Ondan soğuduğumu hissettirmemeye çalışıyorum. Ben artık dayanamıyorum. Gerçekten bıktım tüm sözlerinden ne yapmam gerekşyor bu kavgaları bitirmek için? Bu arada annem ve babam ayrı 2017 yılında ayrıldılar annem yalnız kalmaktan korkuyor. Bu korkuya bağlı olduğunu da düşünüyorum. 

2 Yorum
@hannenarr

@hannenarr

Yaşadığın bu durum senin yaşında birçok kızın annesiyle yaşadığı bir durum her şeyden önce bunun çok normal bir şey olduğunu ve bu durumda olanın tek sen olmadığını bilmeni isterim. İnsanın ailesiyle özellikle annesiyle çatışması çok zordur hem vicdan azabı verir hem de kendini tutamazsın sinir krizi geçirirsin. Annenin güzünde bir hiç olman senin gerçekten hiç olduğunu göstermez yani annenin senin hakkındaki tanımlamaları senin gerçek tanımın değil. Haklı olup olmamakta emin ol hiç önemli değil. Annen kendisini iyi hissetmek için muhtemelen seni ya da sizi küçümsüyor eğer seni anlayabilecek biriyse bu durumları onunla konuşmayı dene ama sakince. Eğer anlamayacak biriyse de onu bu şekilde kabul et ve ona şefkat duy çünkü inan o sana yaptığının 10 katını kendi içinde kendisine yapıyor ve çok acı çekiyor fazla detay bilmediğim için annenin durumunu analiz edemiyorum ama dediğim gibi sen ona üzül ve onu ciddiye alma çok zor ama bunu kendin için yapmaya çalış gerekiyorsa fazla yakın olmamaya çalış. Umarım faydalı olur sen iyi ve değerli bir insansın, yük olmamak için çalışmak çok değerli bir şeydir sana çok şey katacaktır yolun açık olsun Melek :) 08 Şubat 2021 20:21

Melek123

Melek123

Çok teşekkürler dedikleriniz beni gerçekten aydınlattı ve duygulandırdı. Takmamaya çalışıyorum fakat dediğiniz gibi oldukça zor. Ama deneyeceğim. Tekrardan teşekkür ederim. 09 Şubat 2021 14:31

Soruya Yorum Yaz

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

Merhaba,


Bahsettiğiniz durum çok yaygın olsa dahi düşüncesi bile bazen kişilerin gerilmesine yol açmaktadır. Çünkü anne çocuk ilişkisi en uzun ömürlü duygusalar ve sosyal ilişki türlerinin başında gelir. Bu nedenle destekleyici ve olumlu olması gereken bu ilişki çatışmalar içinde olduğunda iki taraf için de ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkartmaktadır. Sizin de burada ondan soğuyorum açıklamanız bu durumdan ne kadar rahatsız olduğunu anlamaya yetmektedir. 


Özellikle çocuklar anne çatışmayı tercih ettiğinde ambivalans durumu ortaya çıkabilmektedir. Yani nefret-sevgi bir arada ilişkiye devam edilebilmektedir. Sizin evlat olarak bunları hissetmeniz annenize karşı kötü duyguları kabul etmeniz oldukça zorlayıcı bir durum daha ortaya çıkartmaktadır. 


Burada anne ile roller değiştiğinde çocukların empati kurması daha sağlıklı iletişim kurmayı sağlayacaktır. Aynı zamanda söylediğiniz her şeyin onun adına bir eleştiri olarak algılanabileceğini düşünmek gerekir. Bu durumda sizin kavga çıkacağına inandığınız anlarda ortamdan uzaklaşmak içinizden 10 a kadar saymak gibi kendinize yarattığınız "mola anları" ile çatışmaları erteleyebilirsiniz. 


Ancak burada çatışan annenin gerçekte ne sıkıntısı olduğunu anlamak sorunun temelli olarak ortadan kalkmasına yol açacaktır. Bazen bazı eksiklikler yaşayan anneler çocukların mükemmel olmasını isteyerek onları kırdıklarını fark etmezler. 


Bu nedenle bi uzmandan destek almak ve anneniz ile birlikte görüşmeniz kıymetli bir çözüm yolu oluşturacaktır. 


Sevgilerle..

1 Yorum
Melek123

Melek123

Görüşünüz için teşekkür ederim, uygulayacağım. 14 Şubat 2021 23:52

Öncelikli olarak yaşadığınız tartışmalara bağlı olarak annenizden soğumaya başladığınızı belirtmişsiniz. Annenizin en ufak sorunla ilgili tartışma çıkarması ve sizin de karşılık vermeniz yaşadığınız durumla ilgili bir kısır döngü oluşturuyor olabilir. Tartışmaları ele alış biçiminiz de yapıcı olmadığı sürece bu tartışmalar yıkıcı bir hale gelerek ikili ilişkinize zarar verebilir.


İçinde bulunduğunuz ergenlik döneminde ihtiyaçlarınızın anneniz tarafından fark edilmemesi, ihtiyaçlarınıza uygun biçimde davranılmaması ve anlaşılmamış hissetmeniz annenizle olan iletişiminize zarar verebileceği gibi gelişiminiz açısından riskli durumlar oluşturabilir. Örneğin annenize yük olmamak amacıyla çalışmaya başlamış olmanız ergenlik döneminde odaklanmanız gereken konuların biraz dışında olarak değerlendirilebilir. Her ne kadar kendi ekonomik bağımsızlığınızı kazanmaya çalışıyor olsanız da bu durum ergenlik döneminde odaklanmanız gereken ihtiyaçlarınızı ihmal etmenize neden olabilir. Üstelik annenizin çalışıyor olmanızı kendi başarılarıyla kıyaslaması öfke, küçümsenme gibi duygular hissetmenize neden olabilir ve aranızdaki ilişki daha fazla zarar görebilir.


Aradaki tartışmaları sona erdirmek ya da yapıcı hale dönüştürerek aranızdaki ilişkinin zarar görmemesini sağlamak için annenizle hissettiklerinizi, ihtiyaçlarınızı, tartışmalarınızın size ve kendisine nasıl zarar verdiğini, aranızdaki iletişimin nasıl olmasını hayal ettiğinizi açık yüreklilikle paylaşmanız faydalı olabilir. Hissettiğiniz rahatsızlığı ben diliyle paylaşmanız anneniz tarafından daha fazla anlaşılmış hissetmenize neden olabileceği gibi onun hissettiklerinin ne olabileceğine dair düşüncelerinizi paylaşmanız da annenizin anlaşılmış hissetmesine katkıda bulunabilir.

Bunun yanı sıra tartışma esnasında yargılayıcı, eleştirel ve düşmanca bir tutum sergilemeden karşı tarafı dinlemeye çalışmak, yaşadığınız durumun çözüme kavuşmayacağını düşündüğünüz anlarda olumsuz duyguların yükü azalıncaya dek tartışma konusunu ertelemeye çalışmak da tartışmaların yapıcı hale gelmesi noktasında faydalı olabilir.


Bunun yanı sıra hem annenizle olan ilişkinizi iyileştirmek için hem de annenizin ve babanızın boşanmasıyla ilgili olarak destek almak adına annenizi profesyonel destek almaya ikna etmeniz ve annenizle birlikte bir profesyonelden destek almanız faydalı olabilir.


2 Yorum
Melek123

Melek123

Çok teşekkür ederim. Dediklerinizi dikkate alacağım ve uygulayacağım. 09 Şubat 2021 14:29

corpuscallosum

corpuscallosum

Rica ederim, iyi günler dilerim. :) 09 Şubat 2021 14:32

Cevap yazmak için giriş yapınız.